Ukrayna seçim arifesindeki Rusya’yı vuruyor: Dört büyük petrol rafinerisi yandı

Ukrayna seçim arefesindeki Rusya'ya son haftada saldırılarını yoğunlaştırdı. Bu ay atağa kalkan Kiev Rusya sınırları içinde dört büyük petrol rafinerisini vurdu, birçok bölgeye geniş kapsamlı İHA saldırısı düzenledi.

Dünya 14 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılan seçimlere günler kala Ukrayna sınır ötesi saldırılarını yoğunlaştırdı ve Rusya’nın iç bölgelerindeki en az üç petrol rafinerisine insansız hava araçlarıyla saldırdı.

Ukraynalı bir savunma kaynağı CNN’e Kiev’in “Rusya’nın ekonomik potansiyelini azaltmak için iyi planlanmış bir strateji uyguladığını” söyledi.

Kiev Moskova’nın yaklaşık 200 kilometre güneydoğusundaki Ryazan, başkentin yaklaşık 480 kilometre doğusundaki Kstovo ve Rusya’nın kuzeybatısındaki Kirishi şehirlerinde üç Rus petrol rafinerisini hedef aldı. Kaynağa göre bu üç tesis Rusya’nın en büyük rafinerileri arasında.

Ukrayna istihbaratından bir temsilci ise dördüncü bir tesisin de – Rostov-na-Donu’daki Novoshakhtinsky petrol rafinerisi – vurulduğunu aktardı. Ukrayna, Rus enerji tesislerine art arda iki gün boyunca saldırılar düzenledi.

Ukrayna, savaşın son döneminde saldırılarını Rusların Karadeniz Donanmasına yoğunlaştırdı

Ukrayna ordusu üçüncü yılına giren Rusya-Ukrayna Savaşı’nın son döneminde Karadeniz ve Azak Denizi’nde konuşlanan Rus donanmasına ait onlarca savaş gemisini vurdu. / Görsel: AA

CNN’e konuşan kaynak “Amacımız düşmanımızın kaynaklarını elinden almak ve Rusya’nın doğrudan savaşta kullandığı petrol gelirleri ve yakıt akışını azaltmak” dedi.

Bu açıklamalar Ukrayna sınırının Rusya tarafında Ukrayna yanlısı Rus savaşçı grupların sınır ötesi saldırılar düzenlediği ve Rusya’nın Kursk bölgesindeki Tyotkino köyünün kontrolünü ele geçirdiği kaotik bir günün ardından geldi.

Bölge valisi köyün “tüm gün boyunca” ateş altında kaldığını söyledi. Saldırının yankıları dün de devam etti. Daha önce Rusya’ya yapılan saldırıları üstlenen ve Ukrayna için savaşan Rus muhaliflerden oluşan Rusya’ya Özgürlük Lejyonu Telegram’da yaptığı bir dizi paylaşımda savaşçılarının Kursk bölgesindeki Tyotkino köyünde Ruslara ait bir komuta merkezini imha ettiğini ve ilerlemeyi sürdürdüğünü duyurdu.

Grubun paylaşımında “Bir komuta merkezleri vardı fakat şu anda yok. Kanlı rejimin (Putin yönetimi) savunma sanayiinde bir krizi daha da yaklaştırıyoruz” dendi.

Rusya’da seçimler yaklaşırken saldırılar yoğunlaştı

Rusya Savunma Bakanlığı hava savunma sistemlerinin bir gecede 58 Ukrayna insansız hava aracını (İHA) imha ettiğini ve bunlardan bazılarının Finlandiya sınırındaki Leningrad bölgesine kadar gittiğini belirterek Kiev’in iddialarını doğruladı.

Ryazan Bölge Valisi Pavel Malkov saldırı sonucu buradaki tesiste yangın çıktığını ancak başarıyla söndürüldüğünü söyledi. Malkov saldırıda iki kişinin de yaralandığını söyledi.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Rusya’nın en büyük rafineri kompleksinden büyük bir duman bulutunun yükseldiği görülüyor.

