Google da sahaya indi: Karşınızda Bard
Alphabet, CEO'su Pichai'ye geçen yıl ortalama çalışan ücretinin 800 katından fazla, yaklaşık 226 milyon dolarlık toplam ödeme yaptı. Ödemenin 218 milyon doları hisse senetlerinden, 2 milyon doları maaştan, 5 milyon doları ise özel güvenlikten geliyor. Şirket, 12 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıy
Pandeminin ardından ekonominin açılmasıyla birlikte gerileme dönemine giren teknoloji dünyasında işten çıkarmalar dünyanın gündemini meşgul ederken, Google’ın ana şirketi Alphabet CEO’suna yaptığı 226 milyon dolarlık ödeme tepkilere neden oldu.
Alphabet CEO’suna geçen yıl yapılan ödemenin büyük kısmı 218 milyon dolardan fazla değere sahip hisse senetlerinden, 2 milyon doları maaştan ve 5 milyon dolardan fazlası da özel güvenlik detayından geliyor. Bu, 2021’de 6 milyon doların biraz üzerinde ve 2020’de 7,4 milyon dolar kazanan Pichai için büyük bir artışı ifade ediyor. Pichai’nin hisse senedi artışları her üç yılda bir geliyor. Pichai 2019’da 281 milyon dolarlık benzer bir paket almıştı.
Şirketin menkul kıymet dosyasında açıkladığı bu rakam ortalama çalışanların ücretinin 800 katından fazlaya denk geliyor. Bu da büyük bir dengesizlik ortaya çıkartıyor. Bu ücret eşitsizliği durumu ve şirketin işçi çıkartma politikası üst üste gelince çalışanlardan ve kamuoyundan da tepki geldi. Alphabet, bundan yaklaşık 4 ay kadar önce küresel çapta 12.000 kişiyi işten çıkartmayı planladığını açıklamıştı. Bu rakam firmanın küresel işgücünün yaklaşık olarak yüzde 6’sına denk geliyor.
Bu ayın başlarında, yüzlerce Google çalışanı, işten çıkarmalarla ilgili bir anlaşmazlığın ardından şirketin Londra ofislerinde bir grev düzenledi. Mart ayında da Google çalışanları, 200’den fazla işçinin işten çıkarılmasının ardından şirketin Zürih ofislerinde bir iş bırakma eylemi düzenlemişti.
Google CEO’su Sundar Pichai geçen hafta başında katıldığı bir televizyon programında yapay zeka teknolojisinin geleceği hakkında konuşarak, “Yapay zeka eğer yanlış kullanılırsa çok zararlı olabilir. Bu konuya dair tüm cevaplara henüz sahip değiliz. Teknoloji son hız gelişiyor. Peki ya bu durum geceleri uykularımı kaçırıyor. Yapay zekanın geliştirilmesinde yalnızca mühendisler değil; sosyal bilimciler, etik uzmanları, filozoflar ve benzerleri de dahil olmalı aksi taktirde toplumsal zararlara sebep olabilir” demişti.