10’ca bilim arasından: Evrenin en büyük sırrını çözmeye doğru
Yapay zeka müthiş yatırım çekmeye devam ediyor. ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI'ın değeri daha Şubat ayında 80 milyar dolardı. Bugün 6,6 milyar dolarlık yeni yatırımlar ise 157 milyar dolarlık yeni şirket değeri üzerinden yapıldı.
Bütün dünyanın ChatGPT adlı yapay zeka sohbet robotuyla tanıdığı OpenAI bir yandan kâr amaçlı bir şirket olmak için değişiyor, bir yandan da sermaye arttırımlarına devam ediyor. Şirket son sermaye arttırma turunda 6,6 milyar dolar fon daha topladı. Yatırımcılar bu 6,6 milyar doları, şirketin toplam değerinin 157 milyar dolara yükseldiği varsayımıyla verdi. Bu son yatırım tam da başta ABD olmak üzere dünyada yapay zekaya yatırım rüzgarlarının yavaşladığı konuşmaları yapılırken geldi.
Şirketin artık tek hakim yöneticisi konumunda olan Sam Altman, geçen yıl birçok darbe alsa da yatırımcıları OpenAI’a para yatırmaya ikna edebileceğini bir kez daha kanıtladı. Şubat 2024’teki yatırım turundan sonra OpenAI, yeni yatırım turunu da tamamladı.
Şubat 2024’teki yatırım turunda OpenAI’ın değeri 80 milyar doları bulmuştu. Şimdi aradan 8 ay geçti ve bu kez yatırımcılar OpenAI’a Şubat ayına göre iki kat daha yüksek değer biçtiler, yani 157 milyar dolar oldu şirketin değeri.
Şirketin bu değerlemeyle halka açık şirketler olan Uber ve AT&T gibi devlerin seviyesine ulaşmış oldu. OpenAI’nin finansman turuna Thrive Capital öncülük ederken, Microsoft, SoftBank ve Nvidia da yatırımcılar arasında yer aldı. İşte OpenAI’a yatırım yapan şirketler:
Thrive Capital: Josh Kushner tarafından kurulan girişim sermayesi şirketi Thrive Capital, Slack ve Instagram gibi şu anda oldukça tanınan şirketlere erken aşamada yatırım yaptı. Wall Street Journal’ın bir raporuna göre daha önce de OpenAI’a yatırım yapan şirketin bu turda ayırdığı rakam 1.25 milyar dolar oldu. Thrive ayrıca eğer bir gelir hedefi tutturulursa, gelecek yıl OpenAI’nin mevcut değerlemesi üzerinden ek 1 milyar dolar yatırım yapma seçeneğine sahip. Kushner’in, Altman ile yakın olduğu da biliniyor. Altman, ağustos ayında X’te yaptığı bir paylaşımda “Birçok harika yatırımcı ile çalışma şansım oldu; Josh’u herkese tavsiye ederim” yazmıştı.
SoftBank: Bu yatırım turu SoftBank gibi yeni yatırımcıları da çekti. Japon medya-teknoloji holdingine yakın bir kaynak, Business Insider’a SoftBank’in 500 milyon dolar yatırım yaptığını söyledi. Bu anlaşma, Tokyo merkezli şirkete, büyük dil modelleri (LLM’ler) geliştiren bir şirketteki ilk büyük payını kazandırdı. Bu modeller, üretken yapay zeka patlamasında ChatGPT gibi popüler uygulamalara güç sağladı. SoftBank, Suudi Arabistan destekli 100 milyar dolarlık Vision Fund’ı aracılığıyla, üretken yapay zeka patlamasından önce Silikon Vadisi firmalarına birçok yapay zeka bağlantılı yatırım yaptı. Ancak WeWork’le yaşadığı büyük başarısızlık sonrası itibarını onarmaya çalıştığı için, ChatGPT sonrası dünyada yatırım yapma konusunda yavaş davrandı.
ARK Venture Fund: Cathie Wood’un ARK Venture Fund’ı, bu finansman turuna en az 250 milyon dolar yatırım yaptı. Bu, şirketin OpenAI’ye yaptığı ikinci yatırım oldu. ARK ayrıca Anthropic, xAI, SpaceX, FigureAI ve Databricks gibi diğer büyük girişimlere de yatırım yaptı. Wood, yapay zekanın durumunu, 1990’ların başındaki internetin durumu ile karşılaştırdı. Nisan ayında Morningstar’a verdiği bir röportajda, “Daha yeni başladık ve daha gidecek çok yolumuz var” demişti.
Microsoft: Microsoft, OpenAI’nin son finansman turuna 1 milyar doların biraz altında yatırım yaptı. Teknoloji devi, OpenAI ile bir ortaklığa sahip ve şirkete daha önce de bildirilen 13 milyar dolar yatırım yapmıştı. Rakip Apple’ın da OpenAI’ye yatırım yapmayı düşündüğü bildirildi ancak bu görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. Microsoft ayrıca OpenAI’nin teknolojisini Bing arama motoruna, Copilot AI araçlarına ve diğer ürünlerine entegre etti.
Nvidia: Nvidia, OpenAI gibi ileri düzey yapay zeka modelleri geliştiren şirketler için çip üretiyor ve yapay zeka dünyasında sık sık gündemde. Nvidia, OpenAI’a yaklaşık 100 milyon dolar yatırım yaptı.
Finansman turuna katılan ancak ne kadar yatırım yaptığı bilinmeyen şirketler de şöyle:
Tiger Global: Business Insider’a göre Tiger Global Management da OpenAI’nin son finansman turuna katıldı. Ancak yatırımının miktarı öğrenilemedi. Şirket, son yıllarda teknolojiye agresif şekilde yatırım yaparak 2021’de toplam 335 yatırım gerçekleştirdi. Ancak pazarın bozulmasıyla birlikte yıllık yatırım sayısını azalttı. 2021’de OpenAI hisselerine 125 milyon dolar yatırım yaptı.
Fidelity: Fidelity de OpenAI’nin son finansman turuna katıldı. Varlık yöneticisi, Elon Musk’ın xAI girişimine yapılan bir finansman turuna da katılmıştı. Fidelity, genellikle birkaç yıl içinde halka arz olabilecek geç aşama girişimlere yatırım yapıyor.
Altimeter Capital Management: Altimeter Capital Management da OpenAI’nin son finansman turuna katkıda bulundu. Yatırım firmasının CEO’su ve kurucusu Brad Gerstner, bir yapay zeka konferansında yaptığı açıklamada OpenAI’nin bir sonraki adımının halka arz olması gerektiğini söyledi.
Khosla Ventures: Finansman turuna katılan bir diğer şirket Khosla Ventures oldu. Sun Microsystems’in kurucu ortağı olan Vinod Khosla, yakın zamanda girişim sermayesi şirketinin internet sitesinde yaptığı uzun bir paylaşımda, yapay zekanın maliyetleri düşüreceğini ve insanların yaptığı işlerin çoğunu devralacağını, hatta çoğunu daha iyi yapacağını yazdı. Ayrıca, önümüzdeki 25 yıl içinde bir milyar robot olacağını öngördü.
MGX: Birleşik Arap Emirlikleri destekli bir yatırım şirketi olan MGX, OpenAI’nin son finansman turuna katıldı. Mart ayında Bloomberg’in bildirdiğine göre MGX, yapay zeka ve yarı iletkenlere yatırım yapmak için bu yıl kuruldu. O dönemde firmanın önümüzdeki yıllarda 100 milyar dolar yönetmeyi hedeflediği bildirilmişti.