Biden çaresiz kaldı, İran’dan el konan silahları Ukrayna’ya gönderiyor
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, videokonferans aracılığıyla katıldığı bir zirvede ülkesinden tahıl almayı kısıtlayan beş ülkeyi hedef aldı. Zelenski, ülkesinden alışverişin kesilmesinin sadece Rusya'nın işine yarayacağını belirtti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, videokonferans aracılığıyla katıldığı Üç Deniz İnisiyatifi Zirvesi’nde, Avrupa Birliği’ndeki Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Bulgaristan olmak üzere beş ülkenin Ukrayna’dan tahıl ithalatını kısıtlamasına dikkat çekti. Söz konusu ülkeler ciddi lojistik darboğazları ve hasat mevsimi öncesinde sınırlı tahıl depolama kapasiteleri nedeniyle Ukrayna tahılına kısıtlamaların sürmesini talep ediyordu.
Zelenski bu durumu eleştirerek ülkesinin böyle kısıtlamalara kati suretle karşı olduğunu belirtti ve, “Ukrayna’nın ihracatına yönelik herhangi bir kısıtlama, Rus teröristlerin yol açtığı yıkımların genişletilmesi anlamına geliyor” diye ekledi. Ukrayna’nın serbest rekabete müdahale etmediğini vurgulayan Zelenski, “Bize verilen sözlerin, Ortaklık Anlaşması’nın, serbest piyasa koşullarının çiğnenmesini kabul etmeyeceğiz. Avrupa kurumları, Avrupa’da hayal kırıklığını çoğaltmamalı. Avrupa’dan yapılan açıklamalara ve vaatlere olan güveni artırmalıyız” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 4 Eylül’de Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile Soçi’de gerçekleştirdiği görüşmede Ukrayna’nın saf dışı bırakıldığı bir alternatif tahıl koridorundan bahsedildi: Katar’ın mali yönden destek çıkacağı 1 milyon ton Rus tahılı Türkiye üzerinden Afrika’ya taşınacak. Böylelikle Putin, zaten gıda sorunu yaşayan altı Afrika ülkesine verdiği bedava tahıl sözünü tutabilecek.
Putin bu planın esas Tahıl Koridoru Anlaşması’na alternatif oluşturmadığını söylüyor ve kendisine verilen taahhütlerin yerine getirilmesi halinde esas anlaşmaya dönmeye hazır olduğunu belirtiyor. Putin’in talepleri arasında SWIFT’e geri dönmek ve tahıl taşıyan gemilerinin bakımının yapılması gibi şartlar var. Birleşmiş Milletler bu talepler üzerinde çalıştığını söyledi.
Putin’i anlaşmaya dönmeye ikna etmesi için Soçi’ye giden Erdoğan ise alternatif yol konusunda, “Afrika ülkelerine tahılın un halinde gönderilmesi noktasında Rusya, Türkiye, Katar olarak adım atmak suretiyle temenni ediyorum ki bu ülkelerin yanında oluruz” diyerek alternatif koridora destek çıkacağının sinyalini verdi.
Rusya’nın anlaşmadan çekilmesinden bu yana Karadeniz tehlikeli sular haline geldi. Ukrayna ve Rusya karşılıklı olarak birbirinin limanlarını hedef alırken, Ukrayna ya da Rusya limanlarına doğru ilerleyen her geminin ‘düşman gemisi’ olarak yorumlanacağı konusunda her iki taraftan da uyarılar veriliyor.