Bir gün önce Rus yetkililer Oryol ve Nizhny Novgorod bölgelerindeki yerel yetkililerle birlikte en az 25 insansız hava aracı saldırısının yakıt ve enerji tesislerine isabet ettiğini bildirdi. İki gün üst üste düzenlenen saldırılarda herhangi bir can kaybı rapor edilmedi.

Ancak Rus yetkililere göre salı günü Ukrayna’nın Harkiv bölgesindeki Odnorobovka köyüne ve yakındaki Rus köyleri Nekhoteevka ve Belgorod’daki Spodariushino’ya sınır ötesi saldırılar düzenlendi.

Rusya’nın Belgorod Bölge Valisi Vyacheslav Gladkov salı günü bölgede 10 sivilin yaralandığını ve altısının hastaneye kaldırıldığını kaydetti.

Kursk Bölge Valisi Roman Starovoyt da Tyotkino’nun Ukrayna yanlısı grupların saldırılarıyla “bütün gün” sarsıldığını ifade etti. Starovoyt saldırılarda bir bina ve bir dükkanın hasar gördüğünü belirtti ve ekledi:

“Güvenli olur olmaz köyde kapı kapı arama yapılacak. Hasar gören tüm mülk sahiplerine tadilatlarda kesinlikle yardım sağlayacağız.”

Kiev’in son saldırıları Rusya’nın iç bölgelerindeki petrol rezervlerini hedef almanın yanı sıra ülkenin başkanlık seçimlerine hazırlandığı bir dönemde savaşın etkilerini Rusların gözleri önüne sermeyi amaçlıyor da olabilir.

Seçimlerin Putin’e beşinci bir dönem fırsatı tanımasına ve iktidarını 2030’lara kadar uzatmasına kesin gözüyle bakılıyor. Cuma gününden itibaren üç gün boyunca sürecek olan oylamada Başkan, özgür ya da adil olarak kabul edilmeyen ve gerçek bir rekabetle karşılaşmayacağı bir seçim atmosferinde yeni iktidar dönemine doğru yelken açacak.

Çarşamba günü devlet televizyon kanalı Rossiya 1’e uzun bir mülakat veren Başkan Putin, Ukrayna’nın Belgorod ve Kursk’a yönelik saldırılarının Kiev’in savaş alanındaki “başarısızlıklarının” ortasında gerçekleştiğini söyledi.

“Tüm bunlar cephe hattındaki başarısızlıkların arka planında gerçekleşiyor. Geçen yıl kendileri için belirledikleri hedeflerin hiçbirine ulaşamadılar” diyen Rus lider “Bu başarısızlıklar karşısında en azından bir şeyler göstermeleri gerekiyor” diye ekledi.

Savaş kızışırken AB’den ek yardım paketi: Beş milyar euro

Avrupa Birliği (AB) üyeleri Rusya ile savaşta üçüncü yıla girilirken Ukrayna’ya askeri yardımlar için kullanılan fonu 5 milyar euro artırma konusunda prensipte anlaştı. Uzlaşı AB dönem başkanlığını üstlenen Belçika tarafından yapılan sosyal medya paylaşımıyla duyuruldu.

Söz konusu payaşımda “Avrupa Barış Fonu” adı verilen mali fonda reform yapılması kararı alındığı aktarıldı ve şöyle dendi:

“AB, Ukrayna’ya kalıcı destek sağlama ve ülkenin kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu askeri teçhizatı temin etme kararlılığını sürdürmektedir.”

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise X hesabından AB ülkelerinin anlaşmaya vardığı Ukrayna’ya yardım fonu kapsamında askeri desteğin 5 milyar euro daha artırılacağına işaret etti. Borrell “Mesaj açıktır; Ukrayna’yı galip gelmesi için ne gerekiyorsa destekleyeceğiz” dedi.

60 milyar doların üstüne yara bandı: Pentagon bütçesinden Ukrayna'ya takviye yardım60 milyar doların üstüne yara bandı: Pentagon bütçesinden Ukrayna’ya takviye yardım

Savaş kızışıyor: Ukrayna Moskova ve St. Petersburg'u vurdu, 'bağımsızlar' sınırda atağa geçtiSavaş kızışıyor: Ukrayna Moskova ve St. Petersburg’u vurdu, ‘bağımsızlar’ sınırda atağa geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.