17 yıl sonra bir ilk: Merkez likidite fazlalığını çekmek için TL depo alım ihalesi düzenledi

Merkez Bankası, enflasyonu düşürmek için piyasadaki likidite fazlalığını çekmek için 17 yıl sonra ilk kez bugün depo alım ihalesi düzenledi. 80 milyar liralık TL depo alım ihalesinde gerçekleşen tutar 79 milyar 999 milyon 800 bin lira oldu.

Ekonomi 22 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası'nın açtığı depo alım ihalesine 193 milyar 853 milyon liralık teklif geldi.

Merkez Bankası’nın (TCMB) likidite fazlalığını gidermek için en son 2006 yılında başvurduğu yöntem olan TL depo alım ihaleleri geri döndü. TCMB’nin bugün açtığı 80 milyar liralık TL depo alım ihalesinde gerçekleşen tutar 79 milyar 999 milyon 800 bin lira olurken, ihaleye 193 milyar 853 milyon liralık teklif geldi.

İhalede, minimum faiz oranı yüzde 41,5, maksimum faiz oranı yüzde 42,4, ortalama faiz oranı ise yüzde 42,18 olarak ilan edildi. Uzmanlar, Türk Lirası’nı daha zor ulaşılabilir ve daha kıymetli dolayısıyla da kolay ulaşmanın yarattığı talep enflasyonun önüne geçebilmek şeklinde yorumluyor. Türk Lirası depo alım ihaleleri daha önce 2006 yılında uygulanmıştı.

Merkez rotayı bozmadı, faizi 2,5 puan artırdıMerkez rotayı bozmadı, faizi 2,5 puan artırdı

Faiz artırım kararıyla eş zamanlı duyuruldu

TCMB, dün piyasa beklentilerine paralel olarak açıkladığı faiz kararıyla eş zamanlı olarak TL depo alım ihalelerinin başlatıldığını duyurmuştu. Bankadan yapılan açıklamada “Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla Türk Lirası depo alım ihaleleri düzenlenecektir” denildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.