İsrail bu kez Cebaliye Mülteci Kampı’nı vurdu: En az 100 ölü

İsrail ordusu, Gazze'de yüzlerce kişinin yaşadığı Cebaliye mülteci kampını hedef aldı. Saldırıda en az 100 kişinin öldüğü belirtilirken Mısır ise yeni bir karar aldı. Refah Sınır Kapısı, yarın Gazze'deki ağır yaralılar için açılacak.

Dünya 1 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaş hız kesmeden devam ediyor. İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik yoğun bombardımanı devam ederken akşam saatlerinde Tel Aviv’de de siren sesleri yükseldi. Ancak savaşın en şiddetli yaşandığı yer yine Gazze’ydi. İsrail ordusu Gazze’de yüzlerce kişinin yaşadığı Cebaliye mülteci kampını hedef aldı. Saldırıda en az 100 kişinin öldüğü belirtilirken ordunun ikinci hedef olarak Nuseyrat’ı bombaladığı belirtildi. Burada ise ilk belirlemelere göre 45 kişi öldü.

Öne çıkanlar:

  • Cebaliye ve Nuseyrat bombalandı, ölü sayısı tırmanıyor.
  • İran destekli Husiler, Kızıldeniz’den İsrail’e düzenlenen saldırıları üstlendi
  • Mısır, Refah Sınır Kapısı’nın bugün yaralı geçişi için açılacağını duyurdu.
  • Bolivya, İsrail’in Cebaliye mülteci kampını esir almasının ardından İsrail ile ilişkilerini kesti.
  • İsrail, Cebaliye saldırısında üst düzey bir Hamas komutanının öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ediyor. Cebaliye Mülteci Kampı’na İsrail ordusunun düzenlediği saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Cebaliya Mülteci Kampı’na İsrail ordusunun saldırısında ilk belirlemelere göre 100 kişinin öldüğünü duyurdu. Bakanlığın Telegram hesabından yapılan açıklamada Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cebaliya Mülteci Kampı’nı İsrail ordusunun hedef aldığı bildirildi. Açıklamada ilk belirlemelere göre 100 kişinin hayatını kaybettiği ve kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden 6 Blok Mahallesi’nin yerle bir olduğu kaydedildi. Çok sayıda kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada ölü ve yaralıların Endonezya Hastanesine nakledildiği bildirildi. Cebaliye Sivil Savunma Direktörü açıklamasında “Cebaliye tamamen yok oldu, altı ABD yapımı bombayla saldırıldı, her biri bir ton ağırlığındaydı”  dendi.

İsrail saldırıyı üstlendi

İsrail Savunma Güçleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari askerlerin Hamas yönetimindeki bölgenin derinliklerine yaptığı operasyonla Gazze Şeridi çatışmalarının daha karmaşık hale geldiğini söyledi. IDF tarafından yapılan açıklamada Cebaliye Mülteci Kampına yönelik saldırılarda 50 Hamas üyesinin öldürüldüğü iddia edildi. IDF kara birliklerinin Gazze Şeridi kuzeyindeki Hamas’ın “askeri kalesinin” kontrolünü ele geçirdiğini ve operasyonlar sırasında yaklaşık “50 teröristi öldürdüğünü” söyledi.

Öldürülen Hamas üyelerinden birinin üst düzey komutanlardan İbrahim Biari olduğu öne sürüldü. Biari’nin Hamas’ın Merkez Cebaliye Tabur Komutanı olduğu bildirildi.

Cebaliye mülteci kampında can kaybının Ehli Arap Hastanesi saldırısındaki kadar yüksek olmasından endişe ediliyor. İsrail 17 Ekim’de Ehli Arap Hastanesi’ni vurmuş, saldırıda 471 kişi öldürülmüştü. İsrail hükümeti, Hamas’ı geçmişte Cebaliye Kampı’ndaki sivillerin arasına saklanmakla suçlamıştı.

Husilerden İsrail çıkışı: Biz vurduk

Yemen’de Suudi Arabistan’la savaşan İran destekli Husi hareketi, insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle İsrail’e yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini duyurdu. Basın toplantısı düzenleyen Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya es-Seri, Filistin’in Gazze Şeridi’ne saldırılar düzenleyen İsrail’i çok sayıda füze ve İHA’larla hedef aldıklarını söyledi.

