Ukrayna’dan ‘güçlendik, barış unsurları görüşülebilir’ mesajı

Rusya ve Ukrayna savaşının 22'inci ayı. Moskova ordu personelini artırırken Kiev 'barış' elementlerinin görüşülmesinin olası olduğunu söyledi. Öte yandan Slovakya ve Polonya sınırlarında kamyon şoförlerinin eylemleri de sürüyor.

Dünya 2 Aralık 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Ortadoğu’da süren İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaş, dikkatleri Ukrayna’dan uzaklaştırmıştı. Yaşanan son gelişmelerle gözler yeniden bölgeye çevrildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordudaki asker sayısını artıracak kararnameyi imzalarken Ukrayna’dan yapılan açıklamada ise Kiev havalimanının yakın zamanda hizmete açılabileceği kaydedildi. Ukrayna öte yandan daha güçlendiğini ifade ederek artık kademeli bir şekilde barış unsurlarına dönüşün mümkün olacağını da kaydetti.

Diplomasi arenasında bunlar yaşanırken Ukrayna’nın Polonya ile sınırında ise gerilim ise tırmanmaya devam ediyor. Polonya sınırından alınmayan Ukraynalı kamyoncular, açlık grevine başlayacaklarını belirtirken trafiğin yönlendirildiği Slovakya’da da öfke artıyor.

Rusya’nın asker sayısı 2 milyonu geçti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ukrayna’yı işgali 22’nci ayında devam ederken ordudaki asker sayısını yeniden artırma emri verdi. Putin’in bu kararıyla 170 bin daha artan askeri personel sayısı 2,2 milyona ulaştı.

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, emrin “zorunlu askerliğin önemli ölçüde genişletilmesi” anlamına gelmediğini belirterek, artışın daha fazla gönüllünün işe alınmasıyla kademeli olarak gerçekleşeceğini söyledi. Bakanlık artışa gerekçe olarak Ukrayna’daki “özel askeri operasyon” ve NATO’nun genişlemesini gösterdi. Bakanlık açıklamasında bu adımın ayrıca NATO bloğunun agresif politikalarına uygun bir yanıt olduğu da kaydedildi.

Daha da güçlendik: Barışı konuşmak mümkün

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin yardımcılarından Andriy Yermak ise ülkesinin geçtiğimiz yıldan bu yana daha da güçlendiğini iddia ederek Kiev Uluslararası Havalimanı’nın yakında hizmete yeniden açılabileceğini söyledi. Kiev havalimanı, Rus birliklerinin Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra kapatılan ilk büyük havalimanıydı.

Öte yandan Yermak ciddi bir açıklamada daha bulundu. Zelenski’nin internet sitesinde yayınlanan açıklamasında diplomatlara Yermak, “Kademeli bir barışın konuşulması, Ukrayna’nın güçlenmesi nedeniyle mümkün” dedi.

Yermak bu yönde konuşsa da Rusya farklı bir açıdan yaklaşarak barış unsurlarına dönüş için Kiev yönetiminin hazır olduğuna dair bir işaret göremediklerini kaydetti. Moskova tarafından yapılan bu açıklama, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan geldi. Lavrov, Moskova’nın Kiev’in siyasi çözüme doğru ilerlemeye hazır olduğuna dair hiçbir işaret görmediğini ve Rusya’nın “özel askeri operasyonun” hedeflerini değiştirmesi için hiçbir neden olmadığını belirtti.

Ukraynalı şoförlerden açlık grevi çıkışı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, birçok ülkeyi de etkisini altına almıştı. Özellikle tahıl sorunu Polonya ve Ukrayna arasındaki ipleri iyice germişti. Bu tansiyonun bir yansıması olarak Polonyalı kamyoncular sınıra giderek kontak kapattılar. Ukraynalı kamyoncuların ülkeye girişine engel olmak amacıyla geçişleri bloke etmeye başladılar. Bu eylem nedeniyle sınırdaki kamyon kuyruğu 25 kilometreyi geçerken  Polonyalı ve Ukraynalı yetkililer, Polonyalı kamyoncular tarafından bloke edilen sınır geçişlerindeki durumun hafifletilmesine yardımcı olacak tedbirler üzerinde anlaşmaya vardılar.

Ukraynalı ve Polonyalı yetkililer, AB’nin giriş izinlerini yeniden yürürlüğe koymasını isteyen Polonyalı kamyoncuların protestolarına son vermek için bir çözüm bulmak üzere 1 Aralık’ta Varşova’da bir araya gelmişti. Polonya ve Ukrayna arasındaki gerilim, Polonyalı kamyoncu ve çiftçilerin Ukrayna ile olan en işlek sınır kontrol noktalarından bazılarını abluka altına almaya başlamasının ardından yükselmişti. Polonyalı kamyoncular, Ukraynalı meslektaşlarının AB’ye bazı izinlerden muaf tutulmaları nedeniyle ciddi bir dezavantaja sahip olduklarını söylüyorlar. Lisans zorunluluğunun yeniden getirilmesini istiyorlar. Ukraynalı bir yetkilinin Facebook’ta yaptığı açıklamaya göre yetkililer, sınırdaki trafik akışını arttırmak ve diğer kontrol noktalarındaki yükü azaltmak için Ugriniv-Dolgobychev geçişini Ukrayna’dan gelen boş araçların geçişine yeniden açmayı kabul etti.

Varşova’daki toplantıya Polonya-Ukrayna kalkınma örgütüne liderlik eden Ukrayna hükümet temsilcisi Serhiy Derkach başkanlık etti.

Ukraynalı yetkililer, kış mevsimi yaklaşırken ve ithalat azalırken durumun Kiev için “felaket” olduğunu söyledi. Ukraynalı kamyoncular da taleplerinin karşılanmaması halinde açlık grevi yapmayı planladıklarını açıkladı. Sınırda bekleyen iki Ukraynalı kamyoncunun doğal nedenlerle öldüğü bildirildi.

Slovaklar da sınırda

Cuma günü Slovak kamyoncular da Slovakya ve Ukrayna’yı birbirine bağlayan sınır kapılarında protesto gösterilerine katıldı. Slovak şoförler de AB’nin Ukraynalı kamyonculara yönelik lisans kurallarını gevşeten savaş zamanı kararını geri almasını talep etti.

Slovak kamyon taşımacılığı sendikası UNAS başkanı Stanislav Skala, Vysne Nemecke/Uzhhorod geçişine doğru giderken Reuters’e telefonla yaptığı açıklamada, “Sınırı kapatacağız ve her saat başı dört kamyonun geçişine izin vereceğiz” demişti. Skala, ablukaya rağmen askeri malzeme, insani yardım gönderileri, bozulabilir mal ve hayvan teslimatlarına izin verileceğini söyledi.

Ukrayna cephelerini kar fırtınası vurduUkrayna cephelerini kar fırtınası vurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.