Yunanistan’da seçim tarihi netleşti

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu ile yaptığı görüşmede seçim tarihinin 21 Mayıs olması netleşti.

Dünya 23 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Hükümet ilk turda kurulamazsa, ikinci turun temmuz ayında yapılması planlanıyor. Fotoğraf: AA

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya gelen Başbakan Kiryakos Miçotakis, parlamentonun feshedilmesini istedi. Hükümetin dört yıllık görev süresinin yakında sona erecek olmasını sebep gösteren Miçotakis, genel seçimlerin de 21 Mayıs’ta yapılması için onay istedi.

Miçotakis’in talebini kabul eden Sakelaropulu, seçim sürecinin sakin geçmesi temennisinde bulundu. Miçotakis’in aldığı kararla Bakan Akis Skerços, hükümet sözcülüğü görevine getirildi.

Başbakan geçen haftalarda yaptığı açıklamalarda ilk turda hiçbir partinin hükümet kurmak için çoğunluğu elde edememesi halinde ikinci turun muhtemelen 2 Temmuz’da yapılacağını söylemişti.

300 sandalyeli parlamento için yapılacak seçim, yeni nispi temsil sistemi altında yapılacak. Bu da herhangi bir partinin çoğunluğu elde etmesini zorlaştıracak.

Miçotakis hükümeti son zamanlarda meydana gelen ve 57 kişinin hayatını kaybettiği tren faciasını ele alış şekli sebebiyle baskılarla karşı karşıya kaldı. Yüksek enflasyon, gıda fiyatlarındaki artış ve telefon dinleme skandalı gibi sorunlarla uğraşan merkez sağ partisi Yeni Demokrasi’nin seçimleri kazanmasına ise kesin gözüyle bakılmıyor.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis tren kazası için özür dilediYunanistan Başbakanı Miçotakis tren kazası için özür diledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.