“İsrail zulmü altındaki Filistinlilere destek için bugün üçüncü kez saldırı düzenlediklerini” iddia eden Seri, İsrail’in saldırıları duruncaya kadar İHA ve füzeli saldırılarını sürdüreceklerini ifade etti.

Yemen’de Eylül 2014’ten beri başkent Sana ve diğer bazı bölgeleri kontrollerinde tutan Husiler, ilk defa İsrail’e yönelik saldırıları üstleniyor. İsrail ordusu, Kızıldeniz’den İsrail’e atılan karadan karaya füzenin hava savunma sistemi tarafından imha edildiğini açıklamıştı.

Mısır Refah’ı yaralılar için açacak

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters Mısırlı ve Filistinli sağlık ve güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde Gazze’de yaralanan bazı Filistinlilerin tedavisinin Mısır hastanelerinde tamamlanması için Refah sınır kapısının bugün açılacağını yazdı.

İsrail’de yayın yapan Kanal 12 de Mısır’ın sınır boyunca bir sahra hastanesi inşa ettiğini duyurdu.

İsrail Sınır ve Geçişler Kurumundan yapılan yazılı açıklamaya göre Mısır makamları, ağır yaralı kişilerden 81’inin ülkeye nakledileceği konusunda İsrail’i bilgilendirdi.

Bolivya İsrail ile diplomatik ilişkileri kesti

Bolivya Dışişleri Bakanlığı İsrail’i Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında insanlığa karşı suç işlemekle suçladı ve hükümetin İsrail ile diplomatik bağlarını kopardığını açıkladı.

Bolivya, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla 2009 yılında da İsrail’le diplomatik ilişkiyi kesmişti. 2020’de Başkan Jeanine Anez’in hükümeti İsrail ile ilişkileri yeniden kurmuştu.

Cebaliye için kınama mesajları

Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Katar dışişleri bakanlıkları, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cebaliye’ye düzenlediği saldırıları kınayan açıklamalar yaptı.

Mısır, hava saldırılarını “insanlık dışı” ve “uluslararası hukukun açık bir ihlali” olarak tanımladı. İsrail’i “sivillere yönelik ayrım gözetmeyen saldırıların” sonuçları konusunda uyardı. Kahire ayrıca uluslararası topluma İsrail saldırılarının durdurulması ve Gazzelilere insani yardım sağlanması için müdahalede bulunma çağrısında bulundu.

Ürdün de İsrail saldırısını “en güçlü ifadelerle” kınadı ve son gelişmelerden İsrail’i sorumlu tuttu. Amman ayrıca Batı Şeria’da devam eden gerilimi ve yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddetini de kınadı.

Suudi Arabistan, “İsrail işgal güçlerinin sivillerle dolu bölgeleri defalarca hedef almasını tamamen reddettiğini” ifade etti.

7 Ekim’den bu yana yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik” devam eden ihlallerine karşılık verme gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanını başlattı.

İsrailli yetkililer, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’de el-Kassam Tugayları’nın elinde 240 İsrailli esir olduğunu kaydetti.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 542’si çocuk, 2 bin 187’si kadın olmak üzere 8 bin 525 Filistinlinin öldürüldüğünü, 21 bin 643 kişinin yaralandığını bildirdi. İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 124 Filistinli öldü, yaklaşık 2 bin Filistinli yaralandı.

İsrail bombardımanında Gazze’de 35, Lübnan’da 1 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yoğun saldırıları nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri durma noktasına geldi.

İsrail ordusu, 26 Ekim’de karadan sınırlı operasyonları genişletmeye başlayıp hava saldırılarının dozunu daha da artırdı. Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda şu ana kadar 48 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Bu eller ABD'li bakana yükseldi, Kongre'de İsrail protestosuBu eller ABD’li bakana yükseldi, Kongre’de İsrail protestosu

İran Dışişleri Bakanı Katar'da Haniye ile görüştü, Ankara'ya geliyorİran Dışişleri Bakanı Katar’da Haniye ile görüştü, Ankara’ya geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.