Demokratlar kararı verdi: Harris resmen Trump’ın rakibi
Önceki haftalarda İsrail destekçilerinin Filistin yanlısı protestoculara saldırmasıyla karışan California Üniversitesi bu kez akademisyenlerin iş bırakma kararıyla karıştı. Columbia Üniversitesi'nde de rektör Shafik'e güvensizlik oyu verildi.
ABD’de üniversitelerde mezuniyet törenleri yapılmaya başladı ancak bazı üniversitelerde öğrenciler Gazze’deki savaşı ve üniversite yönetimlerinin savaşı destekleyen şirketlere verdikleri desteği protesto etmeye devam ediyor. Protestoların en hararetli olduğu dönemde İsrail yanlılarının Filistin yanlılarına saldırmasıyla ortalığın karıştığı California Üniversitesi’nde United Auto Workers Local 4811 sendikasına bağlı akademisyenler üniversite yönetiminin baskıcı tavrına tepki amacıyla iş bırakma kararı aldı.
Üniversite protestolarının fitilini ateşleyen Columbia Üniversitesi’ndeyse rektör Minouche Shafik’in artık hoş karşılanmadığının altını çizen bir güven oylaması düzenlendi. Oy kullananların çoğu Shafik’e güvensizlik oyu verdi.
United Auto Workers Local 4811, 48 binden fazla akademisyeni, lisansüstü öğrenciyi, doktora sonrası araştırmacıları temsil ediyor. Sendikanın bazı üyeleri önceki haftalarda California Üniversitesi’ndeki protestolarda polisin gözaltına aldığı yüzlerce kişi arasındaydı. Sendika buna tepki gösterilip gösterilmeyeceği konusunda oylama yaptı ve çoğunluk grev yönünde oy kullandı.
Sendika liderleri oylamadan grev kararı çıksa da bunun mutlaka grev yapacakları anlamına gelmediğini söyledi. Bununla birlikte sendika yönetimi herhangi bir zamanda iş bırakma çağrısı yapabilecek. Sendika yönetimi grev çağrısı yaparsa California Üniversitesi’nin sahip olduğu 10 kampüste dersler ve araştırmalar aksayacak. UAW 4811’in çatısı UAW geçen yıl üç büyük Detroit otomobil üreticisine karşı grevlere izin vermişti. Sendika grevler sırasında tüm işçileri aynı anda iş bırakmaya çağırmak yerine tek tek çağırmıştı. Sendika greve giderse aynı yöntemin uygulanacağını söyledi. Yani kampüsler birer birer greve çağrılacak.
Sendikanın eş başkanlarından Rafael Jaime “Böyle bir oylama yaptık çünkü üniversite, sendikamızın üyelerine haklarını haksız şekilde ihlal etti. Kampüste protesto özgürlüğü hakkımız ihlal edildi” dedi. California Üniversitesi’nin sözcüsü Heather Hansen ise söz konusu oylamanın, “iş sözleşmelerine iş dışı konuların dahil edilmesi nedeniyle tehlikeli bir emsal oluşturduğunu” söyledi. Hansen yaşanan siyasi ve sosyal anlaşmazlıklar nedeniyle greve izin verilirse üniversitenin öğrencilerine, topluluğuna ve California eyaletine verdiği sözleri yerine getirme kabiliyetini büyük ölçüde etkileyeceğini belirtti.
30 Nisan’da üniversitede sendika üyelerinin de aralarında bulunduğu Filistin yanlısı protestoculara İsrail yanlıları saldırdığında polis saatlerce müdahale etmedi. Saldırının ertesi günü kampüse gelen çevik kuvvet ekipleri saldırıyı gerçekleştirenler yerine çadır kampları terk etmeyi reddeden 210 protestocuyu tutukladı, çadırları da kaldırdı. Üniversite yönetimi ayrıca San Diego’daki kampüste protestoları bırakmayan öğrencileri yurtlarından çıkarmakla tehdit etti.
UAW bu nedenle üniversitenin çalışanların işyerlerinde barışçıl protesto yapma hakkına müdahale ettiğini söylüyor. Sendika üniversite yönetiminden protestocularla müzakere etmesini, disiplin ve tutuklama cezasına çarptırılan tüm kampüs çalışanları ve öğrenciler için af çıkarmasını istiyor.
Öte yandan üniversite protestolarının başlangıç noktası olan Columbia Üniversitesi’nde rektör Minouche Shafik de unutulmadı. Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi “akademik özgürlük ve ortak yönetişimin temel gerekliliklerini yerine getirmediği” ve “öğrenci haklarına eşi görüşmemiş bir şekilde saldırdığı” gerekçesiyle Minouche Shafik hakkında güvensizlik oyu verdi.
Güven oylamasını fakülte örgütü Amerikan Üniversite Profesörleri Birliği önermişti. Oy kullanan 709 profesörün yüzde 65’i kararı desteklerken yüzde 29’u karşı çıktı. Yüzde altısı çekimser oy kullandı. Fakültenin bu hareketi sembolik olsa da Shafik’in geçen aydan beri karşı karşıya kaldığı tepkinin son örneği.
Kararda özellikle Shafik’in 18 Nisan’da Filistin yanlısı öğrencilerin çadırlarını ortadan kaldırmak için kampüse polis çağırma kararı eleştirildi. Ayrıca Shafik’in iddia ettiği gibi öğrencilerin üniversiteye herhangi bir tehlike teşkil etmediği, aksine barışçıl protestolar düzenledikleri belirtildi. Amerikan Kongresi’nin 17 Nisan’da antisemitizm ile ilgili düzenlediği oturumda Shafik’in öğretim üyelerinden bazılarını kovma sözü vermesinin akademik özgürlük normlarını ihlal ettiği de belirtildi.
Shafik’e yalnızca Filistin yanlısı öğretmen ve öğrenciler değil; antisemitizme karşı iyi mücadele etmediğini düşünen İsrail yanlıları da karşı çıkıyor. Örneğin Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson Shafik’e seslenerek “Üniversite düzenini sağlayamıyorsan istifanı ver” demişti.