Zaporijya nükleer santralinde yangın: Rusya ve Ukrayna birbirini suçladı

Rusya'nın ilhak ettiği bölgede bulunan ve sık sık saldırıların hedefinde olan Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nde yangın çıktı. Ukrayna ve Rusya karşılıklı olarak birbirini suçlarken santralde radyasyon göstergelerinin normal olduğu bildirildi.

Dünya 12 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Zaporijya Nükleer Güç Santrali’nin çevresinde yine alevler yükseliyor; Avrupa’nın en büyük nükleer tesisi bir kez daha tehlikede. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski tehdidin arkasında Rusya’nın olduğunu öne sürdü. Zelenski X sosyal medya hesabından “Rus işgalcilerin Zaporijya NGS bölgesinde yangın çıkardığını Nikopol’den kayıt altına aldık” diyerek yangının sorumlusunu işaret etti.

Yangın her ne kadar kontrol altına alınmaya çalışılsa da nükleer bir tesis çevresindeki her kıvılcım her an tüm dünyayı alarma geçirebilir. Zelenski şu an radyasyon seviyesinin normal olduğunu belirtse de bunun değişebileceği endişesini de dile getirdi. Bu belirsizlik Ukrayna ve dünyanın geleceği için büyük tehdit oluşturuyor.

Zelenski Rusya’nın ele geçirdiği ilk günden bu yana nükleer santrali Ukrayna’ya, Avrupa’ya ve hatta tüm dünyaya şantaj yapmak için kullandığını savundu. Bu olay sadece Ukrayna’nın değil küresel güvenliğin de tehlikede olduğuna dikkat çekiyor. Ukrayna lideri Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) ve uluslararası toplumun acilen harekete geçmesini beklediğini vurguladı. Zelenski’ye göre “Rusya’nın bu saldırgan tutumu” yalnızca Ukrayna’nın Zaporijya Nükleer Güç Santrali üzerindeki kontrolü geri kazanmasıyla son bulabilir.

UAEA raporu ne diyor?

Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı da (UAEA) Zaporijya’daki durumla ilgili gözlemlerini paylaştı. Ajans akşam saatlerinde santralin kuzey bölgesinden yükselen yoğun siyah dumanı ve duyulan çok sayıda patlamayı rapor etti. Santral yetkililerinin soğutma kulelerinden birine dron saldırısı düzenlendiği yönündeki iddiaları da ajansın gündemindeydi. Ancak şimdilik nükleer güvenlik açısından bir olumsuzluk rapor edilmedi.

Rusya: Şimdi de nükleer terör başlattılar

Rusya cephesinde ise farklı bir hikaye anlatılıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Kiev yönetimi ve Batı’yı suçlayarak “Ukrayna halkını öldürdüler, küresel enerji ve gıda güvenliğini baltaladılar ve şimdi de kıtada nükleer terör başlattılar” dedi. Rusya’nın ilhak ettiği Zaporijya’nın sözde Bölge Valisi Yevgeniy Balitskiy de yangının Ukrayna ordusunun top atışları nedeniyle çıktığını öne sürdü. Balitskiy santraldeki durumun kontrol altında olduğunu, soğutma sisteminde çıkan yangının söndürülmeye çalışıldığını ve radyasyon seviyesinin normal olduğunu belirtti.

Zaporijya Nükleer Güç Santrali Mart 2022’den bu yana Rusya’nın kontrolü altında. Bu stratejik tesisin çevresinde yaşanan her gerilim hem Ukrayna’nın hem de tüm dünyanın güvenliğini tehdit etmeye devam ediyor. Santralin etrafında kopan bu fırtına Ukrayna ve Rusya’yla sınırlı bir çatışmanın ötesine geçiyor; dünya bir kez daha nükleer bir krizin eşiğinde.

Ukrayna saldırmıştı: Rusya'nın Kursk bölgesinden 76 binden fazla kişi tahliye edildiUkrayna saldırmıştı: Rusya’nın Kursk bölgesinden 76 binden fazla kişi tahliye edildi

Kursk dönüm noktası mı olacak? Ukrayna ilk kez Rusya'ya saldırısını resmen üstlendiKursk dönüm noktası mı olacak? Ukrayna ilk kez Rusya’ya saldırısını resmen üstlendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.