Yunan adalarına kapıda vize dönemi martta başlıyor

Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin meyvesi olan Yunan adalarına kapıda vizeyle girme uygulaması mart ayında başlıyor. İşte uygulamayla ilgili bilinmesi gerekenler...

Dünya 23 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Türkiye ve Yunanistan arasında geçen yılın sonunda “kazan-kazan” yaklaşımı ve “denizi geçip boğulanlardan olmamak” düsturuyla girilen yeni dönemin ilk meyvesi Yunan adaları Türk vatandaşlarına kapıda vize yöntemiyle mart ayında açılıyor. Böylelikle Türk vatandaşları Rodos, İstanköy (Kos), Sisam (Samos), Sakız (Hios), Meis (Kastelorizo), Sömbeki (Simi), İlerya (Leros), Limni (Limnos), Midilli (Lesvos) ve Kilimli (Kalimnos) olmak üzere 10 Yunan adasına yedi günlüğüne 60 euro (2010 TL) vererek girebilecek.

Kapıda vize uygulaması için en az altı ay geçerli pasaport (hem aslı hem de fotokopisi), vize başvuru formu, gidiş/dönüş feribot bileti, otel rezervasyonu, iki adet biyometrik fotoğraf, üç aylık banka hesap dökümü, seyahat sağlık sigortası ve vize ücreti gerekiyor.

Türk vatandaşları daha önce İzmir’deki Yunan Konsolosluğu’ndan vize almak zorunda kalıyor, süreç uzun sürüyordu. Yeni yöntemle vize için yine para ödenecek ama en azından adalara giriş kolaylaşacak. Türkiye bu yeni kolaylığa ilgisini ilk duyurulduğunda göstermişti. Yunanistan da Türklerin ilgisinden mutlu görünüyor.

Simi Belediye Başkanı Lefteris Papakalodoukas Yunanistan ve Türkiye arasında turizm ve kültür alanındaki güçlü bağların altını çizerek kapıda vize uygulamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Papakalodoukas özellikle Simi’nin Türk tekne sahipleri için popüler bir ada olduğunu ifade etti.

Türklere kapıda vize Yunanistan’a nefes aldıracak

Rodos Otel Sahipleri Derneği Başkanı Giannis Papavasileiou ise Türkiye’den ziyaretçi akınının artmasını beklediklerini bildirdi. Papavasileiou bu sayede savaş yüzünden gelemeyen turistlerin yarattığı açığın Türk turistlerle kapatılacağını ve bunun yerel ekonomiye fayda sağlanmasının beklendiğini belirtti. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Batı’nın uyguladığı yaptırımlar uyarınca Yunanistan Rus turistleri o kadar kolay kabul edemiyor.

Bu verilere de yansıdı. 2022 yılının ilk üç çeyreğine ait verilere göre Yunanistan’a giden Rus misafir sayısı 2019’a göre yüzde 83 düşerek 31 bin 300’e geriledi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 2022’de yaptığı açıklamada yaptırımlar nedeniyle Rus turistlerin Yunanistan yerine Batı’nın yaptırımlarına uymayan Türkiye’yi tercih ettiğini belirtmişti. Öte yandan ekim ayında başlayan Gazze’deki savaş bedeniyle İsrailli turistlerde de azalma yaşanması bekleniyor.

Celestyal Cruise Türkiye Direktörü ve Karavan Turizm Direktörü Özgü Alnıtemiz geçen aylarda AA’ya verdiği demeçte Yunan adalarına ilginin zaten çok yoğun olduğunu, her yıl bir milyon kişinin adalara gittiğini söyleyerek vize kolaylığından sonra bu sayının yüzde 50 oranında artmasını beklediklerini söylemişti. Alnıtemiz bu artışın kruvaziyer şirketlerini Türkiye’ye daha çok çekebileceği görüşündeydi.

Önemli notlar

Bu arada adalar arasında geçişe izin verilmeyecek. Yani Rodos’a giden bir kişi bu yedi günlük hakkını kullanırken Sisam’a geçmeyecek. Ancak Türk vatandaşları yıl içinde yeniden 60 euro vermeleri karşılığında farklı zamanlarda bu adalardan birine gidebilecek.

Uygulama şimdilik bir yıllık süreyle geçerli olacak. Türkiye ve Yunanistan arasındaki bu vize kolaylığı öncesinde Yunanistan AB Komisyonu’ndan izin almıştı. Ankara ve Atina arasındaki bu uygulama başarılı olursa Türkiye’ye vize serbestisini düşünen Avrupalı ülkeler için bir referans oluşturabilir.

İDO hem İzmir Seferihisar’dan hem Aydın Kuşadası’ndan Yunanistan’ın Samos adasına seferlere 6 Nisan’da başlıyor. Seferihisar – Samos bilet ücreti aynı gün dönüş yapılması durumunda gidiş-dönüş 35 euro (1172 TL), Kuşadası’ndan ise gidiş-dönüş 41 Euro (1374 TL) oldu. Samos seferleri için biletler “egeadalari.ido.com.tr” adresinden online olarak İDO satış ofislerinden, yetkili acentelerden ve çağrı merkezlerinden satın alınabilecek. Samos Adası’na giriş için geçerli bir pasaport ve Schengen ya da kapı vizesi zorunlu kılınırken pasaportun geri dönüş tarihi itibariyle en az 3 ay geçerliliği olması ve 10 yıldan eski olmaması önemli.

Nisan ayında başlaması planlanan Seferihisar-Samos seferleri sabah gidiş, akşam dönüş olarak haftada üç gün yapılacak. Ama ağustos ayında her gün sefer düzenlenecek. Kuşadası-Samos seferleri ise 15 Haziran’a kadar haftada üç gün, 15 Haziran’dan sonra her gün yapılacak.

Kapıda vize İDO'yu Yunan adalarına götürüyorKapıda vize İDO’yu Yunan adalarına götürüyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.