Ukrayna, Rusya’nın iç taraflarındaki askeri üssü vurdu, savaş yanlıları hayal kırıklığı yaşadı

Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e en uzun füze saldırısını gerçekleştirirken, Ukrayna da Rusya'daki askeri hedeflere yönelik en büyük insansız hava aracı saldırısını düzenleyerek, Pskov hava üssündeki dört askeri uçağı etkisiz hale getirdi.

Dünya 1 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Pskov'a yapılan saldırıdan bir kesit. Fotoğraf: Ostorozhno Novosti/Telegram

Ukrayna, sık sık elektrik santrallerini, limanları ve özel konutları tahrip eden Rusya gibi uzun menzilli seyir ve balistik füzelerine sahip değil. Kendine ait modern savaş uçakları olmayan ve Batı’nın tedarik ettiği savaş uçaklarını Rus topraklarında kullanması yasak olan Ukrayna, Rusya’nın hava üstünlüğünü kırmak için insansız hava araçlarına yöneldi. Kiev, Rusya’nın birkaç yüz mil içine kadar girebilen, etkisi giderek artan, yerli mühendislik ürünü bir insansız hava aracı geliştirdi.

Rus yetkililere göre Ukrayna’nın bu yeni füzeleri Kırım, Moskova, Kaluga, Orel, Ryazan, Bryansk ve Pskov bölgelerine saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırıların büyük çoğunluğu başarısız olsa da Ukrayna’dan yaklaşık 400 mil uzaktaki Pskov’a düzenlenen saldırı başarılı oldu.

Rus haber ajansı TASS’a göre Pskov havaalanında dört II-76 askeri nakliye uçağı vuruldu ve şehrin sivil havalaanı gün boyunca kapalı kaldı. Rus medyası tarafından yayınlanan görüntülerde en az iki uçağın alev aldığı ve yoğun dumanların tesisi sardığı görüldü. Yerel medyada, yakınlardaki Rus Özel Kuvvetler üssünün de vurulduğu bildirildi. Saldırıda can kaybo olup olmadığına dair herhangi bir bilgi verilmedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, insansız hava aracı saldırılarının ‘kitlesel’ olduğunu söyleyerek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in saldırılardan haberdar olduğunu bildirdi. Havaalanını vuran dronlar konusunda Peskov, “Askeri uzmanlarımızın bu konular üzerinde çalıştığından ve gelecekte bu tür durumları önlemek için uygun önlemleri almak için harekete geçeceğinden şüphem yok” dedi.

Kiev saldırının sorumluluğunu üstlenmese de Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Müdürlüğü dört II-76 uçağının imha edildiğini ve ikisinin de hasar gördüğünü söyledi. Bu sayılar, Rus medyasının bildirdiğiyle uyuşmuyor.

Rus devlet televizyonunda saldırılarla ilgili genel olarak sessizlik hakim olsa da Rus hava savunmasının özellikle de Pskov havaalanına yapılan saldırıyı önlemedeki başarısızlığı eleştirilere hedef oldu. Savaş yanlısı Vladimir Solovyov, Full Contact adındaki programında Pskov’daki bu durumdan duyduğu hayal kırıklığını belirterek, “Ne oluyor? Neler oluyor? İnsansız hava araçlarının nereden uçtuğunu bilmiyor muyuz? Nerede üretildiklerinin, tedarik edildiklerinin ve stoklandıklarının farkında değil miyiz? Eğer dronlarla baş edemiyorsak F-16’larla nasıl baş edeceğiz?” dedi.

Öte yandan Rusya’nın Kiev’e saldırıları da devam ediyor. Kiev’de bir sanayi tesisindeki iki güvenlik görevlisinin Rusların bombardımanında öldüğü ve bir alışveriş merkezinde de yangın çıktığı bildirildi.

Kiev Askeri Yönetim Başkanı Serhiy Popko, “Kiev ilkbahardan beri böylesine güçlü bir saldırıya uğramamıştı” dedi. Ukrayna ordusu 28 seyir füzesinin tamamını ve 16 Şahid insansız hava aracından 15’inin hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

Ukrayna bu sefer yolsuzluk iddiasıyla karıştı: Türkiye'den alınan kışlık ceketlerin fiyatlarıyla oynanmışUkrayna bu sefer yolsuzluk iddiasıyla karıştı: Türkiye’den alınan kışlık ceketlerin fiyatlarıyla oynanmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.