Yunanistan’ın Spike’larını emekli Korgeneral Karakuş’a sorduk: Türkiye harekete geçmeli

Yunanistan, İsrail'den aldığı Spike füzelerini Türkiye sınırına konuşlandırmayı planlıyor. Yunanistan'ın Spike füze kararının 10Haber'e değerlendiren emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, “Türkiye için bu savunma füzeleri tehdit oluşturur” dedi.

Dünya 5 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Yunanistan, İsrail’den aldığı Spike füzelerini Türkiye sınırına konuşlandırmayı planlıyor. İsrail Savunma Bakanlığı, Nisan ayında Yunanistan’a Spike tanksavar füze satışı için 400 milyon dolarlık bir anlaşma imzalandığını duyurmuştu. Yunan hükümeti de bu anlaşmanın bir parçası olarak Spike NLOS füzelerini satın almış ve silahlı kuvvetlerinin ihtiyaçları için onay vermişti.

Yunan basınına göre, İsrail’den alınan bu füzeleri taşıyan Apache helikopterleri ve Yunan birlikleri Türkiye sınırına yerleştirilecek. Ayrıca, Ege adalarının silahlandırılmasıyla ilgili tartışmalar devam ediyor ve bu gelişme Türkiye ve Yunanistan arasındaki tansiyonu daha da yükseltebilir. Atina’nın bu füzeleri adalara ve Meriç Nehri kıyısına yerleştirmeyi planladığı belirtiliyor.

‘Meclis bu gelişmeleri görmeli’

Yunan basını tarafından bu yeni silahların Yunanistan’ın askeri kapasitesine önemli bir katkı sağlayacağını ve caydırıcı bir güç oluşturacağını bildiriliyor.

Son dönemde iyileşen Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin bu gelişme üzerine nasıl etkileneceği bilinmiyor.

Yunanistan’ın Türkiye sınırına Spike füzesi yerkeştirme iddiasını 10Haber’e değerlendiren emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, “Türkiye için bu savunma füzeleri tehdit oluşturur” dedi.

İsrail’in “Demir Kubbe” sistemlerini vermese de “Spike” füzelerini sattığını belirten Karakuş sözlerine şöyle devam etti:

“Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), uçaklarının modernizasyonu yapılmalı ve yeni uçaklar alınmalı. Yunanistan, 20 milyar dolarlık savunma harcaması yapmıştı şimdi 20 milyar dolar daha yapıyor. TSK’nın elindeki füzelerin menzili o kadar değil. Yunanistan’ın bu alımı yapmasının esas nedeni ise bizim kendi savunma sistemlerini üretmeye başlamamız. Meclis, bu gelişmeleri görmeli ve İsveç’in NATO’ya katılımını görüşürken değerlendirmesini ona göre yapmalı.”

Blinken'ın Kiev ziyaretinin gölgesinde Donetsk'teki pazara füze saldırısı: 17 ölü, 32 yaralıBlinken’ın Kiev ziyaretinin gölgesinde Donetsk’teki pazara füze saldırısı: 17 ölü, 32 yaralı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.