Savaş kabinesi İran’a verilecek cevap için yeniden toplanacak

İsrail'de savaş kabinesi, İran'ın insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlatmasının ardından bir araya geldi.

Dünya 14 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

İran-İsrail gerilimi Tahran yönetiminin 200 kadar dron ile saldırıya geçmesiyle tavan yaptı. Suriye’nin başkenti Şam’daki İran konsolosluğunun İsrail tarafından hedef alınmasını takip eden olaylar zincirinde günlerdir İran’ın vereceği karşılık bekleniyordu.

Akşam saatlerinde İran’ın dron başına yaklaşık 20 kilogram patlayıcı taşıyan dronlarını İsrail’e göndermesiyle, Tel Aviv’de de hareketli dakikalar yaşanmaya başladı. İsrail’de savaş kabinesi, İran’ın insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlatmasının ardından bir araya geldi.

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun başkanlığında Tel Aviv’de toplanan savaş kabinesi, İran’dan başlatılan İHA saldırısını ele aldı. Konuyla ilgili ilk etapta resmi açıklama yapılmazken toplantıya ilişkin paylaşılan fotoğrafta Savunma Bakanı Yoav Gallant, Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin de hazır bulunduğu görüldü.

Saatler süren toplantının ardından Axios muhabirine konuşan iki İsrailli yetkili, kabinenin İsrail’in İran saldırısına vereceği tepkiye karar vermesi için Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Gallant ve kabine üyesi Benny Gantz’a yetki verdiğini söyledi.

İsrail savaş kabinesinin konuyu görüşmek üzere pazar günü toplanması bekleniyor.

Ne olmuştu?

İsrail, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemiş, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general 7 kişi ölmüştü.İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, “Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak.” ifadesini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da İran’ın İsrail’e yönelik saldırı tehditleri karşısında Tel Aviv’e “sarsılmaz” şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise “İran, topraklarından bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran’a saldıracağız.” açıklamasını yapmıştı.

Bazı ülkeler, bölgede tırmanan gerilim üzerine vatandaşlarına İran ve İsrail’e seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulunmuştu.

Korkulan oldu: İran'ın Şahid dronları İsrail yolundaKorkulan oldu: İran’ın Şahid dronları İsrail yolunda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.