Usulsüzlük Almanya’ya da bulaştı: Berlin’de seçim ikinci kez tekrarlanacak

Almanya'nın başkenti Berlin'de 2021 yılında yapılan genel seçim oylaması Şubat 2024'te ikinci kez tekrarlanacak. Oylama, usulsüzlük tespit edilen 455 bölgeyle sınırlı olacak.

Dünya 21 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Almanya Federal Meclisi ve ülke bayrağı. / Fotoğraf: AA

Almanya’nın başkenti Berlin’de 2021 yılında yapılan genel seçim oylamasında 455 bölgede usulsüzlük tespit edilmesi ülkeyi karıştırdı. Federal Anayasa Mahkemesi seçimde şaibe var, yenilensin kararı verdi.

Berlinliler 26 Eylül 2021’de sandık başına gittiğinde büyük bir kaosa tanık oldu. Pek çok sandıkta bir saat veya daha uzun süreyle bekleniyordu. Bazı sandıklar erken kapandı, bazıları geç saatlere kadar açık kaldı. Kullanılmış oy pusulaları kayboldu ve bazı oy pusulalarına hiç ulaşılamadı.

Sonuçlara etkisi fazla olmayacak

2021 Eyalet Parlamentosu seçimleri Berlin Anayasa Mahkemesi’nin tespit ettiği usulsüzlüklerden dolayı 12 Şubat 2023’te tekrarlanmıştı. Ancak Alman siyasetçiler 2021’de aynı gün yapılan federal oylamanın geçerliliği konusunda aylardır tartışıyor.

Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı Doris König, Berlin’in birçok oy verme merkezinde yapılan seçimlerin geçersiz olduğunu açıkladı. Karlsruhe’deki mahkemenin yargıçları salı günü konuyla ilgili son kararı verdi ve iki yıldan uzun bir sürenin sonunda Berlin’in 2 bin 256 seçim bölgesinin 455’inde oylamanın yeniden yapılması gerektiğini açıkladı. Mahkemenin kararına göre başkentte en geç 11 Şubat 2024’e kadar sandıklar yeniden kurulacak.

“Berlin’de 2021’de yapılan genel seçimlerde hem hazırlık hem de uygulama aşamasında seçim hataları yapıldığı görülüyor” diyen König oy kullanma merkezlerinin yüzde 15’i hatalardan etkilendiği için Berlin kentinde seçimlerin genel olarak yenilenmesinin gerekmediğini söyledi.

Karar Alman parlamentosunun daha az sayıda ilçede yeniden oylama yapılması gerektiği yönündeki bir önceki kararının yerine geçse de uzmanlar sonuçların pek de değişmeyeceğini tahmin ediyor. Die Linke’den (Sol Parti) seçilen 38 milletvekili için ise bu büyük bir rahatlama. Alman yasalarındaki seçim barajları nedeniyle Berlin’de seçilen üç milletvekilinden birinin seçimi bile geçersiz sayılmış olsa 38 milletvekilinin tamamı parlamentodan atılma riskiyle karşı karşıya kalacaktı.

Ana muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri Berlin seçmenlerinin en az yarısının genel seçimlerde yeniden oy kullanma şansına sahip olması gerektiğini söylemişti.

Aşırı sağcılar dilekçe verdi, mahkeme ‘Sınırlı tekrar olacak’ dedi

Bu arada aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif partisi (AfD) şehirdeki tüm sandıklarda genel seçimlerin yeniden yapılması için mahkemeye dilekçe vermişti. Mahkeme ise kararında, seçim günün nasıl geçtiğine dair daha geniş şüphe uyandıran yanlışları tespit etmesine rağmen Federal Meclis’in seçimin sınırlı tekrarına ilişkin bulgularına katıldığını açıkladı.

Örneğin bazı durumlarda postayla verilen oyların yanlış bölgelerde sayıldığı görüldü. Bu da bu bölgelerden alınan sonuçların da artık geçersiz sayılması gerektiği anlamına geliyordu. Fakat mahkeme açıkladığı gerekçeli kararda bu konuda Alman Federal Meclisi’nin seçim bölgesindeki tutanakları yeterince detaylı bir şekilde açıklığa kavuşturmadığını öne sürdü.

Mahkemenin aktardığına göre Federal Meclis seçim günü oy kullanma merkezlerinde görevli yetkililer tarafından gerçek zamanlı olarak tutulan tutanakları incelemiş olsaydı daha fazla hata tespit edilebilirdi.

Günah keçisi Berlin Maratonu

Kent yetkilileri ise fiyaskonun sebebini seçimlerle aynı gün yapılan Berlin Maratonu’na bağladı. Yetkililere göre Berlin Maratonu oylamada karşılaşılan aksaklıkların ve teknik hataların başlıca sebebi.

Ana muhalefet partileri de dahil olmak üzere eleştirmenler için bu Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) yıllar süren iktidarından sonra “başkentin ne kadar kötü yönetildiğinin” önemli bir göstergesiydi.

Almanya'da kamu binalarında haç tartışması: Mahkeme 'kalabilir' dediAlmanya’da kamu binalarında haç tartışması: Mahkeme ‘kalabilir’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.