Yeni Zelandalı baba çocuklarını üç yıldır vahşi doğada saklıyor

Yeni Zelanda'da bir baba üç yıldır çocuklarını vahşi doğada saklıyor. Toplumdan uzak kalan çocuklar ilk defa geçen hafta görüldü. Baba ve çocuklarının şu anda nerede olduğu bilinmiyor, ama anneye göre polis olayla yeterince ilgilenmiyor.

Dünya 17 Ekim 2024
Fotoğraf: TVNZ/1 News

Yeni Zelanda’yı üç yıldır meşgul eden, geçen hafta daha da acil sorun haline gelen bir olay var: Üç yıl önce çocuklarını kaçıran Tom Philips nerede? Üç yıldır saklandığı dağlık arazide nasıl hâlâ bulunamadı?

Hikayeyi biraz baştan saralım: Tom adında bir baba 2021’nin sonlarına doğru Ember, Maverick ve Jayda adlı çocuklarını kaçırdı. Bunu diğer çocuk kaçırma olaylarından farklı kılan Tom’un çocuklarını Yeni Zelanda’nın ormanlarına götürmesi, onları toplumdan tamamen koparmasıydı. Üç çocuktan en küçüğü Ember kaçırıldığında daha beş yaşındaydı. Şu an Ember sekiz, Maverick dokuz ve Jayda 11 yaşında. Babalarının onları Waikato kırsalında Marokopa’da sık çalılıkların ve tarım arazilerinin hakim olduğu bölgeye götürmesinden bu yana çocuklar ilk kez geçen hafta görüntülendi.

Çocukların geçen hafta görülmesi Tom’un nasıl hâlâ kaçak hayatı yaşayabildiğini ve polisin yeteneklerini sorgulattı. Kimse Tom’un nasıl hayatta kalmayı başardığından emin değil. Zamanında yanına aldığı kamp malzemeleri ve fideler adamın açık araziye derme çatma barınaklar yaptığına işaret ediyor.

Çocuklar kaçırıldıklarından beri toplumla hiçbir temasa gelmedi. Gerçi en az birinin geçen yıl kasım ayında ortaya çıktığı düşünülüyor. Haziran ayında çocukların yeri hakkında bilgi verecek kişiye 80 bin dolar ödül verileceği söylense de sanki yer yarıldı da içine girdiler. Üstelik Tom’un geçen yıl mayıs ayında saklandıkları yerin yakınındaki Te Küiti’de silahlı bir banka soygununa karıştığı iddia ediliyor. Bunca tantanaya rağmen bulunamıyorlar yani.

Marokopa’da tanındık bir yüz

Marokopa, Yeni Zelanda’nın Kuzey Adası’nın batısında küçük bir yerleşim yeri. On binlerce hektarlık arazi sık çalılarla, kayalıklarla, tarım arazileriyle ve mağaralarla çevrili. Tom’un saklandığı yer yabancı olduğu topraklar değil. Marokopa topluluğu içinde çiftçilik yapan saygın bir aileden. Ailenin arazileri sık çalılıklara sırtını dayamış, 500 hektardan fazla alanı kaplıyor. Tom ve çocuklarının geçen perşembe domuz avcıları tarafından görüldüğü yere de yarım günlük yürüme mesafesinde. Ne var ki Tom’un ailesinden yardım alıp almadığı bilinmiyor. Annesi New Zealand Herald’a oğlunu 2021’den beri görmediğini söylemiş, çocukları bir an önce evlerine getirmesini istemişti. 

Bölgenin koşullarını az çok bilenler Tom’un yenebilir bitkileri, yabani havuçları, yerli ağaçların özlerini toplayarak ve avcılık yaparak açlık sorununu çözebileceğini düşünüyor. Kendine barınak da yaparsa zorlu doğa koşullarında uzun süre hayatta kalabilir. Yeni Zelanda Hayatta Kalma Akademisi Başkanı Ash Budd “Bunu yıllardır planlıyor olabilir. Vahşi doğada başınıza soğuk, ruhsal durumunuz ve yara alıp almamanız dert olur” diyor.

Çocukların annesi Cat, New Zealand Herald’a Tom’un çocukları piyon olarak kullandığını söylüyor. “Bu sorun çok uzun zaman önce çözülmeliydi. Böyle bir şeyin olmasına izin verildiğine inanamıyorum. Sanki sistemimiz bunu hiç umursamıyor” diyen Cat “Bu zamana kadar kimse beni dinlemedi. Defalarca görmezden geldiler, küçümsediler, gazımı aldılar ama bakın ne noktadayız” diye sitem etti. Konuştuğu için internette birçok kez kendisiyle dalga geçildiğini de anlattı.

Polis nerede?

Tom’un son görülmesinden 12 saat sonra yetkililer Marokopa’da kara ve havadan üç gün süren bir arama başlattı. Ancak iş işten geçmişti, Tom çoktan saklanmıştı. Polis olayla yakından ilgilendiklerini söylemekle birlikte detay vermekten kaçıyor. Buna rağmen üç yıldır çocukların bulunup annelerine teslim edilmemesi polise duyulan güveni sarstı.

Bazıları askerin devreye girmesi gerektiğini düşünüyor. İngiliz gazetesi The Guardian’a konuşan eski iz sürücülerden Barrie Rice “Adam fark etmeden 50 metre yakınına kadar gelebilir, çocuklarından ayrıldığı anda da ensesine yapışabilirsiniz. Ama çocukların orada kaldığı süre uzadıkça durum daha da tehlikeli hale geliyor” dedi.

Ancak olayı 2021’den beri takip eden Stuff gazetesinden gazeteci Tom Wall, Tom’a gece yaklaşmanın akıllıca olmayacağını düşünüyor. Tom çocukları kaçırdığında aracını sahilde terk etmiş ve geniş çaplı bir arama başlatılmıştı. Yetkililer hem Tom’un hem de çocuklarının ölmüş olabileceğinden endişeleniyordu. Ama 18 gün sonra Tom ve çocuklarının sık ormanlığa saklandığı anlaşıldı. O zamandan beri de Tom hem polis kaynaklarını boşa harcatmakla, hem de soygun, ağır yaralama ve yasadışı silah taşımakla suçlanıyor.

Tom’a destek verenler de var. Bazıları “Onu rahat bırakın” diyerek Tom’un çocuklarını kendisinin eğittiğini söylüyor. Marokopa topluluğu da Tom’un “kafadan kontak” ama “iyi bir adam” olduğunu söylüyor. Ateş düştüğü yeri yakar. Anne Cat “Mevzu bahis olan bizim hayatımız. Ben ve bebeklerimin hayatının geri kalanı söz konusu. Şu anda yaşadıkları yüzünden sonsuza kadar acı çekecekler” diyor.

Sibirya'da şişme botla 66 günlük hayatta kalma mücadelesiSibirya’da şişme botla 66 günlük hayatta kalma mücadelesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.