Gürcistan’da fon kaosu sürüyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu sıralar "yabancı ajan" yasası nedeniyle ülkesinde halkın sokağa döküldüğü Gürcistan'ın Başbakanı Irakli Kobahidze'yi ağırladı. İki liderin ana gündem maddesi ekonomik işbirlikleriydi.
Fonunun yüzde 20’sini yabancı kaynaklardan sağlayan STK ve medyanın hükümet tarafından yakın takibe alınabileceği “yabancı ajan” yasası sebebiyle halkın sokaklara döküldüğü Gürcistan’ın Başbakanı Irakli Kobakhidze, Türkiye’ye geldi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştü.
Ukrayna’daki savaş başladıktan sonra Gürcistan bir yol ayrımına girdi. Bir yandan NATO’ya yakınlaşırsa Abhazya ve Güney Osetya ile kendisini tehdit eden Rusya var, öte yandan geçen yılın sonu itibarıyla Avrupa Birliği (AB) ile başlayan üyelik süreci var. Mevcut Gürcü Rüyası iktidarıysa son dönemde uygulamaya koymak istediği “yabancı ajan” yasası sebebiyle AB’den büyük tepki çekiyor çünkü Batı bu yasayı Rusya’ya yakınlaşma hareketi olarak yorumluyor. AB’den gelen “Üyelik sürecin tehlikeye girer” tehditlerine rağmen Kobakhidze geri adım atmıyor.
Başkent Tiflis’te protestolar sürerken Ankara’ya gelen Kobakhidze ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminin büyük kısmını ekonomik işbirlikleri oluşturdu. Zaten ortak basın açıklamasına başlamadan önce de iki ülke arasında enerji alanında işbirliği mutabakat zaptı imzalandı.
Geçen yıl ikili ticaret hacminde üç milyar dolara ulaştıklarını belirten Erdoğan yeni hedefin beş milyar dolar olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki önemli işbirliklerinden biri olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinden de bahsetmeyi unutmayan Erdoğan, “tarihi İpek Yolu’nu raylar üzerinden hayata geçirecek orta koridorun belkemiği” olarak nitelediği demiryolunun yeniden faaliyete geçmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Ermenistan baypas edilerek Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden yapılan bu demiryolu ağı Kafkasya, Orta Asya ve Çin arasında kesintisiz ulaşımın sağlanacağı Orta Koridor’un bir ayağının tamamlanması demek. Bu demiryolunun kısa vadede bir milyon yolcu, altı buçuk milyon ton yük taşıması hedefleniyor. 2034 yılındaysa sayının üç milyon yolcu ile 17 milyon ton yüke çıkması bekleniyor.
Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile Ortak Basın Toplantısı https://t.co/wr9123zmUw
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 16, 2024
Ortak basın toplantısında değinilen bir diğer konuysa 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda milli takımın Gürcistan ile aynı grupta yer almasıydı. İki ülkenin takımları 18 Haziran’da Almanya’nın Dortmund şehrinde karşı karşıya gelecek. Erdoğan bu konuyla ilgili olarak her iki takıma da başarılar diledi.