Zelenski’den Yılan Adası ve Patrikhaneye ziyaret

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İstanbul ziyaretinde Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne gitti ve Patrik Bartholomeos ile görüşme gerçekleştirdi. Türkiye'deki 5 Azov taburu komutanının Ukrayna'ya döndüğünü duyuran Zelenski, savaşın 500'üncü günü anısına Yılan Adası'nı da ziyaret etti.

Dünya 9 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Ukrayna Lideri Zelenski'nin Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'ni ziyaretinde Ukrayna'da savaşanlar için dua edildi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan ve savaşa evrilen süreçte 500 gün geride kaldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Karadeniz’deki Yılan Adası’nı ziyaret ettiğini belirterek, Rus ordusuna karşı savaşan askerlere teşekkür etti.

Zelenski, Yılan Adası’nı ‘Özgür Ukrayna’nın özgür adası’ olarak nitelendirirken, şöyle konuştu: “Topyekun savaşın en önemlilerinden biri olan bu muharebede hayatlarını kaybeden kahramanları andık. Karadeniz’imizde güvenlik için mücadele edenlere şan olsun.”

Zelenski, Rus ordusuna karşı adayı savunan askerlerin anısına suya çiçek bıraktı.

Yılan Adası savaşın başladığı Şubat 2022’de Rusların kontrolüne geçmişti. Rus ordusu ağır kayıplar verdikten sonra 30 Haziran 2022’de Yılan Adası’nı terk etmiş, Ukrayna yeniden adada kontrol sağlamıştı.

Ada, savaşın başlangıcında bir Rus savaş gemisinin yaptığı “teslim olun” çağrısına Ukraynalı askerlerin karşı gelmesi nedeniyle direnişin sembollerinden biri haline gelmişti.

Zelenski’den İstanbul’da Patrikhane’ye ziyaret

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İstanbul ziyaretinde dün sabah Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne gitti. Zelenski ve Patrik Bartholomeos, özel bir görüşme gerçekleştirirken, ortak basın açıklamasında Zelenski memnuniyetini dile getirdi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Zelenski’yi patrikhanenin giriş bölümünde bulunan avluda karşıladı. İkili daha sonra, Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde bulunan Aya Yorgi Kilisesi’ne girdi. Zelenski tören öncesi basına mensuplarına dönerek “Günaydın. Teşekkür ederim” dedi. Kilisede düzenlenen törende savaşta hayatını kaybedenler için dualar edildi.

Patrik Bartholomeos yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanı Zelenski’nin Patrikhanemize ve memleketimize ziyaretini memnuniyetle karşılıyoruz. Eski bir dostumuzdur kendisi, daha önce kıymetli eşi first lady ile birlikte geldiler. Bu sefer, Ukrayna’daki durumdan konuştuk, bahsettik. Barışın bir an önce geri dönmesini temenni ettik. Bunun için biz din adamları olarak her zaman dua ediyoruz. Özellikle Rusya’ya götürülen, Ukraynalı çocukların bir an önce memleketlerine dönmesini istedik bunun için de dua ediyoruz. Rusya Federasyonu Hükümeti’nden bunu istiyoruz, rica ediyoruz. Çocuklar bir an önce memleketlerine, evlerine, annelerinin babalarının yanına dönsünler.”

Bartholomeos ayrıca, “Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın Ukrayna Halkına verdiği destekten dolayı çok memnunuz, tabi kendileri de çok memnunlar. Fakat biz de burada Türk vatandaşı olarak, Patrikhane olarak Cumhurbaşkanımıza müteşekkiriz. Cumhurbaşkanımız barışın yeniden tesis edilmesine büyük katkı sağlıyorlar. Dün akşam televizyondan izlediklerimize göre Ukrayna’nın tekrar ayağa kalkması için büyük destek vereceklerine dair söz verdiler. Bu bizi mutlu etti. Cumhurbaşkanı Zelenski’nin kilisemize gelişinin hemen ardından kilisemizde bir dua okuduk. Bu dua, savaşta ölenlerin ruhuna yapılan bir dua oldu, canı gönülden rahmet diledik onlara” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise sosyal medya hesabından ziyarete ilişkin paylaşım yaparak, “Barış Formülünün uygulanmasını ve işgalciler tarafından sınırdışı edilen ve evlerine Ukrayna’daki akrabalarının yanına göndermemiz gereken çocukların geri dönüşünü tartıştık. Sarsılmaz desteğiniz ve barış dualarınız için, saldırganlığı ve suçları kınadığınız için, savaş sonucunda acı çeken Ukraynalı erkek ve kadınlara kapsamlı yardım sağladığınız için teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki 5 Azov Taburu komutanı Ukrayna’ya döndü

Volodimir Zelenski, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye’den eve dönüyoruz ve kahramanlarımızı evimize getiriyoruz. Ukraynalı askerler Denys Prokopenko, Svyatoslav Palamar, Serhiy Volynsky, Oleh Khomenko, Denys Shleha. Sonunda akrabalarının yanında olacaklar” dedi.

Daha önce Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takasına dahil edilen Azov Taburu komutanları, güvenlik amaçlı Türkiye’de bulunuyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yürüttüğü diplomasi trafiği sonucu 21 Eylül 2022’de 200 savaş esirinin mübadele edildiği duyurulmuştu. Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye’nin arabuluculuğunda gerçekleştirilen esir mübadelesinin, savaşın sonlandırılması yolunda önemli bir adım olduğunu belirtmişti.

Erdoğan-Zelenski görüşmesi: Tahıl koridoru ve Ukrayna'nın NATO üyeliği için ılıman iklimErdoğan-Zelenski görüşmesi: Tahıl koridoru ve Ukrayna’nın NATO üyeliği için ılıman iklim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.