1,8 milyar dolar zarar açıklayan Citigroup 20 bin kişiyi işten çıkaracak

Geçen yıl birçok banka çalışan sayısını azalttığı halde direnmeyi seçen ABD'nin üçüncü büyük bankası Citigroup, 2023 dördüncü çeyrekte 1,8 milyar dolar zarar edince işgücünün yüzde 10'unu (yaklaşık 2 bin kişi) 2 yıl içinde çıkarma kararı aldı.

Ekonomi 14 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Citigroup çalışanlarının büyük kısmının çıktıkları yıllık izinden dönmeyecekleri belirtiliyor.

Geçen yılın dördüncü çeyreğinde 1,8 milyar dolar zarar ettiğini ve hisse başına zararının 1,6 dolar olduğunu açıklayan ABD’li Citigroup, işgücünün yüzde 10’una denk gelen yaklaşık 20 bin çalışanın “orta vadede” işten çıkarılacağını açıkladı. Citigroup Mali İşler Direktörü (CFO) Mark Mason bu süreyi 2 yıl olarak ifade etti. Yeniden yapılanmanın ilk çeyrek sonunda başlayacağını belirten Mason, işten çıkarmaların Citigroup’un gelir artışını engellemeyeceğini savundu.

Citigroup CEO’su Jane Fraser, eylül ayında varlıklarına göre ABD’nin üçüncü büyük bankasında kapsamlı bir revizyon yapılacağını duyurmuştu. Şirket, Fraser’ın seleflerinin giderleri kontrol altına alamaması ve ABD’nin en büyük altı bankası arasında en düşük değere sahip olması nedeniyle 2008 mali krizinden bu yana rakipleri tarafından geride bırakılmıştı.

Citigroup CEO’su Jane Fraser’ın yeniden yapılandırma çabaları da bankayı zarar etmekten kurtaramadı.

Citigroup Fraser’ın yeniden yapılandırma projesine bağlı olarak dördüncü çeyrekte 780 milyon dolarlık bir masraf kaydettiğini ve 2024 yılında 1 milyar doları kıdem tazminatı ve diğer masraflara ayırabileceğini açıkladı. Cuma günü yapılan sunuma göre, bu hamleler zaman içinde maliyetleri 2,5 milyar dolara kadar düşürebilecek.

Wall Street'te bu yıl 15 bin bankacı işsiz kalacakWall Street’te bu yıl 15 bin bankacı işsiz kalacak

Kalıcı izin planı

Citigroup, sunumuna eklediği bir dipnotta dış kaynak kullanımı yerine iç kaynakları kullanmayı tercih etmesi halinde 20 bin olan işten çıkarılacak kişi sayısının azaltılabileceğini belirtti. Önümüzdeki birkaç yıl içinde binlerce kişinin daha işten çıkarılacağı düşünüldüğünde bazı Citigroup çalışanları iş aramak için izinlerini kullanmak zorunda kalacaklar. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişi “İnsanlar agresif bir şekilde arayış içinde. Şu anda tatilde olan kıdemli başkan yardımcıları tanıyorum ama asla geri dönmeyecekler” yorumunu yaptı.

Amerikan bankaları geçen yıl maliyetleri düşürmek için Wells Fargo ve Goldman Sachs’ın başını çektiği işten çıkarmalar gerçekleştirdi. Citigroup ise Meksika operasyonları da dahil olmak üzere 2023 yılının tamamı için personel seviyesini 240 bin civarında tutarak işten çıkarmalara direnmişti.

ABD'de işten çıkarma furyasına KPMG de katıldı: 1.950 kişi işsiz kalacakABD’de işten çıkarma furyasına KPMG de katıldı: 1.950 kişi işsiz kalacak

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.