İtalya’da yüksek kâr açıklayan bankalara ek vergi

İtalya'da yüksek kârlar açıklayan bankacılık sektörüne bir kerelik yüzde 40 ek vergi getirildi. İtalyan hükümetinin sürpriz kararı bankacılık hisselerinin düşmesine yol açtı.

Ekonomi 9 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
İtalya hükümeti, yüksek kar açıklayan bankalara ekstra yüzde 40 vergi getirdi.

İtalya’da hükümet yüksek faizler nedeniyle yüksek kar elde ettiğini düşündüğü bankalardan ek vergi alıyor.  Pazartesi gecesi geç saatlerde yapılan kabine toplantısında bankalara Haziran 2024’ün sonuna kadar tek seferlik kredi faiziyle mevduat faizi arasındaki farktan elde ettikleri gelirlere yüzde 40 ek vergi getirilmesini onaylandı. Ek vergi yalnızca 2022’deki faiz marjı 2021’de kaydedilen faiz marjını en az yüzde 3 aşarak yüksek kâr eden bankalara uygulanacak. Kararın yürürlüğe girmesi için ise 60 gün içinde meclis onayını alması gerekiyor.

Gelir ilk kez ev alanlar için kullanılacak

Başbakan yardımcısı Matteo Salvini kabine toplantısından sonra düzenlediği basın  basın toplantısında toplanan vergilerin, vergi indirimleri ve ilk kez ev alanların ipotek sübvansiyonları için kullanılacağını söyledi. Salvini, ek verginin artan faiz oranlarından etkilenen ailelere ve işletmelere yardım etmek için de kullanılacağını ekledi. Ulusal bankacılar derneği Fabi’ye göre, yükselen faiz oranları hanehalkı maliyesini zorladığından, yaklaşık 1 milyon İtalyan aile mart ayında toplam 14,9 milyar euroluk kredi ve ipotek ödemesini yapamadı. İtalya dışişleri bakanı Antonio Tajani geçen ay Avrupa Merkez Bankası’na faiz oranlarını yükseltmeyi bırakması için çağrıda bulunarak, yüksek oranların borçluları zorladığını ancak enflasyonu kontrol edemediğini söylemişti.

İşlenmemiş altın ithalatına 'kota' yolda, mücevher ithalatına ek mali vergi geldiİşlenmemiş altın ithalatına ‘kota’ yolda, mücevher ithalatına ek mali vergi geldi

3 milyar euro gelir sağlayacak

Vergi düzenlemesi aralarında taksi plakalarından yabancı yatırımlara kadar her konunun bulunduğu torba yasa tasarısında bulunuyor. Bir kerelik ek verginin İtalyan Hazinesi’ne 3 milyar euro gelir sağlaması bekleniyor.

Piyasalar için sürpriz olan karar bankacılık hisselerinin düşmesine neden oldu. Ülkenin en büyük iki bankası olan Intesa Sanpaolo ve UniCredit’in hisseleri, günü sırasıyla yüzde 8,67 ve 5,94 değer kaybederek kapattı.  Devlete ait Monte dei Paschi di Siena’nın hisseleri yüzde 10,83, ülkenin üçüncü büyük bankası Banco BPM’in hisseleri de günü yüzde 9,9 değer  kaybederek tamamladı.

İspanya ve Macaristan’da uygulanmıştı

Analistler, bankaların geçmişe yönelik tedbire direnme ihtimalinin yüksek olduğunu ve bunun da hükümetin parlamento desteğini sağlamaya çalışırken şiddetli çatışmalara yol açacağını söylüyor. Derecelendirme kuruluşu DBRS Morningstar’a göre İtalya’nın en büyük beş bankası, 2023’ün ilk yarısında bir önceki yıla göre yüzde 64 artışla 10.5 milyar euro toplam kar açıkladı. Daha önce İspanya ve Macaristan’da bankacılık sektörüne aşırı kazançları nedeniyle ek vergi getirilmişti.

Zeytinyağını yüksek fiyata satanlara gözdağıZeytinyağını yüksek fiyata satanlara gözdağı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.