Nazi askerini alkışlayan Kanada Parlamentosu’na Trudeau’dan tepki: Utanç verici
Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru'ndan çıkmasından beri bölgede uyguladığı ambargoya meydan okuyacak bir şekilde ilk kez iki kargo gemisi geçici koridoru kullanarak Ukrayna'ya ulaştı.
Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Resilient Africa ve Aroyat denilen iki kargo gemisinin Afrika ve Asya pazarlarına götürmek üzere yaklaşık 20 bin ton buğdayı almak için Ukrayna’nın Chornomorsk limanına ulaştığını söyledi. Rusya’nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinden bu yana ilk kez kargo gemileri tahıl almak için Ukrayna kıyılarına geldi.
Kubrakov, gemilere yüklenecek buğdağın Mısır ve İsrail’e götürüleceğini söyledi. Ukrayna tahıl koridoru anlaşmasının durdurulmasından sonra ilk kez kendi limanlarından Joseph Schulte adlı bir gemiyi temmuz ayında Romanya ve Bulgaristan kıyılarına yakın seyredecek şekilde göndermişti. Bu iki gemi de aynı yolu kullanarak Ukrayna’ya geldi.
Palau bandıralı gemiler, Ukrayna’nın Tuna Deltası ile Odesa arasında tutuluyor ve geminin mürettebatı Türk, Azeri, Mısırlı ve Ukraynalılardan oluşuyor.
Rusya anlaşmadan çekildiğinden beri tahıl ve buğday fiyatları daha da yükseldi. Anlaşmanın yeniden canlandırılmaması halinde fiyatların daha da yükselmesi bekleniyor. Şu ana kadar en az beş gemi, Romanya ve Bulgaristan yakınlarındaki Batı Karadeniz kıyılarını kapsayan koridoru kullanarak Odesa limanından ayrıldı. Dünyanın önde gelen tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna, Rusya’nın anlaşmaya dönmemesi halinde ihracatlarına bu koridoru kullanarak devam etmek istiyor.
Rusya, gıda ve gübre ihracatları önündeki SWIFT ambargosunun kaldırılması, tahılların daha ihtiyaç sahibi ülkelere gönderilmesi ve tahıl gemilerinin bakımının sağlanması şartıyla anlaşmaya dönebileceğini söylüyor. Ancak Birleşmiş Milletler Rusya’nın taleplerini nasıl karşılayabilecekleri konusunda henüz tam bir çözüme ulaşamadı. Dolayısıyla şimdilik Rusya’nın anlaşmaya dönmesine pek olası bakılmıyor.
Rusya tarafı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soçi ziyaretinde Katar’ın mali masraflarını karşılayacağı 1 milyon ton Rus tahılının Türkiye üzerinden Afrika’ya taşınacağı şekilde geçici koridor önerisinde bulunmuştu.
Adının açıklanmamasını isteyen bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, İngiliz haber ajansı Reuters’a verdiği demeçte, “BM bu gemilerin hareketine müdahil olmamakla birlikte, özellikle küresel gıda piyasalarının tedarik ve istikrarı için mühim olan tahıl ticaretinin yeniden başlaması için gösterilen tüm çabaları memnuniyetle karşılıyor. Hem Ukrayna’dan hem de Rusya’dan tahıl ürünlerinin ihraç edilmesini kolaylaştırmak için çabalarımız sürüyor” dedi.
Bununla birlikte Rusya, Ukrayna limanına yaklaşacak tüm gemileri ‘düşman gemisi’ sayarak ona göre hareket edeceğini söylemiş ve ağustos ayında Şükrü Ozan adındaki bir ticaret gemisine uyarı ateşi açmıştı.