Zelenski, karşı taarruzun yavaş ilerlediğini kabul etti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna'nın karşı taarruzunun 'arzu edilenden daha yavaş' ilerlediğini kabul etti. Zelenski, Batı'nın beklentilerini karşılamak için askerlerinin hayatlarını gereksiz yere riske atmayacağı konusunda ısrar etti.

Dünya 22 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Zelenski, Ukrayna konulu görüşmelere video konferans aracılığıyla katıldı.

Ukrayna, bu ayın başlarında çok beklenen karşı taarruzuna başladı. Bir buçuk yıldır işgal altındaki Ukrayna, iki haftadır devam eden saldırıları sonucunda sadece sekiz köyün kurtarıldığını açıkladı. Ukrayna’nın ilerlemesindeki en büyük engelin mayınlar ve Rusya’nın hava üstünlüğü olduğu belirtiliyor.

Doğudaki Luhansk bölgesinde Kremninna çevresinde ve Donetsk bölgesinde Bahmut’un kuzeyinde kalan Serebrıanski ormanında da çatışmaların devam etmesi ilerlemeyi yavaşlatıyor.

Bununla birlikte Ukrayna henüz tüm yedek birliklerini savaşa sokmadı. Ordu, karşı taarruz için 12 tugay birliği oluşturmuştu. Bunlardan dokuzu Batılı güçlerin gönderdiği teçhizatlarla donatılmıştı. Ancak sadece üçünün cepheye gönderildiğine inanılıyor.

BBC’ye konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Batı’nın cephede ilerleme kaydetme talebini karşılamak için ordusuna yüklenemeyeceğini söyledi. Londra’da düzenlenen Ukrayna’yı Kalkındırma Konferansı’nda konuşan Zelenski, “Bazı insanlar bunun bir Hollywood filmi olduğunu düşünüyor ve hemen sonuç alınmasını bekliyor. Ama öyle olmuyor. İnsanların hayatları söz konusu. Bize baskı yapma girişimleri de dahil olmak üzere bazıları ne isterse istesin, tüm içtenliğimle söylüyorum, savaş alanında en uygun olduğunu düşündüğümüz şekilde ilerleyeceğiz” dedi.

Zelenski’nin bu açıklamaları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in söz konusu taarruzun yoğunluğunda bir kırılma yaşandığını öne sürdüğü bir vakitte geldi. Putin, “Tuhaf bir şekilde şu anda bir durgunluk görüyoruz. Bunun nedeni düşmanın hem asker hem de ekipman açısından ciddi kayıplar veriyor olması” dedi.

Günün kısa özeti

  • İngiltere’nin başkenti Londra’da Ukrayna’yı Kalkındırma Konferansı düzenlendi. Zelenski toplantıya video konferans aracılığıyla katılarak konuşma yaptı. Ukrayna’yı yeniden inşa projesini bağımsızlık mücadelesinin önemli bir parçası olarak kabul eden Zelenski, Batılı liderleri bu konuda ülkesine yardıma çağırdı.
  • Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, “Rusya’nın yarattığı yıkımın bedelini ödemesi gerektiği ortada. Bu nedenle Rus varlıklarını kullanmanın yasal yollarını bulmak için müttefiklerimizle çalışıyoruz” dedi.
  • Moskova Valisi Andrey Vorobyov, iki insansız hava aracının bölgedeki askeri depolara yaklaşırken durdurulduğunu söyledi.
  • Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna’nın Kırım’da Batı’dan tedarik ettiği Himars ve Storm Shadow füzelerini kullanması durumunda Kiev’in ‘karar alma mekanizmalarını’ vurmakla tehdit etti.
  • Avrupa Birliği, üçüncü ülke ve şirketlerin mevcut yaptırımları aşmasını engellemeyi amaçlayan 11’inci yaptırım paketini kabul etti.
  • Putin, nükleer kapasiteli yeni Sarmat kıtalararası balistik füzelerinin yakında kullanıma sokulacağını açıkladı.

İlk yüz yüze temas: Blinken ve Fidan Londra'da görüştüİlk yüz yüze temas: Blinken ve Fidan Londra’da görüştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.