206 işçisi asgari ücret alan GÜBRETAŞ’ta grev hazırlığı

GÜBRETAŞ fabrikasında çalışan 280 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sendika ve işveren masada anlaşmaya varamadı. 2 Mayıs'ta anlaşma sağlanamazsa 12 Mayıs'ta greve gidilecek.

Ekonomi 27 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Gübre Fabrikaları A.Ş. (GÜBRETAŞ) fabrikasında çalışan 280 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sendika ve işveren masada anlaşmaya varamadı. 2 Mayıs’ta yapılacak görüşmelerde de anlaşma sağlanamazsa Kocaeli Yarımca tesislerinde 12 Mayıs’ta grev uygulamasına gidilecek. Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Şirketimizin 2023-2024 dönemini kapsayan ve işçi sendikası Petrol-İş ile işveren sendikası KİPLAS arasında gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması halinde Petrol-İş sendikası tarafından 12.05.2023 tarihinde başlatılmak üzere Kocaeli Yarımca tesislerimizde grev uygulama kararı alındığı işveren sendikamıza iletilmiştir” denildi.

Petrol-İş Şube Başkanı Nesimi Yetişoğlu ve iş yeri temsilcileri dün fabrikaya grev kararlarını asarak, işçileri süreçle ilgili bilgilendirdiler.

Açıklamada süreçle ilgili görüşmelerin devam ettiği belirtildi. Petrol-İş Sendikası Kocaeli Şubesi ise açıklamasında, “Şubemizin örgütlü olduğu GÜBRETAŞ işyerimizde 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla başlayan toplu sözleşme sürecinde işveren ile bugüne kadar yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine grev ilanını üyelerimiz ile birlikte işyeri ilan tahtasına astık” ifadelerine yer verdi.

206 işçinin maaşı asgari ücretin altında kalmıştı

Ocak ayında asgari ücretin 8 bin 500 lira olması nedeniyle fabrikada 206 işçinin ücreti asgari ücretin altında kaldı. Ardından yasal zorunluluk nedeniyle ücretler yeni asgari ücret seviyesine çıkartıldı. Bunun üzerine sendika işçi ücretlerinin Kocaeli’deki fabrikalardaki ücret ortalamasına çıkması için sözleşmenin yürürlük tarihinde 7 bin 700 lira civarında kalan işçi ücretlerinin üzerine yüzde 150 oranında zam istedi. Ancak işveren bu teklife yaklaşan bir teklif dahi vermeyerek arabulucu sürecinde yüzde 60 zam teklifini masaya getirdi. Sendika ve işçiler işverenin verdiği teklifi kabul etmedi. Bunun üzerine arabulucu raporlarının gelmesi ile birlikte grev süreci başladı. Günlerdir toplu sözleşmenin masada bitmesi için fabrikada eylem yapan işçiler Petrol-İş Sendikası ile birlikte grev kararlarını dün fabrikaya astı. 12 Mayıs’ta greve çıkmaya hazırlanan sendikayı işveren 2 Mayıs’ta masaya davet etti. 2 Mayıs’ta anlaşma sağlanmazsa grev kararı uygulanacak.

Yüzde 25 zam teklif eden Reuters greve gidiyorYüzde 25 zam teklif eden Reuters greve gidiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.