Cari açık yıllıkta düştü, aylıkta arttı

Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı verilere göre ocak ayında 2,52 milyar dolar seviyesine revize edilen cari açık şubatta 3,27 milyar dolara çıkarak son yedi ayın en yüksek rakamı oldu. Açık 12 aylıkta ise 31,8 milyar dolara geriledi. 

Ekonomi 17 Nisan 2024
Bakan Şimşek, bu eğilimle yıl sonunda cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,5’in altında gerçekleşebileceğine işaret etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı verilere göre ocak ayında 2,52 milyar dolar seviyesine revize edilen cari açık şubatta 3,27 milyar dolar oldu. Türkiye’de cari denge şubat ayında 3,27 milyar dolar açık verdi. Böylece cari dengede 5,7 milyar dolarlık açık görülen Temmuz 2023’ten bu yana en yüksek açık rakamına ulaşıldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi cari dengenin 3,7 milyar dolar açık vermesi yönündeydi. Ocak ayında cari dengede 2,52 milyar dolarlık açık görülmüştü. 12 aylık cari açık ise şubatta 37,6 milyar dolardan 31,8 milyar dolara geriledi. Şubat ayında çekirdek denge göstergesi olan altın ve enerji hariç cari denge ise 2,1 milyar dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 4,8 milyar dolar olurken hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 2,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler iki milyar doları buldu.

Doğrudan yatırımlarda çıkış

Şubat ayında doğrudan yatırımlarda çıkış dikkat çekti. TCMB verilerine göre doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net çıkışlar 142 milyon dolar oldu. Portföy yatırımlarında 4,4 milyar dolarlık net giriş gerçekleşti. Alt kalemler itibariyle incelendiğinde yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 136 milyon dolar net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 98 milyon dolar net alış yaptığı görüldü. Resmi rezervlerde bu ay 6,23 milyar dolar net azalış oldu. Net hata ve noksan kalemi şubatta 4,98 milyar dolar, ocak-şubat döneminde de 6,89 milyar dolar açık verdi.

Şimşek: Cari açıktaki azalma dezenflasyona destek olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından cari açık verilerini değerlendirdi. Cari açıktaki düşüşün orta vadeli programı çalıştığını gösterdiğini belirten Şimşek “Cari açıktaki azalma döviz rezervi birikimine destek olurken makro finansal istikrar kanalıyla da dezenflasyona destek olacak” dedi. Dezenflasyon için uygulanan politikaların etkisi ile bu düşüşün önümüzdeki aylarda kademeli olarak devam etmesini beklediklerini belirten Şimşek “Bu eğilim yıl sonunda cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,5’in altında gerçekleşebileceğine işaret ediyor” diye konuştu.

Bakan Bolat: Cari işlemler açığındaki azalma devam edecek

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan şubat ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi. Cari işlemler açığındaki azalışın devam ettiğini belirten Bolat “Dış ticarette yaşanan olumlu gelişmeler neticesinde Mayıs 2023’te 60,1 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığı sonraki aylarda toplam 28,3 milyar dolar azalarak Şubat 2024 itibariyle 31,8 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde yıllıklandırılmış dış ticaret açığı ise toplam 29,4 milyar dolar azalarak 92,9 milyar dolara geriledi. Şubat 2023’te 9 milyar dolar olan cari işlemler açığı şubatta yüzde 63,9 azalışla 3,3 milyar dolara gerilemiş durumda” dedi. Bolat şubatta ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 artarak 21 milyar 82 milyon dolar, ithalatın da yüzde 9,2 azalarak 27 milyar 853 milyon dolar olduğunu anımsatarak şubatta dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,2 düşerek 6 milyar 771 milyon dolara gerilediğini, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise bir önceki yılın aynı ayına göre 15,2 yüzde puan artarak yüzde 75,7 seviyesine yükseldiğini bildirdi. Söz konusu ayda yıllıklandırılmış ihracatın yüzde 1,6 artarak 258,7 milyar dolar ile rekor kırdığını vurgulayan Bolat yıllıklandırılmış ithalatın da yüzde 5,6 azalarak 351,5 milyar dolar olduğunu belirtti.

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre de X hesabından yaptığı paylaşımda aylık bazda cari açıktaki yüksekliğe dikkat çekti. İris Cibre’nin o paylaşımı şöyle:

Cari açık ocakta 2,5 milyar dolara inip yüz güldürdüCari açık ocakta 2,5 milyar dolara inip yüz güldürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.