Yine Nepal yine uçak kazası: 18 ölü

Nepal’de 19 kişiyi taşıyan küçük uçak kalkış sırasında düştü. Uçakta pilot dışında herkes hayatını kaybetti. Pilotun hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi.

Dünya 24 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Güney Asya ülkesi Nepal uçak kazasıyla sarsıldı. 19 kişiyi taşıyan uçakta 18 kişi öldü, yalnız pilot kurtuldu. Nepal’in başkenti Katmandu’dan havalanan uçak kalkışından kısa süre sonra düştü. Reuters’ın yerel yetkililere dayandırdığı haberine göre uçakta iki kişilik mürettebatla başka bir uçağı tamir için Pokhara şehrine giden 17 teknisyen bulunuyordu. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin uçağın kalıntıları arasında 18 kişinin cansız bedenine ulaştığı aktarıldı.

Katmandu’nun Tribhuvan Uluslararası Havaalanı sözcüsü Tej Bahadur Poudyal “Sadece kaptan sağ kaldı ve hastanede tedavisi devam ediyor” dedi. Yetkililere gözünden yaralanan kaptanın hayati tehlikesi bulunmuyor.  Yetkililer Bombardier tipi küçük uçağın Saurya Havayolları’na ait olduğunu, Nepal’in uluslararası ve iç hat uçuşları için kullanılan ana havalimanı Tribhuvan Uluslararası Havaalanı’nın geçici olarak kapatıldığını duyurdu.

Uçağın pistten nasıl çıktığı soruşturuluyor.

Katmandu’da muson mevsimi olmasına rağmen kaza anında yağmur yağmıyordu, ancak başkentte görüş mesafesi düşüktü. Flight Radar 24’e göre Saurya şirketi Nepal’de iki Bombardier CRJ-200 bölgesel jetiyle iç hat uçuşları yapıyor ve iki uçak da yaklaşık 20 yıllık.

Dünyanın en tehlikeli uçuş bölgesi

Katmandu’daki Tribhuvan havaalanı dağlarla çevrili bir vadinin içinde. Pilotlar için zorlu bir havaalanı olarak kabul ediliyor ve büyük uçakların iniş için dağdaki bir açıklıktan geçmesi gerekiyor. Ancak sorun şu ki inişi epey zorlayan havalimanı şehrin de tam ortasında.

2019 yılında Bangladeş’e ait bir yolcu uçağı Tribhuvan havalimanına düşmüş ve 51 kişi hayatını kaybetmişti. uçaktaki 20 kişi mucizevi şekilde kurtulmuştu. Soruşturma uçağın pistle hizalanmadığını ve pilot yönünü şaşırarak “tam bir çaresizlik içinde” iniş yapmaya çalışırken düştüğünü doğrulamıştı.

2015’te yoğun sis altında iniş yapan Türk Hava Yolları’na (THY) ait bir uçak da havaalanında sis nedeniyle kayganlaşan pistten çıkmıştı. Uçakta 238 kişi bulunuyordu, ancak ciddi bir yaralanma olmadı.

THY Brezilya, G. Afrika, Nepal ve Sri Lanka'ya uçuşları durdurduTHY Brezilya, G. Afrika, Nepal ve Sri Lanka’ya uçuşları durdurdu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.