“Finansal teknoloji ürünlerinde iddialıyız, ithalatının önünde ciddi bir engeliz”

Matriks yönetim kurulu üyesi Cem Tutar yapay zekâ, sanal ve artırılmış gerçeklik ve Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra emir yönetim altyapılarına da ciddi yatırımlar yaptıklarını söylüyor.

Ekonomi 31 Temmuz 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Cem Tutar, işlerini ve Ar-Ge çalışmalarını sadece ekonomik gelişmeleri ya da tahminleri dikkate alarak yapmadıklarının altını çiziyor.

Türk yazılım mühendisleri tarafından Türkiye’de geliştirilen, Büyük Veri (big data) tabanlı altyapılardan beslenen, sektörün ilk mobil uygulaması ve yapay zekâ destekli finansal veri izleme-işlem platformunun mimarı Matriks, henüz teknoloji ihracatına başlamamış olsa da finansal teknoloji ithalatını ciddi ölçüde engelliyor. Çünkü Matriks Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Cem Tutar’a göre, Türkiye finansal alt yapı ve teknolojilerde ürün satmak isteyen şirketlerin çok sık ziyaret ettiği bir ülke. Ancak içeride ülkenin ihtiyaçlarına göre ürün geliştiren Matriks gibi bir şirketin varlığı onların istedikleri gibi at oynatmalarını engelliyor. Tutar, bu şirketlerin Matriks ile de görüştüğünü de belirterek şunları söyleyen Tutar şunları söylüyor:

“Ancak kullandığımız alt yapı, algoritmik işlem, emir yönetim sistemleri (OMS) ürünleri ve Türk usulü iş yapmanın getirdiği gücümüzü ve güven duygusunu görünce, umdukları başarıyı yakalayamadan ülkelerine geri döndüler. Sonuçta Matriks olarak Türkiye’de oluşan finansal verinin ülkede kalmasını sağladık ve  finansal teknoloji ithalatının önüne ciddi bir engel koymuş olduk”.

Yapay zekâ sayesinde yunusları dinledilerYapay zekâ sayesinde yunusları dinlediler

‘Bu şirket hep çok çalışıyor’

Cem Tutar, işlerini ve Ar-Ge çalışmalarını sadece ekonomik gelişmeleri ya da tahminleri dikkate alarak yapmadıklarını söylüyor. Türkiye’nin etkilendiği tüm ekonomik koşullardan etkilendiklerini ancak sermaye piyasalarına ilginin artacağı güne her zaman hazır olmaları gerektiğinin bilinciyle fark yaratacağına inandıkları yeni projeler üzerinde de yoğunlaştıklarının altını çiziyor. Bu nedenle de  ”Matriks’in Türkiye’de sermaye piyasalarına ilgi arttığında da azaldığında da hep çok çalıştığına” dikkat çekiyor.

Yaklaşık 110’u yazılım ve Ar-Ge ekibi olmak üzere 200’ü aşkın çalışanıyla sermaye piyasalarına yeni nesil inovatif ürünler sunan Matriks kuruluşunun 19. yılında Türkiye’deki dünya devi iki rakibi gibi kendi verisini yayınlama hedefine ulaşmış. Hisseleri  Borsa İstanbul’da da işlem gören şirketin ana faaliyet alanını Türkiye ve dünya finans piyasalarında oluşan veri, haber ve yorumların analiz imkanıyla birlikte anlık olarak sunulmasının yanı sıra, piyasa işlem platformları, emir ve risk yönetim sistemleri başta olmak üzere sektörün ihtiyacına yönelik teknolojik çözüm geliştirmeleri oluşturuyor.

Matriks’in işlem platformları borsa yatırımcıları tarafından çok iyi tanınıyor. Bunun yanı sıra çok değerli alt yapı ürünlerinin de bulunduğu söyleyen Cem Tutar şöyle konuşuyor:

“25 aracı kurumda aktif olarak kullanılan bir emir yönetim sistemi ürün ailemiz mevcut. Bunlardan biri olan stopout, kurum risklerini yönetilmesine yardımcı olarak, aracı kurumların büyük fiyat hareketlerini en az zararla hatta zararsız bir şekilde atlatmasını sağlıyor. Volatilitenin arttığı koşullar için Matriks tarafından geliştirilen risk yönetim ürünleri, stop yapıları, anında müdahale eden otomatik sistemler bulunuyor. Matriks, yapay zekâ, sanal ve artırılmış gerçeklik ve Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra emir yönetim altyapılarına da ciddi yatırımlar yapıyor. Aynı zamanda aracı kurumların teknoloji departmanı gibi de çalışıyoruz ve çok sayıda aracı kurumun fark yaratan ürünlerine imza atıyoruz”.

Robot süpürgeler, yapay zekanın iyi niyet elçileri olabilir mi?Robot süpürgeler, yapay zekanın iyi niyet elçileri olabilir mi?

Hedef, ekosistemi büyütmek

Matriks haziran ayında iki özel projeyi hayata geçirmiş. Bunlardan biriyle para ve sermaye piyasaları konusunda fikri ya da projesi olan girişimcilere kapılarını açarken, diğeriyle de sektördeki kadın istihdamını artırmayı hedefliyor. Matriks’in ortaya çıkış ve bugüne geliş öyküsünün temelinde start up hikayesi olduğuna dikkat çeken Cem Tutar, ‘Matriks Ekosistemini Genişletiyor’ projesini şöyle anlatıyor:

