Vize dolandırıcısından mağdura: Hem cahilsiniz hem de insanları dolandırıcılıkla itham ediyorsunuz

Kanada'ya vize başvurusunda bulunmak isteyenlere, Kanada'dan yardımcı olacağını söyleyen kişi, aracı kurumların da isimlerini kullanarak mağdur listesini kabartıyor. Kanada'da yaşayan gazeteci İrep Çakır'ın haberine göre dolandırıcı, mağdurlardan 4 başlıkta para alıp ortadan kayboluyor.

Dünya 28 Temmuz 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Türkiye’den Kanada’ya göç etmek isteyen insanların sayısının artması, dolandırıcıların da iştahını kabartıyor ve her geçen gün büyüyen bu pazarda oyuna sürekli yeni dolandırıcılar dahil oluyor.

Kanada’da yaşayan Türk gazeteci İrep Çakır, Turkish Voice of Canada kanalında, Edmonton’da yaşayan ve 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi sonrasında sağlanan vize kolaylığından yararlanmak isteyen ancak dolandırıcılık mağduru olan Dilek Onan’ın başına gelenleri aktardığı yayınında, olaya dair tüm detayları aktardı. Onan, depremde evi yıkılan abisi ve kuzenini Kanada’ya getirmek için çıktığı yolda vize dolandırıcılarına hedef oluyor.

Vize dolandırıcılığı mağduru olan kişinin başına gelenler adım adım şöyle:

Vize başvuru evraklarını doldurabileceğini belirterek kolaylık sağlayacağın söyleyen kişi vize almak isteyenlerle irtibata geçiyor.

Vize için gerekli tüm evrakları alan dolandırıcı, ödeme yapmak isteyen ve Kanada’da yaşayan kişiye, “Ödemenin Türkiye’den gelmesi gerekiyor” diyerek yol gösteriyor.

Dolandırıcı harç parası, uçak bileti, başvuru ücreti, sigorta ücreti olarak dört başlıkta ödeme alıyor. Miktarlar 11.022 TL, 20.000 TL, 9.425 TL ve 775 TL. (Bu miktarlar mayıs ayı kuruyla 2115 Amerikan doları yapıyor. Bugünkü karşılığıysa, 57.000 TL)

Bu sırada ödemeleri yaptığını öne süren fakat bu ödemelere dair herhangi bir kanıt sunmayan aracı rolündeki dolandırıcı, vize aracı kurumu VFS Global’den gelmiş gibi görünen bir mesajın ekran görüntüsünü paylaşarak, Kanada’ya gelecek kişilere vize randevusu aldığını söylüyor.

Randevu gününe kadar çelişkili ifadelerle başvuru sahiplerini şüphelendiren dolandırıcı, artık mesajlara cevap vermemeye başlıyor.

Randevu günü geldiğinde VFS Global’le görüşen başvuru sahipleri, “Böyle bir başvuru yok” yanıtını alıyorlar.

Para transferi Türkiye üzerinden gerçekleştirildiği için de Kanada yetkili makamları dolandırıcılık mağdurlarına yardımcı olamıyor zira olayı iki kişi arasındaki para transferi olarak görüyorlar.

Olayı araştırırken İrep Çakır’a gelen mağdur mektuplarından anlaşılıyor ki, 2012’den beri bu konuda çok kişi mağdur olmuş. Kendisini kimilerine VFS Global çalışanı kimilerine aracı olarak tanıtmış. Gönderdiği maillerde VFS Global logosu kullanıp, mail adresin yine aynı şirket olarak göstermiş. Çakır’ın takip haberleri de tablonun günden güne ağırlaştığını gösteriyor.

Vize dolandırıcısı olarak Kanada’daki çok kişinin canını yaktığı belli olan İbrahim Anlıyan, kendisinin vize başvuru yöntemini sorgulayan kişiye, “Hem cahilsiniz hem de insanları dolandırıcılıka itham ediyorsunuz. Senin gibi zihniyetler zaten buraya gelemez. Siz ancak 15 bin dolar harcayarak kaçak yollarla Kanada’ya gelirsiniz. O da kapı kapalı geçmiş olsun” cevabını veriyor.

Türkiye’den yapılan vize başvurularında yaşanan zorluklar, beraberinde bu dolandırıcıların iştahını kabartıyor.

Vicdansızlığın bu kadarı! Vize dolandırıcıları depremzedeleri de hedef almışVicdansızlığın bu kadarı! Vize dolandırıcıları depremzedeleri de hedef almış

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.