Venezuela 8’i ABD vatandaşı 21 tutukluyu daha serbest bıraktı

ABD ile Venezuela arasındaki tutuklu takası anlaşması kapsamında Maduro yönetimi 8'i Amerikan vatandaşı toplam 21 tutukluyu daha serbest bıraktı.

Dünya 23 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
ABD ile Venezuela arasında gerçekleştirilen mahkum takasında, 10 Amerikan vatandaşına karşı Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya yakınlığıyla bilinen iş insanı Alex Saab takas edildi. / Fotoğraf: AA

Son dönemde ikili ilişkilerinde yumuşama görülen ABD ve Venezuela arasındaki tutuklu takası devam ediyor. Yakın dostu Alex Saab’ın serbest bırakılmasıyla istediğini alan Venezuela lideri Nicolas Maduro 21 mahkumun daha serbest bırakılmasına onay verdi. İnsan Hakları ve Demokrasi Koalisyonu da Maduro yönetiminin 8’i ABD vatandaşı olmak üzere 21 “siyasi mahkumu” serbest bıraktığını doğruladı.

Grubun avukatlarından Maria Alejandra Poleo, AFP’ye yaptığı açıklamada şu ana kadar aralarında 2020 yılında Maduro’ya yönelik başarısız bir silahlı saldırı girişimi nedeniyle 20 yıl hapis cezasına çarptırılan eski ABD askerleri Luke Alexander Denman ve Airan Berry’nin de bulunduğu 8 Amerikalı ve 13 Venezuelalının salıverildiğini söyledi.

Denman ve Berry 2020 yılının Mayıs ayında diğer birkaç silahlı adamla birlikte başkent Caracas’a bir saatten az mesafedeki Macuto’ya tekneyle ulaştıktan sonra Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirmeye çalışmakla suçlanmışlardı.

Saldırının ardından Maduro, sekiz saldırganın öldürüldüğü iddia edilen baskının arkasında eski ABD Başkanı Donald Trump’ın olduğunu söylemiş ve Trump’ın muhalif lider Juan Guaido’yu iktidara getirmeyi amaçladığını öne sürmüştü. ABD ise olaya herhangi bir şekilde dahli olduğu iddialarını reddetmişti.

Maduro’nun dostu 10 ABD vatandaşı karşılığında serbest bırakılmıştı

20 Aralık’ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Maduro ile gerilimin azalmasının ardından Venezuela’da gözaltına alınan Amerikalılarla ilgili “iyi haberler” beklediğini söylemişti. Blinken “Amerikalı dostlarımızın serbest bırakıldığından emin olmak istiyoruz. Ayrıca Venezüella’daki siyasi tutuklulara da odaklanmış durumdayız ve serbest bırakılmalarını sağlamaya çalışıyoruz” demişti.

Bu açıklamadan saatler sonra ABD ve Venezuela arasında varılan anlaşma uyarınca 10 ABD vatandaşı karşılığında Venezuelalı iş insanı Alex Saab serbest bırakılmıştı. Maduro, Saab ve ailesini Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores’te törenle karşılamıştı. Saab ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Maduro’nun söz konusu anlaşmadan memnuniyet duyduğunu söylemişti.

İkili ilişkilerde yumuşama süreci ve mahkum takasları

Ekim 2022’de Venezuela, Maduro’nun eşi Cilia Flores’in iki yeğeninin serbest bırakılması karşılığında hapisteki yedi ABD vatandaşını serbest bırakmıştı. ABD kamuoyunda “narko yeğenler” olarak bilinen bu iki kişi ABD’ye kokain sokmakla suçlanıp 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

ABD yönetimi uzun süre Maduro yönetiminin meşruiyetini tanımadığını ilan etmiş ve muhalif Juan Guaido’yu tanıdığını duyurmuştu.

İki ülke arasındaki ilişkiler bu yıl Ekim ayında ABD’nin Başkan Maduro’nun gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerini uluslararası gözlemcilerin izlemesine izin vermesi karşılığında Venezuela’ya uyguladığı yaptırımları gevşetmeyi kabul etmesiyle daha da yumuşamış oldu.

Ancak ABD o zamandan bu yana Venezuela’da “haksız yere tutuklu olan” ABD vatandaşlarının serbest bırakılması talebini yineledi ve bu konuda ilerleme kaydedilmemesi halinde yaptırımları yeniden uygulamakla tehdit etti. Venezuela’daki insan hakları grupları da Venezuela hapishanelerinde 300’e yakın “siyasi tutuklunun” serbest bırakılmasını talep etti.

ABD ve Venezuela'dan tutuklu takası: Maduro'nun dostuna karşılık 10 Amerikalı serbestABD ve Venezuela’dan tutuklu takası: Maduro’nun dostuna karşılık 10 Amerikalı serbest

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.