Bu bir U dönüşüdür: Para kurulundakiler ‘Yüzde 5 enflasyon hedefine böyle ulaşılamaz’ dedi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu eski görüşlerinden vazgeçti ve ‘Politika faizini hedefe ulaşmayı sağlayacak mali ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyeceğiz’ dedi.

Ekonomi 4 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası'nın Aralık ayında faiz artırımına son vereceğini tahmin ediyor.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini yüzde 8.5’ten yüzde 15’e çıkardığı toplantının ardından dün yayınladığı toplantı özetinde tam bir U dönüşü yaptı. Merkez Bankası Başkanlığı’na getirilen Hafize Gaye Erkan’ın yeni üye olarak katıldığı kurulun, eski üyeleri Emrah Şener, Mustafa Duman, Taha Çakmak, Elif Haykır Hobikoğlu ve Yusuf Tuna kısa süre öncesine kadar dillendirdikleri görüşlerin tam aksini savunan bir metne imza attılar. Toplantı özetinde bugüne kadar uygulanan politikaların işe yaramadığı için değiştirileceğini dile getiren ifadeler kullanıldı.

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde Kurul, mevcut para politikası çerçevesinin enflasyon görünümü ve yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında yüzde 5 enflasyon hedefini gerçekleştirmekten çok uzak olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Nass bitti, 'liralaşma' rafa kalktı, faiz geri geldi: Yüzde 15Nass bitti, ‘liralaşma’ rafa kalktı, faiz geri geldi: Yüzde 15

Hedefe uygun politika faizi belirlenecek

TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özetinde, Kurul’un politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyeceği belirtildi. Kurul, mevcut para politikası çerçevesinin enflasyon görünümü ve yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında yüzde 5 enflasyon hedefini gerçekleştirmekten çok uzak olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Parasal sıkılaştırma kademeli olarak güçlendirilecek

Toplantı özetinde, faiz artırımı sonrası yapılan açıklamadaki ifadeler tekrarlanarak fiyat istikrarındaki bozulmanın makroekonomik istikrarı ve özellikle finansal istikrarı tehdit ettiğine dikkat çekildi ve “Bu doğrultuda Kurul, adımları gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilen bir parasal sıkılaştırma sürecinin uygulanmasına karar vermiştir. Parasal sıkılaştırma sürecinin enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar devam etmesi öngörülmüştür” ifadelerine yer verildi.

2018’deki büyük faiz artırımından sonra ne olmuştu? Şimdi ne olabilir?2018’deki büyük faiz artırımından sonra ne olmuştu? Şimdi ne olabilir?

 Faiz artışı sıkılaştırma sürecinin ilk adımı

PPK toplantısının özetlerini yayımladı. TCMB, kurulun bu kararı dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için başlatılan parasal sıkılaştırma sürecinin ilk adımı olarak öngördüğünü vurguladı.

‘Piyasa mekanizmalarını işlevsel hale getirmek şart’

PPK özetlerinde, enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki bozulmaya yapılan vurgu dikkat çekerken hedeften oldukça uzaklaşan enflasyonun para politikasının etkin kullanımını gerektirdiği tespitinde bulunularak parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasıyla para politikasının etkinliği artacağına işaret edildi. Özetlerde hizmet enflasyonundaki katılığa, iç talepteki güçlü duruşa, kur artışlarının tüketici enflasyonuna yansımaya başladığına ve kredi mevduat faizleri arasındaki makasa dikkat çekilerek kurulun parasal sıkılaştırma ile mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçevenin sadeleşmesi süreciyle piyasa mekanizmalarının işlevselliğinin artırılması gerektiğini değerlendirdiği yer aldı.

Merkez Bankası'ndan ürkek sadeleşme adımlarıMerkez Bankası’ndan ürkek sadeleşme adımları

 ‘Yeni adımlar gerekli’

Parasal sıkılaştırma sürecinin makroekonomik ve finansal koşullar üzerindeki etkilerine dair analizlerin incelendiği, faiz artırım senaryolarının enflasyon, kredi büyümesi, faizler, ekonomik aktivite üzerindeki etkileri ile bankacılık stres testlerinin değerlendirildiği belirtilen özette enflasyon görünümünün bu doğrultuda yeni adımlar atılmasını gerekli kıldığı vurgulandı.

Sadeleşme yavaş olacakmış

PPK özetlerinde, “Enflasyon ve enflasyon eğilimi yakından takip edilecek, TCMB fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul hedeften oldukça uzaklaşan enflasyonun para politikasının etkin kullanımını gerektirdiği tespitinde bulunmuştur. Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır” denildi.

PPK özetinde ayrıca sadeleşme politikasına da işaret edilerek değişiklerin zamana yayılacağını gösteren ‘sürecin kademeli olmasına karar verildiği ve sadeleşme sürecinde dönüşümün hızı ve sıralamasının etki analizleri ile belirleneceği’ ifadesine yer verildi.

New York Times: Gaye Erkan 'cam uçurum'daNew York Times: Gaye Erkan ‘cam uçurum’da

 

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.