4 liraya Hırvatistan’da ev sahibi olmak istemez misiniz?

Hırvatistan'da nüfusu 2 bine kadar düşen Legrad kasabasına yerleşimi teşvik etmek için bazı evler 13 cent'ten (yaklaşık 4 lira) satılmaya başlandı. Tek koşullar 45 yaşın altında ve mülksüz olmak. Benzer uygulamayı İtalyan kasabaları da yapmıştı.

Ekonomi 28 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
2021'de 17 evi satışa çıkararak 2 bin olan nüfusunu az da artırmayı başaran Legrad, şimdi de bazı evleri neredeyse bedavaya veriyor.

Türkiye’de bir ev sahibi olmanın bedeli artık neredeyse çift haneli milyonlarla ifade edilirken, Hırvatistan’ın Legrad kasabasında 4 liraya ev sahibi olmak mümkün. Evet evet, yanlış duymadınız. Hırvatistan’ın kuzeyinde, Macaristan’la sınırı olan bu küçük kasabada nüfus 2 bin kişiye kadar düşünce de yerel yöneticiler bölgeye yerleşimi artırmak için 2018 yılında çeşitli yöntemler denemeye karar vermiş. Hırvatistan hükümeti de bu ay bir grup evin sadece 13 sentten (yaklaşık 4 lira) satışa hazır olduğunu duyurdu.

45 yaşın altında olmak şart

Evlerden birini satın almaya hak kazanmak için başvuru sahiplerinin 45 yaşın altında, evlilik içi ya da evlilik dışı birliktelik içinde olması ve sabıka kaydının bulunmaması gerekiyor.

En önemlisi, bu düşük maliyetli evlerden birini kapmak istiyorsanız mülk sahibi olmamanız gerekiyor ancak yetkililer bunun Hırvatistan’da mı yoksa dünyanın başka bir yerinde mi olduğu konusunda herhangi bir şey söylemiyor.

Yerel Hırvat medya kuruluşu HRT, programın 2018’de başlamasından bu yana kasabada daha fazla çocuk olduğunu ve bunun sonucunda yeni bir kreş bile inşa ettiklerini açıkladı. Legrad Belediye Başkanı Ivan Sabolić HRT’ye verdiği demeçte “Kullanıma hazır toplam beş ev satıldı. Üç aile şimdiden taşındı ve bizi sevindiren şey, her üç ailenin de taşınma sırasında yeni bir üyeye hoş geldin demesi oldu. Bu da kreşteki çocuk sayısını artırdı” dedi.

Hırvatistan’daki bu güzel sahil kasabasının nüfusu 2 bine kadar düşmüş durumda.

2021’de 17 ev satıldı

2021 yılında Legrad, 19 boş evi ve terk edilmiş inşaat alanlarını Hırvatistan’ın o zamanki para birimi olan 1 kuna fiyatına satışa çıkarmıştı. Reuters’a göre 17 tanesi satıldı. Evlerin çoğu bakımsızdı, bu nedenle belediye gerekli tadilatlar için 25.000 kuna (yaklaşık 3.558 dolar) ödeyeceğini söyledi.

Özel mülkiyete ait bir ev satın almak isteyen yeni sakinler için belediye fiyatın yüzde 20’sini veya 35.000 kunaya (yaklaşık 5.056 dolar) kadarını karşılamayı teklif etti. Kasabanın bu kez aynı teşvikleri sunup sunmayacağı ise belli değil.

Sicilya’da Mussomeli de 1 euroya ev sattı

Hırvatistan, azalan nüfusunu artırmak için bu tür bir yaklaşım benimseyen ilk ülke değil. Sicilya’daki Mussomeli kasabası da yıkılmaya yüz tutmuş evleri 1 euro karşılığında satarak viral olmuştu.

Sicilya’daki Mussomeli kasabası da yıkılmış evleri 1 euroya satarak adından söz ettirmişti.

“The Sopranos” ve “Good Fellas”ın yıldızı Lorraine Bracco da Sambuca di Sicilia adlı farklı bir İtalyan kasabasında 1 euroluk bir ev satın alarak bu trende dahil oldu.

Anlaşma tamam: İtalya göçmenleri Arnavutluk'a 'paslayacak'Anlaşma tamam: İtalya göçmenleri Arnavutluk’a ‘paslayacak’

Arnavutluk'ta hesap ödemeyen İtalyan turistlerin faturasını büyükelçilik ödedi: 'Gidin ve bu aptalların faturasını ödeyin'Arnavutluk’ta hesap ödemeyen İtalyan turistlerin faturasını büyükelçilik ödedi: ‘Gidin ve bu aptalların faturasını ödeyin’

Arnavutluk’ta hayat pahalılığı isyanıArnavutluk’ta hayat pahalılığı isyanı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.