Wimbledon, lisanslı ürünlerinin Rusya ve Belarus’a satışını durdurdu

Dünyanın en büyük tenis organizasyonlarından biri olarak kabul edilen Wimbledon, Rusya ve Belarus’a ürün satışını durdurdu.

Spor 1 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Wimbledon'da şok Rusya Belarus kararı.

The All England Club (AELTC) Rusya ve Belarus’a Wimbledon ürünlerinin satışını durdurdu. Gerekçe olarak Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı aldığı müdahale kararı gösterildi. Wimbledon her sene yaklaşık olarak 450 bin ürün satıyor. Bu ürünler arasında 39 sterlin değerindeki şampiyona havlusu, 29 sterlin değerindeki beyzbol şapkası ve şampiyona logosunun olduğu 40 sterlin değerindeki tişört de bulunuyor. Daha öncesinde bu ürünlerden yüzlercesi Rusya’dan da alıcı buluyordu.

Ancak organizasyonun Rus ve Belarus sporcuların şampiyonaya katılım engellerini kaldırmalarının ardından alınan bu karar AELTC basın sözcüsü tarafından “Rusya’nın Ukrayna’ya illegal müdahalesini kınamaya ve Ukraynalı insanlara destek olmaya devam ediyoruz” şeklinde açıklandı.

Uzaklarda doğdular, 'Bizim çocuklar' oldularUzaklarda doğdular, ‘Bizim çocuklar’ oldular

Açıklamada Ukrayna’ya yapılacak destekler şöyle detaylandırıldı: “Maçlara katılan her biletli seyircinin ödediği ücretten 1 sterlini Ukrayna için bağışlayacağız. Böylece 500 bin sterlinden fazla toplayacağız. Ayrıca turnuvanın bir gününü binden fazlası mülteciyi ağırlayarak, onların ulaşım ve yiyecek ihtiyacını karşılayarak geçireceğiz. Turnuvanın Rusya ve Belarus’ta yayınlanmasını engelledik aynı zamanda bu iki ülkeye lisanslı ürün satışı da yapılmayacak.”

Rus ve Belaruslu sporcular geçen senenin aksine turnuvaya katılabilecekler ancak tarafsızlık sözleşmesi imzalamak durumunda kalacaklar. Erkek tenisinin yönetim organı ATP ve kadın tenisinin yönetim organı WTA, geçen sezon sporcuları turnuvadan meneden AELTC ve LTA’ya yaklaşık 2 milyon dolar değerinde ceza vermişti.

Sporcular arasındaki diplomatik ilişkinin nasıl olacağıysa merak konusu. Fransa Açık’ta Ukraynalı Elina Svitolina, dünya 2 numarası Aryna Sabalenka’nın elini sıkmamıştı. Svitolina daha sonra konuyla alakalı olarak “Pozisyonum ve duruşum belli, bunu koruyacağım. Sevilmek için ülkemi satmayacağım” demişti. Sabalenka ise aynı turnuvada iki basın toplantısına katılmayı reddetmişti.

Roland Garros'ta savaş! Bu kez Ukraynalı raket yuhalandıRoland Garros’ta savaş! Bu kez Ukraynalı raket yuhalandı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ise Wimbledon’ın Rus ve Belarus sporcuları turnuvaya kabul etmesinin yanlış olduğunu, Britanya’nın bu sporculara vize vermemesi gerektiğini belirtti. İki ülke sporcularından bazıları geç vizelerin geç verildiğiyle alakalı açıklamalarda bulunmuşlardı.

Wimbledon, Ukraynalı sporculara ve koçlarına çim kort sezonu sürdükçe barınma hizmeti sunuyor. Kulüp aynı zamanda Ukrayna’ya destek olmayan sporculara karşın tamamıyla beyaz giyinme kuralını esnetmiyor. Geçen sene kadınlarda dünya 1 numarası Iga Swiatek şapkasında mavi ve sarı renklere yer vermiş ve Ukrayna’ya destek olmuştu.

Sahada değil parada şampiyon: Emekli Federer solladıSahada değil parada şampiyon: Emekli Federer solladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.