Ukrayna’dan karşı saldırıda atak: Kırım’da alevler yükseldi

Ukrayna'nın Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'a saldırısında bir kişi öldü, çıkarma gemisi Novocherkassk da zarar gördü.

Dünya 26 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Kafanews

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 24 Şubat’ta üçüncü yılına girecek. Savaş uzadıkça cephedeki yorgunluk da tarafların iç siyasetindeki karışıklık da giderek artıyor. Manşetlerde en çok da Ukrayna parlamentosu Rada’nın koridorlarındaki gerilim var. Ukrayna ordusu ile siyaseti arasındaki gerilim cephe hattına yansısa da, Kiev, müttefiklerinin onlara olan güveni kırılmasın diye, yaz aylarında başlattığı ancak beklentilerin altında kalan karşı saldırıyı “şahlandırma” peşinde. Bu atak bu sefer Kırım’da oldu. Ukrayna ordusu 2014 yılında Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’ın liman kenti Feodosia’yı hedef aldı.

Kiev saldırının ardından önemli bir Rus savaş gemisini imha ettiğini açıkladı, hemen akabinde de Rusya’dan açıklama geldi. Moskova Ukrayna’nın Kırım’ın Feodosia limanına düzenlediği saldırıda büyük bir Rus çıkarma gemisinin hasar gördüğünü ve bir kişinin öldüğünü açıkladı. Interfax haber ajansının aktardığına göre Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna’nın Feodosia’da havadan fırlatılan füzeler kullandığını ve ‘Novocherkassk’ adlı büyük çıkarma gemisinin hasar gördüğünü söyledi. Polonya’da inşa edilen ve 1980’lerin sonunda hizmete giren ‘Novocherkassk’ amfibi çıkarmalar için tasarlandı ve tank dahil çeşitli zırhlı araçları taşıyabiliyor.

Telegram üzerinden çeşitli Rus haber kaynaklarına gönderilen ve limandan çekildiği iddia edilen görüntülerde güçlü patlamalar ve alevler görülüyor.

Kırım’ın Rusya tarafından atanan valisi Sergey Aksyonov bir kişinin öldüğünü, iki kişinin yaralandığını ve altı kişinin de evlerinden tahliye edildiğini açıkladı. Ukrayna’nın karşı taarruzu savaş alanında çok az kazanım sağlamış ve Rus ordusu birçok yerde inisiyatifi yeniden ele geçirmiş olsa da Ukrayna, Rusya’nın Karadeniz Filosu’nun merkezi olan Kırım’a bir dizi saldırı düzenleyerek ciddi hasara yol açtı. Ukrayna hava kuvvetleri pilotlarının sabahın erken saatlerinde Feodosia’ya seyir füzeleriyle saldırarak ‘Novocherkassk’ı imha ettiğini açıklamıştı.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mikola Oleşçuk Telegram’da yaptığı açıklamada “Ve Rusya’daki filo gittikçe küçülüyor! Hava Kuvvetleri pilotlarına ve emeği geçen herkese teşekkürler!” dedi. Kırım’ın Rusya tarafından kurulan yönetiminden yapılan açıklamada Feodosia’da tren seferlerinin yapılmadığı belirtildi, yakınlardaki alternatif bir istasyonun kullanılması tavsiye edildi. Yaklaşık 69 bin kişilik bir nüfusa sahip olan Feodosia Kırım Yarımadası’nın güney kıyısında yer alıyor.

Ukrayna, Kırım’a sık sık saldırılar gerçekleştiriyor ve özellikle Rus askeri tesislerini hedef alıyor. Nisan 2022’de dünya manşetlerinde günlerce konuşulan bir hamleyle Karadeniz filosunun amiral gemisi Moskva kruvazörünü batırmıştı. Açık kaynaklı istihbarat projesi Oryx Ukrayna’nın saldırdığı 16 Rus savaş gemisinden 11’ini imha etmiş olabileceğini iddia ediyor.

Stoltenberg: Rusya, Ukrayna'yı sonsuza kadar kaybettiStoltenberg: Rusya, Ukrayna’yı sonsuza kadar kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.