Usulsüzlük soruşturmasında yeni perde: İskoçya’nın eski Başbakanı Sturgeon gözaltına alındı

İskoçya'nın eski Başbakanı Nicola Sturgeon, şubat ayında istifa etmesine sebep olan usulsüzlük soruşturması kapsamında pazar günü polis memurları tarafından gözaltına alındı.

Dünya 12 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
İskoçya'nın eski Başbakanı Nicola Sturgeon. Fotoğraf: Shutterstock

İskoçya polisi, 2021 yılında Branchform Operasyonu kod adlı bir soruşturmaya başladı. Bu operasyonda İskoçya’nın bağımsızlığı için yapılan oylama kampanyasında toplanan yaklaşık 600 bin sterlinlik bağışın, oylama daha yapılmadan buhar olup geriye sadece 97 bin sterlinin kalmasına ilişkin şikayetler üzerine bir soruşturma başlatmıştı.

Soruşturmanın başlamasının ardından Sturgeon, sekiz yıldan uzun bir süredir devam ettiği başbakanlık görevinden istifa ederek, yeni bir başbakanlık yarışının fitilini ateşlemişti. Bu yarışın galibi ise Sağlık Bakanı Hamza Yusuf olmuştu.

Yarışın sonlanmasından kısa bir süre sonra hem SNP’nin eski teşkilat başkanı hem de Sturgeon’un 13 yıllık eşi olan Peter Murrell, 5 Nisan’da Gasgow yakınlarındaki evinde gözaltına alınmıştı. Murrell, serbest bırakılmadan önce 12 saat boyunca polis gözetimi altında kalmıştı.

Murrell’ın gözaltısı sırasında yetkililer çiftin evini, arka bahçesini ve SNP Genel Merkezi’ni aramış, kutularca belge ve bilgisayara el koymuştu. Murrell’in annesinin Fife’deki evinin önünde park halinde bulunan lüks karavan da yine soruşturma kapsamında alıkonulmuştu.

Bunun akabinde partinin eski saymanı Colin Beattie de 18 Nisan’da gözaltına alınmış ve sorgulanarak serbest bırakılmıştı.

Şimdi de emniyetten yapılan kısa bir açıklamada yetkililerin Sturgeon’u ‘şüpheli olarak’ sorguladığı belirtildi. Sturgeon’un isminin verilmediği açıklamada, “52 yaşında bir kadın 11 Haziran 2023 Pazar günü İskoç Ulusal Partisi’nin finansmanı ve mali durumuyla ilgili devam eden bir soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştır. Kadın gözaltında tutulmakta ve polis tarafından sorgulanmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Sturgeon’un sözcüsü daha sonra yaptığı açıklamada eski başbakanın polisle anlaşmalı olarak görüştüğünü belirtti. Sözcsü, “Nicola kendisinden istenmesi halinde soruşturmada yetkililerle işbirliği yapacağını her zaman ifade etmişti ve etmeye de devam etmektedir” dedi.

İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf'un yeni kabinesinde çoğunluk kadınlardaİskoçya’nın ilk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf’un yeni kabinesinde çoğunluk kadınlarda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.