Zelenski’den İran’a dev yaptırım: 50 yıl sürecek

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İran'a 50 yıl sürecek yaptırımları öngören karar taslağını parlamentoya sundu. Buna göre sektörel özel ekonomik ve diğer kısıtlayıcı tedbirler uygulanacak. Yaptırımlar arasında İran'la ticari operasyonların tamamen yasaklanması da yer alıyor.

Dünya 29 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Kurmaylarına göre Zelenski, bu yaptırımlarla Tahran'a hayatın temel kanunlarını, özellikle de bumerang kanunu hatırlatmak istiyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İran’a 50 yıllık süreyle yaptırımların uygulanmasına ilişkin karar taslağını parlamentoya sundu. Karar taslağı Ukrayna Parlamentosu Yüksek Rada’nın internet sitesinde yayımlandı.

Karar taslağında, Zelenskiy’in Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin 27 Mayıs 2023 tarihli ‘İran’a yönelik sektörel özel ekonomik ve diğer kısıtlayıcı tedbirlerin uygulanmasına’ ilişkin kararını Yüksek Rada’nın değerlendirmesine sunduğu belirtildi.

Taslağa göre, Ukrayna,  50 yıl süreyle İran’a yaptırımlar uygulayacak, bu kapsamda İran ile ticari operasyonları tamamen yasaklayacak, İran’ın Ukrayna toprakları üzerinden kaynak geçişi, uçuşları ve taşımacılığını durduracak. Ayrıca İran vatandaşlarına teknoloji, fikri mülkiyet haklarının verilmesi ve bu ülkeye yatırımların yasaklanması da tasarıda yer aldı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İran’ın Avrupa ve Orta Doğu için tehdit oluşturan bir terör rejimi olduğu, nükleer deneylerinin tüm dünya için risk oluşturduğu” değerlendirmesinde bulundu.

Tahran’ın Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta Moskova’nın önemli bir müttefiki haline geldiğine işaret eden Podolyak, “İran, şehirlerimize yönelik saldırılar için Moskova’ya kasıtlı olarak silah sağladı. Dün gece Şahed insansız hava aracıyla Kiev’e yapılan saldırı bu gerçeğin kanıtıdır” derken, Zelenski’nin Tahran’a hayatın temel kanunlarını, özellikle de bumerang kanunu hatırlatmak istediğini belirtti.

Ukrayna, Rusya'ya saldırmaya hazırUkrayna, Rusya’ya saldırmaya hazır

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.