Venezuella’da derin çelişki: Maduro yüzde 51, muhalefet 73’le zafer iddiasında, sokaklar karıştı

Pazar günü yapılan Venezuela seçimlerine dair tartışmalar devam ediyor. Maduro ve muhalefet destekçilerinin sokakta karşı karşıya geldiği olaylarda en az 11 kişi öldü. Peru da seçimler nedeniyle Venezuelalı diplomatların ülkeyi terk etmesini istedi.

Dünya 30 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Güney Amerika’nın en kritik seçimlerinden biri geride kaldı. Kritik olarak nitelememizin de bir sebebi var. Sosyalist lider Nicolas Maduro ve rakibi Edmundo Gonzalez arasındaki yarış aynı zamanda bölgenin jeopolitiğinin de kaderini belirledi. Maduro’nun zaferi Rusya ve Çin’in Güney Amerika’daki kritik etki alanını kaybetmemesi anlamına gelirken Gonzales’in zaferi ABD ile yeniden yakınlaşan bir Venezuela demek olacaktı.

Seçim sonuçları da ülkenin içinde bulunduğu durum kadar karmaşık oldu. Hem Maduro hem de rakibi Gonzalez seçim sonrasında zafer ilan etti. Başkanlık Sarayı Miraflores’e giden ve burada zafer konuşması yapan Maduro ABD’nin yaptırım ve ablukalarına karşı halkın kazandığını, seçimlerin şeffaf olduğunu öne sürdü. Maduro yüzde 51 gibi bir oranlar seçimlerin galibi olduğunu duyururken muhalefet daha astronomik bir oranla yüzde 73 ile seçimleri kazandığını iddia ediyor.

Muhalefet lideri Maria Corina Machado oylarının çalındığı iddiasıyla “ordu göreve” derken başkan adayları Gonzalez ise sükunet çağrıları yaptı. Maduro da başkanlık sarayından “ulusal diyalog” önerisinde bulundu ve herkesi kendi seçim zaferini kabul etmeye çağırdı ama ülke fena halde karışmış durumda, her yerden şiddet haberleri geliyor.

Muhalefet seçmenleri ellerinde tencerelerle sokak gösterilerine başlarken iktidar partisi milletvekili ve Maduro’nun kampanya yöneticisi Jorge Rodriguez de kendi seçmenlerini hükümete desteklerini göstermeleri için Miraflores başkanlık sarayına yapılacak yürüyüşlere katılmaya çağırdı. Pazartesi gecesi konuşan Maduro hükümetinin “bu durumla nasıl yüzleşeceğini ve şiddet yanlılarını nasıl yeneceğini bildiğini” söyledi, ancak barışı desteklediğini de vurguladı.

En az 11 kişi öldü, 23 asker yaralandı

Seçim sonuçlarının yarattığı şüphe sokaklara yansıdı. Venezuela’da devlet başkanı seçiminin sonuçlarını protesto edenlerle güvenlik güçleri arasında çıkan olaylarda en az 11 kişi hayatını kaybetti.

Ulusal basında çıkan habere göre Yaracuy eyaletinde seçim sonuçlarını protesto etmek isteyenler güvenlik güçleriyle çatıştı. Çıkan olaylarda bir kişi silahla vurularak yaşamını yitirdi, 46 gösterici gözaltına alındı. Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez sosyal medya hesabındaki açıklamasında olaylarda 23 askerin yaralandığını bildirdi. Bazı askerlerin ateşli silahla yaralandığını belirten Lopez “Ülkenin 2014, 2017 ve 2019 karanlığına dönmesine müsaade etmeyeceğiz. Yanlış bir adım atmayın” ifadesini kullandı. Öte yandan Venezuela Ulusal Başsavcısı Tarek William Saab olaylarda çok sayıda kamu malının zarar gördüğünü ve sorumlular hakkında gerekenin yapılacağını kaydetti.

Falcon eyaletinin başkenti Coro’da protestocular Maduro’nun akıl hocası Hugo Chavez’in bir heykelini yıktı. Venezuela Çatışma Gözlemevi X’te yayınladığı bir yazıda ülkenin 23 eyaletinin 20’sinde 180’den fazla protesto düzenlendiğini bildirdi.

Carakas’taki Miraflores başkanlık sarayı da dahil olmak üzere protestolar yayılıyor. Kimileri, yolları kapattı kimileri ateşler yaktı kimileri de polise molotofkokteylleri fırlattı. Maskeli bir protestocu, son yıllarda Venezuelalıların yaklaşık üçte birinin göçüne atıfta bulunarak, “Bu hükümetten bıktık, bir değişiklik istiyoruz. Venezuela’da özgür olmak istiyoruz. Ailelerimizin buraya geri dönmesini istiyoruz” dedi.

Bir diğeri de “Ülkemin demokrasisi için savaşacağım. Seçimi bizden çaldılar” dedi.

Peru Venezuelalı diplomatların ülkeyi terk etmesini istedi

Peru Dışişleri Bakanlığı Venezuelalı diplomatların 72 saatte ülkeyi terk etmesini istedi. Bakanlıktan yapılan açıklamada “Venezuela’nın Peru’da görevli diplomatik yetkililerini 72 saatte ülkeyi terk etmeleri gerektiği konusunda bilgilendirdik” ifadesi kullanıldı. Açıklamada bu adım için “Venezuela’nın aldığı ciddi ve keyfi kararlar” gerekçe gösterildi.

Venezuela’da düzenlenen devlet başkanı seçiminin sonuçlarının hileli olduğunu iddia eden onlarca kişi meydanlara inerek polisle çatışıyor. Seçimlerin tamamlanmasının ardından dün açıklama yapan muhalefet Ulusal Seçim Konseyinin (CNE) verilerinin doğru olmadığını ve sonuçların hileli olduğunu öne sürmüştü. 61 yaşındaki eski bir otobüs şoförü ve eski dışişleri bakanı olan Maduro 2013 yılında Devlet Başkanı Hugo Chavez’in ölümü üzerine göreve gelmişti. Maduro’nun 2018’de ve şimdiki seçimlerde yeniden seçilmesine kendisini diktatör olarak nitelendiren ABD ve diğerleri kuşkuyla yaklaşıyor. Amerikan Devletleri Örgütü’nün 12 üye ülkesi de Çarşamba günü seçimleri görüşmek üzere bir araya gelecek.

Venezuela'da Maduro yine zafer ilan etti, tenceresini kapan sokağa döküldüVenezuela’da Maduro yine zafer ilan etti, tenceresini kapan sokağa döküldü

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.