Cumhur’daki ‘müfsit’ yangınına MHP bir gün sonra su döktü: Kasıt Şimşek değilmiş

Bahçeli’nin ‘yerel halk’ ifadesi üzerinden Mehmet Şimşek’i ‘müfsit’ ifadesiyle hedef alması tartışma yarattı. 10Haber’e konuşan MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ise ifadenin Şimşek için değil İmamoğlu ve Yavaş için kullanıldığını söyledi.

Siyaset 23 Nisan 2024
MHP lideri Devlet Bahçeli ve Bakan Mehmet Şimşek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçen hafta Washington’da Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu’nda İngilizce olarak “Yerelleri (halkı ya da yatırımcıları) enflasyonun düşeceğine ikna etmemiz gerekiyor” (“We just have to convince locals that inflation is going to fall”) ifadelerini kullanmıştı. İfadeyi “yerel halk” olarak yorumlayanlar ve muhalefet Şimşek’e tepki gösterdi.

Diğer yandan bazı ekonomist ve hukukçular Şimşek’in yatırımcılar için bu ifadeyi kullandığını savundu.

Ekonomi yazarı Uğur Gürses sosyal medya platformundan “Şimşek’in ‘locals’ sözüne takılmamak gerekiyor; mesleki jargona ait bir söz. Uluslararası yatırım analistlerinin yine uluslararası yatırımcılara yazdıkları raporlarda yerleşik ve yerleşik olmayan mali yatırımcıları tanımlamakta sıkça kullandıkları bir söz” yorumu yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı dün açıklama yaparak “Ekonomi ve finans çevrelerince sıklıkla kullanılan ve kabul görmüş bu ifade üzerinden Şimşek’e atfedilen akıl dışı söylemler kabul edilemez. Kasıtlı ve bilinçli bu ithamları da şiddetle kınıyoruz” dedi.

Bahçeli'den Şimşek'e 'Cumhur İttifakını sorgulatacak' tepki: MüfsitBahçeli’den Şimşek’e ‘Cumhur İttifakını sorgulatacak’ tepki: Müfsit

Bakanlık Şimşek’in konuşmasında “locals” ifadesinin “yerel yatırımcılar” anlamında kullanıldığını açıkladı:

“Konuşmanın ilgili bölümünde Sayın Bakanımız dezenflasyonu desteklemek için programın güçlendirileceği, yapısal reformlara hız verileceği, uluslararası yatırımcıların Türk varlıklarına güçlü ilgisinin bulunduğu ve yerel yatırımcıların enflasyonun düşeceğine ikna edilmesi gerektiğini ifade etmiştir.”

Tartışmaların doruğa çıktığı nokta Cumhur İttifakı ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’den gelen sert açıklama oldu.

Pazartesi günü MHP’nin sosyal medya hesabından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için yayımlanan mesajda Bahçeli “Türk milletini ‘yerel halk’ ifadesiyle değersizleştirmeye hizmet eden müfsit zihniyetin, son günlerde maruz kaldığımız skandalların asal sorumlusu olduğunu hiç kimse inkar edemeyecektir” dedi.

Ara bozan anlamına gelen bu tanımı Bahçeli’nin hükümetin en önemli bakanı için yapması “Ortaklık bozuluyor mu?” yorumlarını getirdi.

İlerleyen saatlerde ismini vermeden açıklama yapan MHP’li kaynaklar Bahçeli’nin ABB Başkanı Mansur Yavaş ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu kastettiğini söyledi.

Hem İmamoğlu hem Yavaş geçmişte Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilciliği ile yaptıkları görüşmelerle ilgili basın açıklamalarında “yerel halk” ifadelerini kullanmıştı.

İmamoğlu birkaç gün önce bir Birleşmiş Milletler yetkilisiyle İstanbul’daki göçmenlerin durumuna ilişkin görüşmesinde İngilizce olarak ‘Mülteciler ile yerel halkın kaynaştırılması’ndan söz etmişti.

Bugün Şimşek’ten yeni bir açıklama geldi. Şimşek uluslararası bir finans platformunda programa olan ilgiden bahsettiklerini, dolayısıyla yerel kelimesinin vatandaşlarla ilgili olmadığını kaydetti.

Kelimenin finans jargonunda da yoğun olarak kullanıldığına işaret eden Şimşek “Raporlarda, konuşmalarda bunun hiçbir şekilde sosyal medyada veya şu anda muhalefetin dile getirdiği anlamda karşılığı yok. Türkiye’de uzun süre bakanlık yaptım. Milletimiz benim duruşumu bilir. Biz vatandaşımıza ve milletimize hizmetkarız. Bizim asla başkalarının iddia ettiği gibi durumumuz söz konusu olmaz” dedi.

Tartışmaya son noktayı ise 10Haber’e konuşan MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman koydu. Büyükataman “Genel Başkanımızın oradaki ifadesi çok açık ve net. Muhatapları da belli. Kaldı ki Hazine ve Maliye Bakanımız adına yapılan açıklamalarda da kastın ne olduğu ifade edildi. Buradan sanki Cumhur İttifakı paydaşları arasında itilaf varmış, bir sıkıntı, problem alanı oluşuyormuş gibi anlam yüklemek doğru değil. Bu ifadeler Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik kullanılıyor” dedi.

İlginç bir kelime tercihi: Müfsitİlginç bir kelime tercihi: Müfsit

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.