Bu eller ABD’li bakana yükseldi, Kongre’de İsrail protestosu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Senatoda protesto edildi. İsrail ve Ukrayna'ya yardımları da kapsayan 106 milyar dolarlık yardım paketi talebi için yapılan toplantıda, kan rengine boyanan eller Bakan için yükseldi.

Dünya 1 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Gazze’deki savaş 26’ıncı gününde sürerken dünya bir yandan da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’nden çıkacak karara kilitlendi. ABD Başkanı Joe Biden’ın 106 milyar dolarlık acil bütçe talebi ülkedeki krizi tırmandırırken dünkü toplantılara da protestolar damga vurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Senatoda İsrail ve Ukrayna’ya yardımları da kapsayan 106 milyar dolarlık yardım paketi talebi için yapılan toplantıda İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle protesto edildi. ​​​Blinken, ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ile Senato Ödenek Komitesi’nde Biden yönetiminin 106 milyar dolarlık yardım talebi için hazır bulundu. Gazze saldırılarına karşı olanlar Blinken’ın konuşmasını değişik sloganlar atarak kesti. Ellerinde savaş karşıtı pankartlarla “Gazze halkına yönelik soykırımı desteklemeyi bırakın”, “Gazze’de katliamı durdurun”, “Gazze’de çocukları kurtarın” ve “Şimdi ateşkes” diyerek ayağa kalkıp slogan atan protestocular Kongre polisince salondan çıkarıldı.

Ancak Kongre polisinin müdahalesi protestoların sona ermesini sağlamadı. Sloganlarıyla Blinken’ın konuşmasını bölenler dışarı çıkarılsa da içerideki barış destekçilerinin bir kısmı hâlâ oradaydı. Blinken konuşmasına devam etmek isterken bu sefer onlar devreye girdi. ABD Dışişleri Bakanının arkasındaki sıralardan “kana bulanmış elleri” simgeleyen kırmızıya boyalı eller yükseldi. Göstericilerin havaya kalkan ellerinde “Gazze’ye özgürlük” yazıları olduğu da görüldü.

Protestocuların eylemleri esnasında sessizliğini koruyan Dışişleri Bakanı, ardından yaptığı konuşmada ateşkesin sadece Hamas’ın lehine olacağı yönündeki savını sürdürdü. Ateşkes yerine “insani mola” vurgusunu yineledi: “İnsani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesini ve insanların zarar görmemesini sağlamak için ‘insani duraksamalar’ gibi önerilerin dikkate alınması gerektiğine inanıyoruz.”

ABD Dışişleri Bakanının cebinde yalnızca İsrail değil, Ukrayna’ya yönelik yardımlar da yer alıyor. Kongre’yi ikna etmek için konuşma yapan Blinken, ABD’nin Ukrayna desteğinin Rusya’nın işgalini adeta bir fiyaskoya götürdüğünü dile getirdi.

Kiev’e yardım istedi, oğlunu Zelenski gibi giydirdi

24 Şubat 2022’de başladığı ilk günden bu yana Biden yönetiminde Ukrayna’ya desteği en güçlü olarak verenlerden biri Blinken. O kadar ki Beyaz Saray’da düzenlenen cadılar bayramı kutlamasında küçük oğlu ve kızı için de buna göre bir konsept ayarlamasıyla gündeme geldi. Blinken’ın küçük oğlu Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin savaşın başından bu yana tercih ettiği haki bluz ve kargo pantolondan giyinirken kızı da Ukrayna Bayrağı renkleriyle Biden’dan bayram şekeri aldı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de Dışişleri Bakanı Blinken ardından ABD’nin Kiev’e desteğine dair açıklamalarda bulundu. Austin, Washington’un yardımları sürdürmemesi halinde Rusya’nın Ukrayna’da başarılı olacağını söyledi.  Austin, “Bizim desteğimiz olmadan (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in başarılı olacağını garanti edebilirim” dedi.

Finansmanın önü tıkalı, Cumhuriyetçiler de ikiye bölündü

Kongre Rusya’nın Şubat 2022’de işgal etmesinden bu yana Ukrayna için 113 milyar dolarlık yardımı kabul etmişti. Beyaz Saray ABD stoklarından Rusya’yla savaşan Ukrayna kuvvetlerine silah aktarmaya devam etmek için 5,5 milyar dolardan daha az bütçe kaldığını söylüyor.

