Ukrayna: Kursk bölgesinde 74 yerleşim birimi kontrolümüzde

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Kursk bölgesindeki 74 yerleşim birimini kontrol altına aldıklarını bildirdi.

Dünya 14 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Rusya'nın Kursk bölgesinde operasyon düzenleyen Ukrayna askerleri. Fotoğraf: Volodimir Zelenki // X

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş başladığı 2022 yılından bu yana tüm çabalara rağmen müzakere masasına götürülemedi. Rusya’nın elini güçlendirmeye başladığı cephedeki rüzgar, Ukrayna’ya başından bu yana destek veren kimi Batı ülkelerinin tutum değiştirmesiyle Kiev’den yana esmeye başladı. Cephe hattındaki durumu Ukrayna lehine değiştiren şey ise Kiev’e Batı silahlarıyla Rusya’nın içini hedef alınmasına izin verilmesi. Bunun emarelerini de Kursk’a yapılan son saldırılarda gördük.

Ukrayna ordusu 6 Ağustos’ta Rusya’nın Kursk bölgesine saldırı başlattı. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Rus ve Ukrayna askeri güçleri arasında yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle Kursk bölgesindeki durumun ‘federal acil’ seviyeye yükseltildiğini duyurmuştu.

Ukrayna basınında yer alan haberlerde, Ukraynalı askerlerin Kursk kentine doğru 30 kilometre ilerlediği, bölgedeki Suca kentinin civarındaki bazı yerleşim birimleri üzerinde kontrol sağladığı iddia edilmişti. Dört gün önce Rusya, Ukrayna ordusu ile çatışmalarının sürdüğü Kursk bölgesinden 76 binden fazla kişinin tahliye edildiği bildirildi.

Dün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kursk bölgesiyle ilgili “Bölgedeki 74 yerleşim birimi Ukrayna’nın kontrolünde bulunuyor. Bu yerlerde denetim yapılıyor ve gerekli tedbirler alınıyor. Burada insani yardım sorunları için çözümler geliştiriliyor” dedi.

Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırskiy de Kursk’ta cephe hattı boyunca çatışmaların sürdüğünü belirterek “Son 24 saatte birliklerimiz belirli yönlerde 1’den 3 kilometreye kadar ilerledi” dedi.

Rus güçleri Ukraynalı askerlere karşı koyuyor

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise Rus güçlerinin Kursk yönünde Ukraynalı askerlere karşı koymaya devam ettiği belirtilerek, “Ukrayna ordusu son 24 saatte 420’ye yakın askerini ve 55 zırhlı aracını kaybetti” dedi.

Açıklamada Ukrayna ordusunun 6 Ağustos’tan düne kadar Kursk yönünde “2030 askerini ve 35 tank, 31 zırhlı personel taşıyıcı, 18 piyade savaş aracı, 179 zırhlı aracını kaybettiği” denildi.

Bakanlığın açıklamasında ayrıca 6 Ukraynalı askerin esir alındığı belirtildi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.