31 ton altın, 4 milyar dolar ülke değiştiriyor: Yıllardır kilit altındaydı

İngiltere Merkez Bankası’nda tutulan Venezuela’ya ait 31 ton altın rezervinin New York Fed’e taşınması ve uluslararası krediler için teminat olarak kullanılması konusunda hükümet ve muhalefet anlaşmaya yakın.

Dünya 22 Eylül 2026

Venezuela hükümeti ve muhalefeti İngiltere Merkez Bankası kasalarında bulunan yaklaşık 4 milyar dolar değerindeki 31 ton altın rezervinin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) New York’taki kasalarına transfer edilmesini öngören planda son aşamaya geldi. Anlaşmaya göre altınlar satılamayacak, uluslararası finansman olanakları için teminat gösterilecek.

Görüşmelerdeki ana konulardan birini rezervlerin hukuki kontrolünün Delcy Rodriguez liderliğindeki Venezuela yönetimine devredilmesi oluşturuyor. Ancak planlama altınların doğrudan satılmasına izin vermiyor. 31 tonluk rezerv sadece uluslararası finans kuruluşlarından çekilecek kredilerde teminat işlevi görecek.

Altının teminat gösterilmesiyle sağlanacak kaynağın ülkede haziran ayında meydana gelen iki büyük depremin ardından yürütülen yeniden inşa faaliyetlerinde kullanılması hedefleniyor. Ayrıca söz konusu kaynağın Venezuela’daki yüksek enflasyonla mücadele adımlarında değerlendirilmesi öngörülüyor.

Financial Times’ta yer alan habere göre Venezuela’nın Londra’daki altın rezervlerine erişimi İngiltere’nin 2018 yılındaki devlet başkanlığı seçimlerinin ardından Nicolas Maduro yönetimini meşru tanımamasıyla engellenmiş ve konu İngiliz mahkemelerine taşınmıştı.

Maduro’nun ocak ayında ABD operasyonuyla iktidardan uzaklaştırılması sonrası görevi üstlenen Delcy Rodriguez’in İngiltere Kralı Charles’a diplomatik çağrısına rağmen rezervler kullanıma açılmamıştı. Anlaşmanın tamamlanması halinde yıllardır süren hukuki ve diplomatik süreçte yeni bir aşamaya geçilmiş olacak.

Hollanda Merkez Bankası ise mart ve ağustos aylarında ABD ve Kanada’da bulunan toplam 86 tonluk altın rezervini İngiltere’ye taşımıştı. Banka karar gerekçesi olarak İngiltere Merkez Bankası’ndaki yüksek likiditeyi ve kriz dönemlerinde rezervlerin daha hızlı kullanılabilmesini göstermişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.