Senato Ödenek Komitesi Başkanı Patty Murray “Tüm bu önerileri tek bir paketin parçası olarak ele almamız lazım, çünkü gerçek şu ki bu konuların hepsi birbiriyle bağlantılı ve acil” dedi. Komitenin üst düzey Cumhuriyetçilerinden Senatör Susan Collins de bütçe talebini ABD’yi daha güvenli hale getirip getirmediğine göre değerlendireceğini belirtti. Collins düşüncelerini bu şekilde dile getirse de Cumhuriyetçiler Ukrayna desteği konusunda hali hazırda ikiye bölünmüş durumda. Birçoğu Ukrayna’ya harcanacak paranın artık ABD için kullanılmasından yana. Özellikle de eski Başkanı Donald Trump’ın fanatik destekçileri bu yönde düşünüyor. Ancak bu görüş sadece Cumhuriyetçilerle de kısıtlı değil, ABD’de Ukrayna’ya yardım konusu kamuoyu nezdinde de daha az destekçi bulur hale geldi.

Federal borcun 31,4 trilyon dolara yükselmesiyle Washington’un İsrail’i desteklemek ya da yükselen Çin’i geri püskürtme çabalarını artırmak yerine Ukrayna’nın Rusya ile savaşını finanse etmesi gerekip gerekmediği büyük bir soru işareti olarak tartışmaları körüklüyor.

Geçenlerde üç haftalık bir krizin ardından seçilen Temsilciler Meclisi’nin yeni Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson da pazartesi günü yapılan oylamada Kiev aleyhine karar verdi. Johnson İsrail’e 14,3 milyar dolar yardım sağlayacak bir yasa tasarısı gündeme getirdi (bu tasarı Gazze için yardımları içermiyor) ve Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasında yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. ABD artık Ukrayna’yı kenara bırakıp yalnızca İsrail’e yardım etmenin daha uygun olup olmayacağı tartışması yapıyor.

Biden’ın halihazırda İsrail’e yıllık olarak verdiği 3,8 milyar dolarlık destek de eleştirilerin odağında.

Dışişleri Bakanı Blinken ve Savunma Bakanı Austin Senato Ödenek Komitesi önünde Başkan Joe Biden yönetiminin 14,3 milyar doları İsrail’e ve 61,4 milyar doları da Ukrayna’ya olmak üzere değişik kalemler içeren Kongreden toplam 106 milyar dolarlık yardım talebini savunacak.

Savaştaki son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik” devam eden ihlallerine karşılık verme gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanını başlattı.

İsrailli yetkililer, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’de el-Kassam Tugayları’nın elinde 240 İsrailli esir olduğunu kaydetti. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 542’si çocuk, 2 bin 187’si kadın olmak üzere 8 bin 525 Filistinlinin öldürüldüğünü, 21 bin 643 kişinin yaralandığını bildirdi. İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 124 Filistinli öldü, yaklaşık 2 bin Filistinli yaralandı.

İsrail bombardımanında Gazze’de 35, Lübnan’da 1 gazeteci yaşamını yitirdi.İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yoğun saldırıları nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri durma noktasına geldi.

İsrail ordusu, 26 Ekim’de karadan sınırlı operasyonları genişletmeye başlayıp hava saldırının dozunu daha da artırdı. Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi. İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda şu ana kadar 48 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

ABD Kongresi'nde siyasi çatışma: İsrail'e 14.3 milyar dolar nasıl verilecek?ABD Kongresi’nde siyasi çatışma: İsrail’e 14.3 milyar dolar nasıl verilecek?

İsrail, Cebaliye Mülteci Kampını vurdu: En az 100 ölüİsrail, Cebaliye Mülteci Kampını vurdu: En az 100 ölü

Hamas: Bazı esirleri bırakacağız, İsrail'e kalsa 20 yılda kurtaramazHamas: Bazı esirleri bırakacağız, İsrail’e kalsa 20 yılda kurtaramaz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.