Yunanistan’daki komünistler Dedeağaç’ta NATO teçhizatı taşıyan treni ablukaya aldı

Yunanistan'ın NATO'ya ait teçhizatların Bulgaristan ve Polonya'ya taşınmasında önemli bir üssü haline gelen Dedeağaç limanında Bulgaristan'a zırhlı araç taşıyan bir tren Yunanistan Komünist Partisi tarafından ablukaya alındı.

Dünya 24 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Dedeağaç'ta protesto düzenleyen KKE üyelerinden biri. Fotoğraf: 902

Amerikan donanmasına ait “Leroy A. Mendonca” nakliye gemisi 16 martta Yunanistan’ın Dedeağaç limanına geldi. Beraberinde 4. Piyade Tümeni ve 3. Zırhlı Tugay Muharebe Timi’ne ait yaklaşık 3 bin parça ekipman da vardı. Ekipmanda M1 Abrams, M2 Bradley piyade savaş araçları gibi tanklar ve diğer destek araçları yer alıyor. Zırhlı araçların Polonya ve Bulgaristan’a gönderilmesi planlanıyordu. 

Dedeağaç liman operasyonundan sorumlu subay yardımcısı Binbaşı Steven Chase o zaman Yunanistan medyasına yaptığı açıklamada “İlk kez bir zırhlı tugay muharebe ekibinin tamamı bu limandan geçiyor. Bu özel hareket ABD ile Yunan Silahlı Kuvvetleri arasındaki güçlü ilişkiyi daha da ortaya koydu ve Dedeağaç Limanı’nın Güney Avrupa’ya açılan önde gelen bir kapı olduğunu kanıtladı” demişti.

Ancak hafta sonu ABD-NATO askeri teçhizatı ve tanklarını taşıyan bir treni bekleyen bir sürpriz vardı. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) treni abluka altına aldı. Habere göre KKE’ye eşlik eden Komünist Gençlik (KNE) üyeleri ellerinde pankart ve bayraklarla trenin önünde durarak demiryolunu kapattı. Böylece tren durmak zorunda kaldı.

Protestocular zırhlı araçların üstüne sprey boyayla “Katiller Evlerine Dönsün” diye yazarak Dedeağaç’ın NATO’nun daha büyük bir askeri üssüne dönüştürülmesinin bir an önce sonlandırılmasını istedi. KKE’nin protestosu başarılı oldu ve askeri teçhizat geri dönmek zorunda kaldı. Trenin geri dönüşü “Halk boyun eğmezse trenler bile geri döner” sloganlarıyla karşılandı. Pankartlarda da “Sınırötesi askeri misyonlara hayır. Ülkemizin ABD, NATO ve AB’nin savaşlarına katılmasının önüne geçin. Halk mücadelesinde umut olur” ifadeleri yer aldı.

KKE’nin Doğu Makedonya ve Trakya Bölge Komitesi üyesi Stavros Bazas “Bugünlerde tehlikeli askeri teçhizatın trenlerle ve kamyonlarla Bulgaristan sınırına taşıyan halk cellatlarının Dedeağaç’ı, demiryolu ağını ve NATO bölgesindeki kampları kullanmasını kınıyoruz” dedi.

Bu arada Dedeağaç’taki KKEve KNE üyeleri NATO güçlerine karşı ilk kez harekete geçmiş de değil. İki yıl önce Nisan 2022’de Ukrayna’ya askeri malzeme ve savaş aracı taşıyan bir tren konvoyuna da benzer bir abluka kurulmuştu.

Dedeağaç’ta artan NATO varlığı

Dedeağaç Türkiye sınırına kuş uçuşu 23 kilometre, İpsala Sınır Kapısı’na ise karayoluyla 45 kilometre uzakta. Rusya’nın Ukrayna işgali başlayınca Türkiye boğazları Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca kapattı ve bunun sonucunda da Dedeağaç limanının rolü bir hayli arttı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 2021 yılında, henüz Yunanistan ile ilişkiler normalleşmemişken “Yunanistan’ın kendisi şu anda Amerika’nın bir üssü durumuna gelmiştir. Şu anda Yunanistan’ın içindeki Amerikan üslerinin sayısını ben saya saya bitiremedim. O denli Yunanistan’ın içinde Amerika’nın üsleri var” diye tepki göstermiş, bu üslerin Rusya’ya mı yoksa Türkiye’ye mi karşı olduğunu sormuştu. 

Liman özellikle Bulgaristan, Romanya ve Polonya gibi Rusya’ya yakın ülkelere askeri teçhizat sevkiyatında kullanılıyor ki bu son örnekte de biraz önce belirttiğimiz gibi zırhlı araçların Bulgaristan ve Polonya’ya gitmesi planlanıyordu.

Dedeağaç'taki üsse İspanyollar da yerleşiyorDedeağaç’taki üsse İspanyollar da yerleşiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.