Kaçırılan 31 Ukraynalı çocuk sonunda evlerine döndü

Ukrayna'dan yasa dışı yollarla Rusya'ya götürülen çocuklar, insani yardım kuruluşu Save Ukraine aracılığıyla kurtarıldı. Yaşadıklarını anlatan çocuklar, '2 haftalık yaz kampı' diye götürüldükleri yerde 4 ila 6 ay yaşamak zorunda kaldıklarını söyledi.

Dünya 10 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ukraynalı bir anne, kızı ile oğluna sarılıyor. Fotoğraf: Reuters

Rusya’nın geçen sene 24 Şubat’ta işgal ettiği Ukrayna’dan en az 20 bin çocuğun yasa dışı yollarla Rusya’ya götürüldüğü iddia ediliyordu. Konuya ilişkin şubat tarihli yayımlanan raporda çocukların akademik, kültürel ve hatta askeri eğitim de olmak üzere ‘yeniden eğitime’ tabi tutuldu. Rusya da yasa dışı eylemlerde bulunduğu iddialarını reddetmekle beraber, çocukları savaştan uzak güvenli bölgelere getirdiğini söylüyordu. Bu kapsamda Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama kararı bile çıkardı.

Şimdi ise 31 çocuk, insani yardım kuruluşu Save Ukraine aracılığıyla Ukrayna’da aileleriyle yeniden bir araya geldi. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen basın toplantısında ikisi erkek biri kız olmak üzere üç çocuk bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Herson ve Harkiv’in işgal altındaki kısımlarından Rus yetkililer tarafından ‘2 haftalık yaz kampı’na götürülmek üzere ailelerinden koparıldıklarını söyleyen çocuklar, bu kamplarda 4 ila 6 ay yaşamak zorunda kalmışlar. Ayrıca yine kendi ifadelerine göre, Rus yetkililer ailelerinin artık onları istemediğini söylemiş.

Çocukları kurtarmak için yola çıkan grup 13 anneden oluşuyordu. Kendi çocuklarını arayan bu 13 anne, çocuklarını arayan diğer ailelerden de vekaletname alarak bir hafta önce Ukrayna’dan ayrıldı. Ekip önce Polonya’ya oradan da sırasıyla Belarus, Rusya ve Kırım’a giderek buradaki 24 çocuğu yanlarına aldı. Diğer 7 çocuk ise Voronezh, Rostov ve Belgorod’dan alındı. Save Ukraine, bunun şimdiye kadarki beşinci kurtarma görevi olduğunu söyledi.

Save Ukraine kurucusu Mıkola Kuleba, bu kurtarma görevinde bir trajedinin de yaşandığını anlattı. Ekibin yolculuğuna iki çocuğu arayan yaşlı bir büyükanne de katılmıştı. Bu yaşlı kadın yolculuk sırasında hayatını kaybetti. Kadının ölmesi sebebiyle aradığı iki çocuğun Rusya’dan çıkarılmasına ise izin verilmedi.

ABD'nin Ukrayna savaşına dair gizli belgeleri sızdırıldıABD’nin Ukrayna savaşına dair gizli belgeleri sızdırıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.