“Yatırım almamış bir start up olarak süreci ve zorlukları çok iyi biliyoruz. Bizim dünyamızda, çok iyi bir teknoloji geliştirmeniz ya da çok iyi bir fikrinizin olması başarılı olacağınız, fikri hayata geçireceğiniz anlamına gelmiyor. Çoğu zaman fikrin doğru zamanda doğru kişiye doğru insanlara ulaşması, yaygınlaşması, satılması da yetmiyor. Sürdürülebilir bir iş modeli gerekiyor. Biz de bu süreci çok yakından deneyimlemiş bir şirket olarak girişimcilere kapılarımızı açmak istedik. ‘Matriks Ekosistemini Genişletiyor’ projesini 15 Haziran itibariyle başlattık. İlk başvuruyu aldığımız andan itibaren de projelerle ilgili ön elemeye başladık. Bize bir fikirle gelen ve iş ortaklığı proje programına katılmaya hak kazanan herkese API’lerimizi, borsa verilerini açıyoruz. Altyapımızdan,  bilgi birikimi ve tecrübemizden faydalansınlar, kendilerini geliştirsinler istiyoruz. Matriks Ekosistemi’ne katılmaya hak kazananlar arasından seçilen projelere toplam 5 milyon TL’lik yatırım yapmayı ve 1 milyon TL’lik destek sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca uygun görülen ürünleri Matriks platformlarına, satış ve pazarlama kanallarına entegre ederek, müşterilerimize sunmayı planlıyoruz.”

Kadın çalışan oranında sektörün çok önünde

Matriks’in çalışanlarının yüzde 33’ünün kadın ve kadın çalışanların yüzde 30’u da mühendis. Kadın çalışanların yüzde 28’i yönetici pozisyonunda yer alıyor ve
yönetim kurulunda da bir kadın var.  Buna karşın bağımsız platformların araştırmalarına göre kadın çalışanların sektörde yüzde 9,9 olarak ortaya çıkan oranı Matriks’in bu konuda hayli yol aldığını gösteriyor. Matriks yönetim kurulu üyesi Cem Tutar bu durumun kendileri için yeterli olmadığını belirterek “Biz yazılım tarafındaki kadın sayısını artırmanın sektörümüze değer katacağına inanıyoruz” diyor. Bu nedenle de teknolojide rol model kadınlar yetiştirmeyi hedefleyen eğitim teknolojisi girişimi Up School ile bir program başlatmışlar. Hem sektördeki kadın istihdamını artırmak hem de deprem bölgesiyle ilişkili öğrenci ya da yeni mezun kadınların yazılım alanındaki kariyerlerine katkı sağlamak amacıyla ‘’Matriks Android Yazılımcı Meslek Edindirme
Programı’’ projesini hayata geçirilmiş.

Programın başvuruları 2 Temmuz’da tamamlanmış. Toplam 425 kişinin başvurduğu programda yapılan testler ve mülakatlar sonucunda deprem bölgesinden kadınların da dahil olduğu 50 kişi belirlenmiş ve eğitimler başlamış. Adaylar üç ay süreyle yoğun bir
eğitim programına katılacak. Matriks’in deneyimli Mobil Geliştirme ekibi de program boyunca mentorluk desteği sağlayacak. Matriks bu program sonunda başarılı katılımcılardan bazılarını ekibine dahil edecek. Programa katılan tüm kadınlar Up School’un kariyer havuzunda yer alarak sektördeki kariyer imkanlarından yararlanma şansı da elde edecek.

Yapay zeka sağ olsun: Barış Manço 'Nothing Else Matters'ı, Freddie Mercury 'Dönence'yi seslendirdiYapay zeka sağ olsun: Barış Manço ‘Nothing Else Matters’ı, Freddie Mercury ‘Dönence’yi seslendirdi

‘Finansal sürdürülebilirlik çok önemli’

Şirket kurulduğu ilk günden bu yana belli bir çizgide büyümesini sürdürmüş. Tutar, finans sektörüne yönelik sundukları ürün ve hizmetlerde olduğu gibi, finansal anlamda da sürdürülebilirliğin çok önemli olduğunu belirterek “Belirsizliklerin ve beklenmedik zorlukların gölgesinde elde ettiğimiz rakamların uzun vadeli planlarımızla uyumlu gelişiminden de son derece mutluyuz” diyor. Matriks 2022 yılında satışlarını bir önceki yıla göre  yüzde 51 artışla 250 milyon 101 bin TL’ye, net kârını yüzde 127 artışla 58 milyon 694 bin TL’ye yükseltmiş. 2023 ilk çeyrek verileri ise işlerin daha da iyi gittiğini gösteriyor.2023 yılının ilk çeyreğinde de satışları 104,3 milyon TL’ye, net kâr ise 22,1 milyon TL’ye ulaşmış.

Finansal Okur Yazarlık Akademisi de var

Matriks çatısı altında kurulan ve kâr amacı gütmeyen Matriks Akademi’nin uzun yıllardır finansal okur yazarlığa ilişkin faaliyetler yürüttüğünü hatırlatan Cem Tutar, Matriks’in 20. yılında Matriks Akademi’yi daha da güçlü hale getirerek, finansal okur yazarlığı artırmada en önemli adreslerden biri olması için çalıştıklarını söylüyor. Matriks Akademi’nin faaliyet amacının hem yatırımcılar hem de bu konuyla ilgilenen herkes için dijital bir kütüphane oluşturmak olduğunu anlatan Tutar, kendini
algoritmik işlemler konusunda geliştirmek isteyen yatırımcılara kaynak oluşturmak üzere kurdukları algokutuphanesi.com’u daha da geliştirdiklerini ve ürünleriyle entegre ettiklerini ifade etti. Cem Tutar, farklı örnekler ve eğitim videolarının bulunduğu algokutuphanesi.com’da yatırımcıların kendi stratejilerini kodlamak için mevcut örnekleri inceleyebildiği gibi, eğitici videolarla stratejilerine en uygun algoritmayı oluşturmalarında gerekli temel bilgileri de edindiklerini söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler