Zelenski Rusya’nın dondurulan varlıklarını istiyor

Davos'ta konuşan Ukrayna lideri Zelenski "Rusya'nın dondurulan 300 milyar doları Ukrayna’yı yeniden inşa etmek için kullanılmalı. Bu varlıklar varken Ukrayna’ya neden başka kaynak arayalım ki?" dedi.

Dünya 18 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen 54. Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) katılarak konuşma yaptı. / Fotoğraf: AA

İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) yabancı medya mensuplarıyla bir araya gelen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski dünya bankaları tarafından el konan Rus milyarlarının bir kısmının Ukrayna’nın yeniden inşası için gönderilmesi çağrısında bulundu.

G7 grubu varlıkların 2020’de dondurulmasından bu yana sadece değer artışını ve ödenmesi gereken faizi almayı düşünse de Zelenski paranın tamamının kullanılması gerektiğini söyledi “Eğer dünyanın 300 milyar doları varsa neden kullanılmasın?” diye ekledi.

ABD ve İngiltere hükümetlerinin bazı heveslerine rağmen Avrupa’nın merkez bankacıları küresel finansal istikrarı baltalayabilecek zor bir hukuki emsal oluşturma konusunda çok daha şüpheci davrandılar. Bu durum diğer ülkelerin güvenli liman varlıklarını Batı’ya kaydırma konusunda iki kez düşünmeleri anlamına gelebilir.

‘Yardımlar kesilirse Avrupa’yı saracak büyük bir krize kapı açılır’

Batı yardımları olmadan ülkesinin Rusya karşısında savaşta zayıf düşeceğini, kayıpların artacağını belirten Zelenski ise “Dış yardımlar olmadan ciddi sıkıntılar yaşarız. Mühimmat yetmez, hava savunmasında zayıf kalırız. Örneğin balistik füzeleri düşüremeyiz, ölü ve yaralı sayısında ciddi artış yaşanır” diyerek ülkesinin fonlanması konusundaki ısrarlarını yineledi.

Zelenski Batılı ülkelerin sunduğu hava savunma sistemleri sayesinde bu kış ülkesinde enerji krizi yaşanmadığını aktararak “Yardımlar kesilirse tüm Avrupa’yı saracak büyük bir krize kapı açılır. Rusya, Ukrayna’yı ele geçirme şansına sahip olur. Avrupa’nın güvenliği sarsılır. NATO ile Rusya savaşı başlar” diye konuştu.

Ukrayna Savaşı başladıktan sonra Batılı ülkelerce el konulan Rus varlıklarının Ukrayna’ya verilmesi gerektiğini savunan Zelenski “Rusya, bugün neden savaşın maliyetini yeterince hissetmiyor? Çünkü Batı’nın, Ukrayna konulu tüm kararlarında gecikmeler yaşanıyor. Oysa dondurulmuş 300 milyar dolarlık varlıklar sayesinde Rusya için savaşın bedelini yükseltebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

‘Savaşın başlamasından bu yana Ukrayna’nın zararı 700 milyar doları buldu’

Zelenski Ukrayna ile Dünya Bankasının savaş maliyeti konusunda ortak soruşturma yürüttüğünü hatırlatarak şöyle dedi:

“Savaşın başlamasından bu yana Ukrayna’nın zararı 700 milyar doları buldu. Bu rakam işgal altındaki topraklarımızdaki durumu kapsamıyor bile. Rusya’nın Dondurulan 300 milyar doları Ukrayna’da yok edilenleri yeniden inşa etmek için kullanılmalı. Bu varlıklar varken Ukrayna’ya destek amacıyla neden başka kaynak arayalım ki?”

Rusya’nın Karadeniz’de gemiciliği bloke etmesi nedeniyle birçok ülkede tarım ürünlerinin zamlandığına dikkati çeken Zelenski “Hatta bazı devletler Rusya yüzünden ekmeksiz kaldı. Bu yüzden Ukrayna’ya yapılan destek aslında kaos ve açlığı önleme adına tüm kıtalara yardım demek” dedi.

Finans devleriyle görüştü

Zelenski Davos’ta aralarında JP Morgan’dan Jamie Dimon ve Blackstone’dan Steven Schwarzman’ın da olduğu Wall Street finansçılarıyla bir araya geldi.

İngiliz bankası Standard Chartered’ın patronu Bill Winters Rusya’nın dondurulmuş varlıklarına el konmasına küresel finans camiasının vereceği tepkinin merkez bankaları ve para birimlerinin “silah hâline getirilmesi” korkusu nedeniyle “karışık” olacağını söyledi.

“Doğru olanı yapmanın buna değeceğini söyleyebiliriz ki, çoğumuz insani düzeyde bunun doğru olduğunu kabul ederiz. Ancak merkez bankalarının endişelenmekte haklı olduklarını düşünüyorum” diyen Winters şöyle devam etti:

“Uzun vadede ABD doları çok merkezi bir rol oynuyor, onu nasıl etkili bir silah haline getirdiğimiz konusunda dikkatli olmamız gerekiyor ki, dolar yaptırımların uygulanması yoluyla zaten bir silah vazifesi görüyor. Bu da bunun bir uzantısı olur.”

Ukrayna lideri Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada Batı’da bazılarının Putin’in sadece Ukrayna topraklarıyla ilgilenmediğini, ülkesinin Avrupa’yı savunduğunu ve daha fazla yardıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

Putin’e ‘yırtıcı hayvan’ benzetmesi

Ukrayna lideri Zelenski Davos’ta yaptığı konuşmada Rusya Devlet Başkanı Putin’i “yırtıcı hayvan” olarak tanımlamış, Rus lider için “Savaş bitse bile Ukrayna’yı işgale devam edecek” demişti.

Zelenski salı günü Davos’ta yaptığı konuşmada ülkenin doğusuna atıfta bulunarak “2014’ten sonra Donbass’ta savaşı dondurma girişimleri oldu. Almanya Şansölyesi (Olaf Scholz) ve Fransa Cumhurbaşkanı (Emmanuel Macron) gibi çok etkili garantörler de vardı, ancak Putin dondurulmuş ürünle yetinmeyen bir yırtıcı hayvandır” demişti.

Ukrayna lideri yine Kiev’in Moskova’nın Ukrayna’daki güçlerini yenebilmesi için ordunun havadaki askeri kapasitesini güçlendirmeye ihtiyaç duyduklarını söylemiş ve Batı’dan tekrar yardım talep etmişti.

Zelenski Davos'ta konuştu, Putin'e 'yırtıcı hayvan' dediZelenski Davos’ta konuştu, Putin’e ‘yırtıcı hayvan’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.