İmamoğlu ile Kaftancıoğlu arasında ‘cinsiyetçilik’ polemiği

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun iki gün önceki basına kapalı bir toplantıda “Canan Kaftancıoğlu erkek olsaydı onunla da başka türlü konuşurdum” dediği iddiası gündeme geldi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise isim vermeden İmamoğlu’na sert yanıt verdi.

Siyaset 13 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu arasında 2019 yılından bu yana gerginlik yaşanıyor.

İmamoğlu’nun 2019 yerel seçim sürecindeki kampanya direktörü Necati Özkan’ın ‘Kahramanın Son Yolculuğu: Yeni Nesil Siyasetin Zaferi’ adlı kitabı yayımlandı. Kitapta İmamoğlu’nun da bir önsözü vardı. Kaftancıoğlu Twitter hesabından kitaba tepki göstererek, “Kahramanın hikayesini yazıyorum diyerek kahramandan daha çok kendilerini kahramanlaştırmaya çalışan profesyoneller bilsinler ki; yalan, yanlış ve eksik verilerle Genel Merkez iradesinin, CHP örgütlerinin ve İstanbul ittifakının emeğine hiç kimse saygısızlık edemeyecektir!” paylaşımını yaptı.

İmamoğlu ise, Kaftancıoğlu’nun bu konuda kamuoyu önünde olumsuz bir yorumda bulunmasını eleştirdi: “Canan Hanım’ın kendi fikrini beyan etmesine bir şey demiyorum ancak bulunduğumuz pozisyon itibariyle parti içi yoruma vesile olacak ve partinin bu anlamda etkileneceği bir psikolojik ortamda bunu yorumlamasını doğru bulmuyorum. Çünkü ben partimi ya da partili kimlikleri etkileyecek bir konuşmayı ne basın önünde yaparım, ne de tweet atarım.”

CHP İstanbul başkanlığında 'Beykoz' krizi: Kaftancıoğlu'na sert sözlerCHP İstanbul başkanlığında ‘Beykoz’ krizi: Kaftancıoğlu’na sert sözler

‘Aptal’ ve ‘şizofreni’ iddiaları

Kaftancıoğlu ile İmamoğlu arasındaki gerilimin son dönemde arttığına dair iddialar, bazı söylentilerle birlikte ortaya atıldı.

Bir yazıda, Kaftancıoğlu’nun İmamoğlu için daha önce “aptal” ve “müteahhit kafalı” ifadelerini kullandığı ve son olarak da “Şizofren gibi davranıyor” dediği; bir başka yazıda ise İmamoğlu’nun alternatif bir il teşkilatı kurduğu iddia edildi.

Bu konunun gündemde kalmaya devam etmesi üzerine İmamoğlu kısa bir açıklama yaptı ve “Canan Kaftancıoğlu, nezaketli bir hanımefendidir. Yani bu bahsi geçen kelimeleri bir kadın olarak söylememiştir, diye düşünüyorum. Söyleyeceğim bu kadar” dedi.

Kaftancıoğlu ise Twitter’dan yaptığı paylaşımlarla İmamoğlu’na hakaret ettiği iddialarını yalanladı.

‘Cinsiyetçi bakışınızı değil zekanızı konuşturmayı deneseniz’

Gelelim, son atışmaya…

Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer, dünkü yazısında, İBB Başkanı İmamoğlu’nun 11 Temmuz günü CHP ilçe başkanları ile Anadolu yakasında bir değerlendirme toplantısı yaptığını yazdı.

Sultangazi CHP ilçe başkanı Murat Poyraz ile İmamoğlu arasında gerginlik çıktığını öne süren Yalçın Bayer, İmamoğlu’nun “ Canan Kaftancıoğlu erkek olsaydı onunla da başka türlü konuşurdum” dediğini iddia etti.

CHP İstanbul’da Kaftancıoğlu ile İmamoğlu arasında kazanlar kaynamaya devam ediyorCHP İstanbul’da Kaftancıoğlu ile İmamoğlu arasında kazanlar kaynamaya devam ediyor

Canan Kaftancıoğlu ise İmamoğlu’nun söylediği iddia edilen “Canan Kaftancıoğlu erkek olsaydı onunla da başka türlü konuşurdum” cümlesine isim vermeden yanıt verdi.

“Bugünlerde siyaset yaptığını zanneden kimi ‘errkek siyasetçilerin!’ biz kadınlara yönelik cinsiyetçi ifadeler kullandıklarını görüyorum” diyen Kaftancıoğlu, İmamoğlu’na şu göndermede bulundu:

“Sadece ben değil bütün kadınlar görüyor ve takip ediyoruz elbette…

Hoşunuza gitmese de yaşamın her alanında olduğu gibi siyasette de kadının varlığına alışacaksınız beyler!

Eril bakışınıza rağmen katlanarak artacağız üzgünüm:(

Siyasette sataşma vardır ve kıymetlidir ancak bunun için cinsiyetçi bakışınızı değil -olduğu kadar- zekanızı konuşturmayı deneseniz eminim daha başarılı olursunuz.

Biz kadınlardan söylemesi :)”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.