Ukrayna Büyükelçiliği Zelenski’nin sözlerine ‘açıklık getirdi’

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği, Cumhurbaşkanı Zelenski’nin bir röportajında yaptığı değerlendirilmelerle ilgili açıklama yaptı. Zelenski’nin sözlerine dair “Cumhurbaşkanı, İsrail-Filistin çatışmasının tırmanması sırasında tüm sivillerin korunmasının ve insani yardımın önemini vurguladı" dendi.

Dünya 9 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin bir ABD haber kanalına verdiği demeçle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ukrayna Cumhurbaşkanı röportajında nefreti körükleyen ve terörü kullananlardan bahsederken Ortadoğu’daki savaşı tırmandırmak ve birçok ülkeyi bu savaşın içine çekmek istedikleri aşikar olan Rusya ve İran’a atıfta bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı’nın terörizmin sponsorları olarak tanımladığı Rusya ve İran dünya genelinde pek çok ülke tarafından hiçbir kural ya da yasaya uymadıkları bilinen ülkelerdir.”

‘Savaşı durdurmalıyız’

Ukrayna Büyükelçiliği Zelenski’nin “İnsani koridorlar açmak, esirleri serbest bırakmak, sivillere yardım etmek gerekiyor… Tüm dünya ile bu savaşı durdurmalıyız” sözlerine atıfta bulunarak “Cumhurbaşkanı İsrail-Filistin çatışmasının tırmanması sırasında tüm sivillerin korunmasının ve sivillere insani yardım sağlanmasının önemini vurguladı” dedi.

‘Türkiye liderine ve halkına minnettarız’

Ukrayna’ya karşı milyonlarca Ukraynalı sivili etkileyen haksız ve sebepsiz bir savaş yürütüldüğünün altını çizen Ukrayna Büyükelçiliği “Bu tür dehşetleri hiçbir şekilde destekleyemeyiz ve dünyayı, sivillerin acılarına son vermek için mümkün olan her şeyi yapmaya çağırıyoruz. Ukrayna her zaman ve sürekli olarak insan hayatının korunmasından yana olmuştur” dedi.

Büyükelçilik açıklamasında ayrıca “Ukrayna’da barışı tesis etme ve dünyayı daha adil bir yer haline getirme çabalarımıza destek veren Türkiye’ye, liderine ve halkına da minnettarız” ifadelerine yer verdi.

Zelenski, Gazze için ‘kuralsız’ saldırı imasında bulunmuştu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski İsrail’in Gazze’de her geçen gün artan saldırılarına ilişkin olarak “Kanun ve kurallardan bahsedecek olursak, teröristlerin olduğu yerde kural yoktur” demişti.

Söz konusu durumun “yeni bir şey olmadığını” söyleyen Zelenski “Bu İsrail ve Filistin arasında yanan bir ateş ve bazı insanlar hâlâ bu ateşe kibrit atmaya devam ediyor” değerlendirmesi yapmıştı.

Ukrayna lideri “Eminim ki Hamas’ın desteklenmesinin arkasında Rusya ve İran da var” iddiasında bulunarak “suçlanması gerekenlerin” Rusya ve İran olduğunu savunmuştu.

Hamas’a destek olan ülkeler arasında Kuzey Kore’nin de olduğunu öne süren Zelenski “Gazze’de kaç tane Kuzey Kore mühimmatı bulunduğunu gördünüz. Bu bir gerçek, mutlak bir gerçek” demişti.

Türkiye yine kapıda kaldı, Ukrayna ve Moldova AB üyeliği için geri sayımdaTürkiye yine kapıda kaldı, Ukrayna ve Moldova AB üyeliği için geri sayımda

Karadeniz Tahıl Girişimi’nde son durum: Guterres’ten açıklama

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Reuters Next” adlı etkinlik kapsamında düzenlenen bir programa konuk oldu.

Ukrayna‘da çözümün uluslararası hukuk ve BM Şartı’na uygun olması gerektiğini belirten Guterres “Ukrayna‘nın toprak bütünlüğünün güvence altına alınması lazım” dedi.

Guterres “Bu sağlanabilecek mi, ne zaman olacak, bilmiyorum ama yapılması gereken bu. Sorunu çözecek gücüm yok, ama sesimin sorumluluğu var, barış sağlanmalı” diye konuştu.

Karadeniz Tahıl Girişimi’nin tekrar canlandırılmasıyla ilgili Guterres “Biz çabalarımızı sürdürüyoruz ancak Karadeniz Tahıl Girişimi’ni tekrar canlandırmak zor olacak” dedi.

Guterres girişimin canlandırılmasının çatışmaya taraflara fayda sağlayacağını dile getirerek “İdeali tarafların Karadeniz’de seyrüsefer serbestisine onay vermesi olur, ama sanırım bu şu anda hayalden öteye gidemez” dedi.

Küresel sorunların çözümünde BM’nin rolüne ilişkin Guterres BM’nin birçok alanda çok taraflı anlaşma imzalanmasına vesile olduğunu kaydetti.

Guterres BM’nin tarafları bir araya getirerek sorunları ele almaları için önemli bir platform olmaya devam ettiğinin altını çizdi.

ABD izin verdi, Ukrayna artık Rusya'yı uzun menzilli füzelerle vuruyorABD izin verdi, Ukrayna artık Rusya’yı uzun menzilli füzelerle vuruyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.