Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz: Atatürk yaşasa ona da Rusçu derlerdi

'Mavi Vatan Doktrini'nin yazarı Cem Gürdeniz Türkiye ve ABD arasındaki F16-F35 süreciyle alakalı konuştu. Gürdeniz Ege ve Akdeniz sorunlarını 'egemenlik' konusu olarak tanımlarken "Rusçu musunuz?" sorusuna da yanıt verdi.

Gündem 19 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin deniz yetki alanlarının belirlenmesi tartışmalarına yön veren tezlerden ‘Mavi Vatan Doktrini’nin mimarı emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ABD, Türkiye ve Yunanistan arasındaki F16-F35 tartışmaları sürerken T24’ten Cansu Çamlıbel’e konuştu. Gürdeniz Ege ve Akdeniz’deki sorunları ‘egemenlik’ konusu olarak tanımlarken “Türkiye NATO’da kaldığı sürece Ege ve Akdeniz sorunlarını halledemez” dedi.

Deniz Kuvvetleri Plan Prensipler Başkanı olduğu sırada Balyoz Davası’ndan 2011 yılında tutuklanarak üç buçuk yıl hapis yatan Gürdeniz serbest kaldıktan kısa süre sonra yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ak Parti hükümetinin FETÖ ile mücadelesine tam destek vermişti. Ancak Gürdeniz’in de aralarında olduğu 103 emekli amiral hakkında bu kez de Nisan 2021’de Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili açıklama nedeniyle ‘suç işlemek için anlaşma’ iddiasıyla dava açılmıştı. Gürdeniz ve birlikte ağır cezada yargılandığı amirallerin tümü beraat etti. Gürdeniz son 13 sene içinde yaşadıklarını “Bağımsız duruşuyla batının canını sıkan Türk donanmasını bertaraf etmek için Anglosakson hegemonya tarafından kurgulanan kumpaslar” diye özetledi.

Söyleşinin devamında kendisine yöneltilen “Rusçu musunuz?” sorusuna “Hayır, kesinlikle değilim” yanıtı veren Gürdeniz ‘Kemalist’ olduğunu söyledi. Gürdeniz soruya “Şunu iddia ediyorum – hatta bunu için tweet de attım- eğer Atatürk bugün yaşasaydı ona da ‘Rusçu’ derlerdi. Tekrar edeyim. Jeopolitik kurallara göre bugün kuşatılmış bir Rusya kuşatılmış Türkiye demektir. Son dönemde Türkiye- Rusya ilişkileri gerek ekonomik gerek sosyal olarak o kadar gelişti ki artık Türkiye’yi yeniden Rusya’yla düşmanlaştırmak kolay bir şey değil. Bana göre Türkiye Asya güçleriyle iş birliği içinde ama bir askeri ittifaka girmeden ilerlemeli. Mesela biz NATO üyesi bir ülke olarak Karadeniz’de tek bir tatbikat yapmadık. Montrö’nün 19. Maddesi’ni aktif biçimde uyguluyoruz. Kamuoyu farkında değil ama bu önemli bir detay” diye yanıt verdi.

Söyleşinin tamamını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Pentagon'un Montrö çıkışına Amiral Gürdeniz'den tepki: Egemenliğimize müdahalePentagon’un Montrö çıkışına Amiral Gürdeniz’den tepki: Egemenliğimize müdahale

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.