Soruşturma tamam: Sam Altman OpenAI yönetim kuruluna dönüyor

OpenAI'nin kasım ayında bir hafta sürgün edilen CEO'su Sam Altman ve onu görevden alan yönetim kuruluyla ilgili soruşturma tamamlandı. Rapora göre hem Altman hem de eski yönetim kurulu kötü niyet gütmüyordu.

Bilim Teknoloji 11 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
OpenAI'nin CEO'su Sam Altman yalnızca dokuz gün sonra koltuğuna geri döndü.

Üç ayı aşkın süre önce OpenAI’nin yönetim kurulunda taht tartışması yaşandı. Şirketin kurucuları arasında yer alan ve bugünlerde şirketin yüzü olarak öne çıkan Sam Altman o zamanki yönetim kurulu tarafından görevinden alındı ama yönetim kurulunun hesap etmediği bir şey vardı: Karar o kadar ani alınmıştı ki çalışanların bile haberi yoktu. Ne olduğunu anlamayan çalışanlar yönetim kuruluna savaş açarak “Ya Altman gelir ya da biz gideriz” dedi. Savaşın kazananı bir hafta süren gelgitten sonra Altman oldu. Ama o dönem açılan soruşturma ancak şimdi tamamlandı.

Soruşturma sonucuna göre Altman yönetim kurulu tarafından görevden alınmayı hak edecek hiçbir şey yapmamıştı ve şirketin CEO’su olmasına rağmen uzak durmak zorunda kaldığı tek rolü, yani şirketin yönetim kurulunda koltuk sahibi olma hakkını yeniden kazandı.

Altman’ın görevden alınması sadece sıradan insanları, bizleri değil, şirketin en büyük yatırımcılarını bile şoka uğrattı. Bu karar şu anda yapay zeka alanında en gelişmiş çalışmaları yürüten şirketin geleceğini de tehlikeye attı. Gerçi OpenAI’ya 13 milyar dolarlık yatırım yapan Microsoft her türlü kârlı çıkıyordu çünkü Altman OpenAI’ya dönmese de ekibi onun için çalışmaya devam edecekti.

30 bin belge incelendi

Bir hafta süren çekişmenin ardından Altman OpenAI’ya geri döndü ve hem kendi davranışlarının hem de yönetim kurulunun eyleminin soruşturulmasını kabul etti. Yönetim kurulu ise eskisi gibi kalmadı. Altman’ın görevden alınması yönünde oy kullanan iki kişi istifa etti, şirket dışından onlarına yerine gelenler WilmerHale hukuk firmasının yürüttüğü soruşturmayı denetledi.

WilmerHale 30 bin şirketle ilgili 30 bin belgeyi incelemiş, önceki yönetim kurulu da dahil pek çok kişiyle görüşme gerçekleştirmiş. Rapora göre yönetim kurulunun Altman’ı “kendileriyle iletişiminde tutarlı olacak şekilde samimi olmadığı” gerekçesiyle kovma konusunda doğru söylediğini tespit etti. OpenAI’ın yönetim kurulu başkanı Bret Taylor soruşturma raporunun tamamlandığını söylese de şirket raporu yayınlamadı.

Bununla birlikte eski yönetim kurulunun geniş çağlı yetkileri dahilinde Altman’ı görevinden aldığı, yine de Altman’ın davranışlarının görevden alınmasını gerektirecek ölçüde olmadığının tespit edildiği belirtildi. Böylelikle hem Altman hem de Altman’ı desteklemek için istifasını veren ve aynı zamanda şirketin kurucularından biri olan Greg Brockman yönetim kuruluna geri dönebilecek.

Yeni yönetim kurulu

OpenAI fırsat bulmuşken yönetim kurulundaki çeşitlilik eksikliğini gidermek için üç kadını yönetim kurulu üyesi olarak atadı. Bunlar arasında Bill & Melinda Gates Vakfı’nın eski yöneticisi Sue Desmond-Hellmann, Sony’nin eski genel danışmanı Nicole Seligman ve Instacart’ın CEO’su Fidji Simo var. Bu arada Taylor da yönetim kurulu değişikliği sırasında şirkete getirilen isimlerden.

Yönetim kurulundan ayrılan Helen Toner ve Tasha McCauley NYT’ye yaptığı açıklamada “Müfettişlere de söylediğimiz gibi aldatma, manipülasyon ve kapsamlı denetime direnç kabul edilemez olmalıdır. Yeni yönetim kurulunun OpenAI’yı yönetme ve hesap verilebilirliği koruma görevini yerine getirmesini umuyoruz” dedi.

Taylor ise önceki yönetim kurulunun Altman’ı görevden alırken kötü niyet gütmediğini ama kararı alırken doğacak zorlukları tahmin etmediklerini gösterdiğini söyledi ve “Yapılan incelemede yönetim kurulunun kararının ürün güvenliğiyle alakalı olmadığı tespit edildi. Bu sadece kurul ile Altman arasındaki güvenin sarsılmasıyla ilgiliydi” diye belirtti. Taylor yönetim kurulunda yeni yönetişim ilkeleri getirdiklerini, yeni bir çıkar çatışması politikası benimsediklerini ve ihbar hattı gibi yenilikler getirerek şirketin yönetim şeklini iyileştirmeye dair değişiklikler yapıldığını belirtti.

Bu arada OpenAI, yönetim kurulunun eylemleri ve Altman’ın yatırımcıları yanlış yönlendirme olma ihtimali nedeniyle Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından soruşturulmaya devam ediyor.

OpenAI sessizliğini bozdu: Meğer Elon Musk şirketi Tesla'ya katmak istemişOpenAI sessizliğini bozdu: Meğer Elon Musk şirketi Tesla’ya katmak istemiş

NYT-OpenAI davasında yeni perde: Microsoft, NYT'yi 'kıyamet senaryoları yazmakla' suçluyorNYT-OpenAI davasında yeni perde: Microsoft, NYT’yi ‘kıyamet senaryoları yazmakla’ suçluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.