Ukrayna cephelerini kar fırtınası vurdu

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 700. güne koşarken cephe hattı aşırı soğukların etkisi altında. Enerji altyapı tesislerinin zarar gördüğü Ukrayna'da hem askerler, hem de sivil halk aşırı soğuklarda hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Dünya 28 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta ikinci kış tüm sertliğiyle cepheyi vurdu. Sonbaharın başında askeri analistlerin uyardığı zorluklar baş göstermeye başladı. Orta ve Güney Ukrayna’yı etkisi altına alan kar fırtınası Ukrayna’da en az beş, komşu Moldova’da ise üç kişinin ölümüne yol açtı, yüzlerce kasaba ve köy elektriksiz kaldı. Ukrayna’da en az 19, Moldova’da ise 10 kişi fırtınadan etkilenip yaralandı. Meteoroloji uzmanlarına göre bu hafta Ukrayna genelinde kar ve yağmur beklentisiyle durum daha da kötüleşecek.

Ukraynalı on binlerce asker Rusya ile 21 aydır devam eden savaşta cephe hattındaki mevzilerde Moskova’nın bu kış hava saldırılarıyla enerji altyapılarını vuracağı korkusuyla görev yapıyor. Savaş ve kışın ortasında soğukta ve elektriksiz kalma korkusuyla alt yapılar korunmaya çalışılırken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de bir açıklama yaptı. Yayınladığı video mesajda Zelenski Güney Odessa bölgesinde beş kişinin öldüğünü, başka yerlerde de bu sayının artmasından endişe ettiklerini kaydetti. Ukraynalılara hitap ettiği videosunda Zelenski zarar gören enerji altyapılarının en kısa sürede onarılacağını söyledi. Yetkililer elektrik kesintilerinden en çok Kiev’in merkezi ile Güney Odesa ve Mykolaiv bölgelerinin etkilendiğini, ilk etapta Kiev bölgesinde 40 bin evin elektriksiz kaldığını açıkladı. Acil durum servisleri 882 bölgede elektriğin kesik olduğunu duyurdu, 1.500’den fazla kamyon yolda mahsur kaldı.

Hem Güney Ukrayna’da, hem de Moldova’da okullar kapatıldı.

Ukrayna İçişleri Bakanı bazı bölgelerde karın iki metreye ulaştığını açıkladı.

Ukrayna bu yıl şiddetli bir kışla mücadele edecek. Sıcaklıklar düşerken Ukrayna yoğun füze saldırıları ve geniş çaplı yıkımla da karşı karşıya. Devam eden silahlı çatışma, tahrip olmuş altyapı ve sert hava koşulları bileşimi etkilenen bölgelerdeki insanlar için hayatı inanılmaz derecede zorlaştırabilir. Genelde oldukça soğuk ve karlı geçen Ukrayna’da kış savaş söz konusu olduğunda daha çetrefil bir hal alıyor. Her ne kadar hem Ukrayna, hem de Rusya ordusu soğuk hava koşullarına alışık olsa da ağır silahların kar, buz ve çamur gibi zeminlerde sevkiyat ve kullanımı zor. Askeri durumu bir kenara bırakırsak da savaş nedeniyle yaşamın zorlaştığı sivillerin bölgelerindeki ciddi tahribatın yanı sıra enerji altyapılarının da hedef alınması durumu iyice ciddileştiriyor. Rusya’nın Ukrayna’daki enerji altyapılarını hedef almasıyla on binlerce konut kışın dondurucu soğuğunda elektriksizlikle yüz yüze.

Ülkede kış aylarında (Aralık’tan Mart’a kadar) hava genelde -2 ile -5 arasında seyrediyor. Bazı bölgelerde ise termometre -21 dereceleri dahi gösterebiliyor. Ukrayna’da yaklaşık 3.7 milyon kişi ülke içinde yerinden edilmiş durumda. Evlerini terk etmek zorunda kalan bu insanlar dondurucu kış koşullarıyla da karşı karşıya. Birçoğu hasarlı binalarda barınıyor ve gıda, elektrik ve ısıya erişimleri sınırlı. Ukrayna’da dört milyonu çocuk olmak üzere 18 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç. Uluslararası Kurtarma Komitesi Şubat 2022’den bu yana saha çalışması yaptığı Ukrayna’da enerji altyapılarının hedef alınması sebebiyle insanların acil olarak battaniye, ısıtıcı gibi temel kış malzemelerine gereksinim duyduğunu söylüyor.

Altyapı, elektrik ve su kaynaklarında geniş çaplı hasara yol açan kar fırtınaları ve şiddetli rüzgârları da içeren şiddetli hava koşullarına rağmen Ukrayna’daki cephe hattında yoğun çatışmalar da sürüyor. Institute for the Study of War (Savaş Çalışmaları Enstitüsü / ISW) analistleri Pazartesi günü yayınladıkları analiz raporunda “Karadeniz’de ve Ukrayna’nın güneyinde meydana gelen bir kasırga Rusya’nın güney kıyılarında ve işgal altındaki Ukrayna’da birçok bölgede altyapıya zarar verdi ve Ukrayna’daki cephe hattında askeri operasyonların temposunu etkiledi, ancak askeri faaliyetleri tamamen durdurmadı” diye yazdı.

Doğu Ukrayna 2014 yılından bu yana çatışmalarla sarsılıyor ve Şubat 2022’de tam ölçekli savaşın patlak vermesinden bu yana ülkedeki durum önemli ölçüde kötüleşti. Saldırılar Ukrayna enerji altyapısının yaklaşık yüzde 50’sine zarar vererek yedi milyondan fazla Ukraynalıyı elektriksiz bıraktı.

Savaşın bu kış daha da sert geçmesi bekleniyor.

Ukrayna asker eğlencesini vurdu, Rus aktris hayatını kaybettiUkrayna asker eğlencesini vurdu, Rus aktris hayatını kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.