2003’ten beri 200 kez değişen Kamu İhale Kanunu’na yine revizyon geliyor

2003 yılında yürürlüğe girmesinin ardından yaklaşık 200 kez değişen Kamu İhale Kanunu'nun yine değişmesi gündemde. Kanun değişikliğini de içeren yapısal reform paketiyle ilgili yasa teklifinin Meclis tatile girmeden yasalaştırılması öngörülüyor.

Ekonomi 29 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Kamu ihalelerindeki usuller, yolsuzluğa yol açtığı için en çok eleştirilen konuların başında geliyor.

Yürürlüğe girdiği 2003 yılından bu yana en az 200 kez değişen ve yolsuzluklara neden olduğu konusunda sık sık eleştirilen Kamu İhale Kanunu’nun kamuda tasarruf çalışmaları doğrultusunda yeniden güncellenmesi gündemde. Yazarımız Başkent Üniversitesi Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu’nun sosyal medya paylaşımına göre Kamu İhale Kanunu’nda yapılacak yapısal değişikliklerle kamu harcamalarında şeffaflık, denetim ve tasarrufun artırılması hedefleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yasal düzenleme gerektiren konularda çalışmalarını hızlandırdığı yeni bir torba yasa teklifinin Meclis tatile girmeden önce yasalaştırılması hedefleniyor. Taslak çalışmalara göre tasarruf paketinin ardından gelecek ikinci mali önlemler paketi dört ana başlık altında toplanıyor:

1- Kayıt dışı ekonomi ile mücadele
2- Kamu İhale Kanunu
3- Kamu iktisadi teşebbüsü (KİT) yönetimlerinin yapısının değiştirilmesi
4- Vergi yasalarındaki istisnaların sınırlandırılması

Kayıt dışı ekonomiye daha etkin denetim geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında yeni adımlar atacak. Bu alanda daha etkin denetim mekanizmaları geliştirilecek. Kamu İhale Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle kamu harcamalarında şeffaflık, denetim ve tasarrufun artırılması hedefleniyor.

KİT yönetimlerinde yapılacak değişikliklerle yönetim kurulu başkanı ile genel müdürün aynı kişi olması uygulamasına son verilecek. Böylece hem harcamalara kısıtlama getirilecek hem de hesap verilebilirlik artırılacak.

Vergi istisnaları gözden geçirilecek

Vergi mevzuatındaki istisnalar yeniden değerlendiriliyor. Sadece kurumlar vergisinde bile 30 civarında istisna bulunuyor. Maliye bürokrasisi hangi istisnaların kaldırılacağını ve hangilerinin devam edeceğini belirlemek için bir tarama yapıyor. AK Parti kurmayları konuyla ilgili olarak “Vergi mevzuatında çok sayıda muafiyet ve istisna var. Bunların büyük bölümünün ekonomiye katkısı olmadığı düşünülüyor” yorumunu yapıyor.

Tasarruf paketinde olmaması eleştirilmişti: KÖİ sözleşmeleri mercek altına alınıyorTasarruf paketinde olmaması eleştirilmişti: KÖİ sözleşmeleri mercek altına alınıyor

100 milyar kurtarmaz, trilyonluk tasarruf paketi gerekli100 milyar kurtarmaz, trilyonluk tasarruf paketi gerekli

Lojmandan araçlara kadar dev tasarruf başladı ama bütçe açığının yanında cüce kalıyorLojmandan araçlara kadar dev tasarruf başladı ama bütçe açığının yanında cüce kalıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.