Perakende satışlar ekimde vites yükseltti

TÜİK’e göre sabit fiyatlarla perakende satış hacmi ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2 gibi yüksek oranda arttı. Yıllık artış enflasyonun da etkisiyle yüzde 83,6 arttı. Otomotiv yakıtı satışları ise hem aylık hem yıllık bazda düştü.

Ekonomi 14 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Uzun süredir üretimden kopuk şekilde sürdürdüğü artışına ağustosta son veren eylülde de bu trendi sürdüren perakende satışlar ekimde yine yön değiştirdi.

Sanayi üretiminin hız kestiği ekim ayında tüketici yine harcamaya devam etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Perakende Satış Endeksleri ekim ayı verilerini açıkladı. Uzun süredir üretimden kopuk şekilde sürdürdüğü artışına ağustosta son veren eylülde de bu trendi sürdüren perakende satışlar ekimde yine yön değiştirdi. TÜİK’e göre sabit fiyatlarla perakende satış hacmi (2015=100) ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2 gibi yüksek oranda arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,9 oranında, gıda dışı satışlar ise (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 3,0 artarken, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 0,2 azaldı.

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi (2015=100) 2023 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 13,7 oranında arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 13,8; gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 18,9 artarken otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 3,3 azaldı. Akaryakıt fiyatlarında son bir yıldaki yüksek oranlı fiyat artışlarının otomotiv yakıtı satışlarını çok ciddi etkilediği görülüyor.

Cari fiyatlarla ciroya enflasyon dopingi

Cari fiyatlarla perakende ciro (2015=100) ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre hafif bir düşüşle yüzde 83,6 oranında arttı. Ancak artışın TÜİK’e göre ekimde  yıllık bazda yüzde 61,3 olan TÜFE’nin hayli üzerinde olduğu görülüyor. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 86,8; gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 91,9 arttı. Otomotiv yakıtı satışları ise talepteki gerilemeyle enflasyonun altında yüzde 55,9 artış gösterdi.

Cari fiyatlarla perakende ciro (2015=100) ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 4,6 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 4,7 artarken, gıda dışı satışlardaki (otomotiv yakıtı hariç) artış ise yüzde 6,7 oldu. Otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 2,3 azaldı.

Perakendecilerin güveni dipte, yaklaşık yarısı satışlarında düşüş bekliyorPerakendecilerin güveni dipte, yaklaşık yarısı satışlarında düşüş bekliyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.