Ukrayna tanklarla Rus topraklarına daldı, Rusya acil durum ilan etti

Kiev'in karşı atağa geçmesiyle cephede durum iyice kızıştı. Ukrayna güçlerinin Rusya içlerine dalarak Kursk kentine düzenlediği saldırılara Rus ordusu sert karşılık verdi. Çatışmalar nedeniyle bölgede acil durum ilan edildi.

Dünya 8 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

2022’nin Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı üçüncü yılında da devam ediyor. Ukrayna ordusunun 300 asker, 11 tank ve 20’den fazla zırhlı araçla Rusya’nın Kursk kentine saldırısı iki ordu arasında şiddetli çatışmalara neden oldu. Belgorod’un kuzeyindeki kentte gece boyu süren çatışmaların ardından Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna kuvvetlerini yok etmeyi sürdürdüklerini iddia etti.

Rusya Savunma Bakanlığı Rusya silahlı kuvvetlerinin ve FSB sınır birliklerinin sınır kenti Kursk’a sızan Ukrayna askerlerine operasyon düzenlediğini belirtti. Açıklamada Rus hava kuvvetleri füze ve topçu birliklerinin Ukrayna birliklerinin Rusya topraklarının derinliklerine ilerlemesini engellediği ifade edildi. Ayrıca Ukrayna’nın Sumi bölgesindeki birçok yerleşim biriminde Ukrayna rezerv birliklerinin yenilgiye uğratıldığı kaydedildi.

Rusya’nın açıklamasına göre Ukrayna ordusundan yaklaşık 260 asker ve 50 zırhlı araç etkisiz hale getirildi. Ayrıca 7 tank, 8 zırhlı personel taşıyıcı, 3 piyade savaş aracı, 12 Kozak, 2 Stryker dahil 31 zırhlı savaş aracı, bir askeri mühendislik aracı ve 6 otomobil imha edildi. Buk M1 uçak savaş füze sisteminin iki adet kundağı motorlu ateşleme sistemi, UR-77 mayın temizleme sistemi ve bir elektronik harp sistemi de yok edildi.

Rusya Sağlık Bakanlığı Ukrayna saldırılarında 6’sı çocuk 24 kişinin yaralandığını bildirdi. Yerel yetkililer Moskova’ya yaklaşık yedi saatlik mesafede olan kentte gece boyunca hava saldırısı alarmı çaldığını aktardı. Kursk Bölgesi Vali Vekili Aleksey Smirnov saldırıya uğrayan yerleşim birimlerinden sivillerin tahliye edilmeye başlandığını ve geçici konaklama merkezlerinin oluşturulduğunu belirtti. Smirnov bir gün içinde yüzlerce sivilin tahliye edildiğini söyledi.

Putin’den tepki: Kışkırtıcı eylem

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Kursk’a yönelik saldırılarını “kışkırtıcı eylem” olarak nitelendirdi. Hükümet üyeleriyle yaptığı toplantıda Kiev yönetiminin büyük çaplı kışkırtıcı eylemler düzenleme girişiminde bulunduğunu belirtti. Rus lider “Kiev yönetimi, füzeler dahil çeşitli silah türlerini kullanarak ayrım gözetmeksizin sivil binalara, evlere, ambulanslara ateş ediyor” dedi.

Putin Kursk Bölgesi Vali Vekili Aleksey Smirnov ile de görüşerek sivillere gerekli desteğin sağlanması talimatı verdi. Rus hükümetinin bu konuda gerekli adımları atması gerektiğini vurguladı.

Bölgede acil durum ilan edildi

Kursk Bölgesi Vali Vekili Aleksey Smirnov Rus ve Ukrayna askeri güçleri arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle bölgede acil durum ilan edildiğini açıkladı. Smirnov Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun Kursk bölgesine yönelik saldırılarının ardından durumun “zor” ancak kontrol altında olduğunu belirtti ve “Düşman birliklerinin Kursk bölgesine girmesinin sonuçlarını ortadan kaldırmak için bölgede 7 Ağustos itibarıyla acil durum ilan etme kararı aldım” dedi.

Rusya Sağlık Bakanlığı daha sonra yaptığı açıklamada Ukrayna saldırılarında yaralı kişi sayısının 31’e çıktığını duyurdu.

Karadeniz de dalgalı: Ukrayna Kırım'da Rus denizaltısı batırdığını iddia ediyorKaradeniz de dalgalı: Ukrayna Kırım’da Rus denizaltısı batırdığını iddia ediyor

Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin: Türkiye için değişen bir şey var mı?Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin: Türkiye için değişen bir şey var mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.